Bruce Oreck poserar med en korg örfilar (kanelbullar) i handen. Marimekkos Unikko-tyg och den blåvita vimpeln för tankarna till Finland, men I bakgrunden skimrar oceanens turkosa vatten.
Exambassadören laddade upp bilden från sitt semesterhem i Mexiko på Facebook och fick idel positiv uppmärksamhet i de finländska medierna. Bruce Oreck, som älskar konceptet varumärke, är stormförtjust i finländska örfilar. Under sin senaste semester kombinerade han dessa.
"Mina vänner från Finland hade med sig mjöl och de övriga ingredienserna. Vi bakade örfilar som vi sålde på det lokala ekotorget. Läckerheterna hade strykande åtgång. Det var en sann glädje, men det blir nog ingen fortsättning eftersom intäkterna är för små. Örfilarna var nog bättre än businessen. Marknadsföring handlar om att berätta en positiv historia som människor minns. Det visade örfilarna med all önskvärd tydlighet", säger han med ett brett leende.
Mer etniska restauranger
Bruce Orecks tid som USA:s ambassador i Finland tog slut för två år sedan, men han förmådde inte lämna landet helt och hållet. Han köpte en stor lägenhet i centrala Helsingfors och lät renovera den.
I dag tillbringar han ungefär halva året i Finland och föreläser om företagande vid Aalto-universitetet. Resten av året tillbringar han i sina hem i Mexiko, New York och Colorado.
Köket i Helsingforshemmet är ett ode till finländsk snickarkonst och design. Skåpen är gjorda av masurbjörk och bordet och stolarna bär Eero Saarinens signatur. Fastän det stora och vackra köket är ett matlagningens eldorado är Bruce Oreck inte speciellt förtjust i matlagning. Han föredrar att styra stegen till en restaurang för att äta en god biff, en saftig pizza eller något annat gott.
Bruce Oreck berömmer restaurangutbudet i Helsingfors, men han saknar etniska restauranger med verkligt eldig mat och mer bra frukostställen.