Syltmunkar är nog inte det första man associerar med öltillverkning, men i Anikó Lehtinens hembryggeri lades syltmunkar i mäsktanken för att ge smak åt ett delikatessöl som senare kommersialiserades.
Hembryggeriet är Anikós, 43, stora hobby. Hennes egentliga arbetsplats finns hos Sinebrychoff i Kervo, där hon jobbar som ölexpert och bland annat utbildar kundernas personal och föreläser för studeranden.
Anikós stora intresse för öl och öltillverkning har smittat hennes man Mika Oksanen, som i dag är delägare och bryggare i mikrobryggeriet Panimo Hiisi. Munkölet blev en del av bryggeriets sortiment.
Det började med porter
Som liten flicka imponerades Anikó av den skumkrona som bildades när hennes far slog upp öl i ett glas. Hon fick smaka på den vackra skumkronan, men smaken fick henne att rynka på näsan.
Efter avlagd studentexamen började Anikó studera politisk historia vid Helsingfors universitet. På festerna drack hon, i likhet med alla andra studenter på 1990-talet, traditionell inhemsk lager. I syfte att dryga ut sin kassa jobbade Anikó på olika restauranger under studietiden. Hon stortrivdes med jobbet, miljön och stämningen.
Anikó befann sig mellan två eldar: Hon var intresserad av forskning, men hon kände också stark dragning till restaurangbranschen. När hon fick höra att Sinebrychoff behövde en kundutbildare sökte hon jobbet och fick det.
"Jag fick smaka på Sinebrychoffs porter och Koffs nyligen lanserade amberöl med den amerikanska humlesorten Amarillo. Jag blev imponerad av de nya spännande smakerna och på den vägen är det", säger Anikó.
Hon läste allt hon kom över om öl och sökte sig till Egentliga Finlands lantbruksinstitut för att lära sig brygga öl.
"Det var både intressant och spännande att lära sig olika sätt att brygga och använda öl", säger hon.
I dag är Anikós titel ölexpert. Under åren har hon skrivit två verk, nämligen boken Yks olut (ung. En öl) och boken Niin monta olutta (ung. Så många öl) (WSOY). Den första boken är en allmänt hållen ölbetraktelse och den andra är en guide för ölprovning.
Ungern och Finland
Anikós brinnande intresse för matlagning härstammar från hennes ungerska mor. I dag är hon särskilt intresserad av kombinationen öl och mat.
"Finländarna har ingen egentlig tradition av att kombinera öl och mat. Det enda undantaget utgörs av korv och griskött. Jag ville lära finländarna den ungerska seden att alltid äta något när man dricker öl", säger hon.
Anikó upplever köket som en oas där hon i lugn och ro kan hänge sig år matlagning. Hennes familj äter i allmänhet middag först klockan åtta på kvällen.
"Barnen äter mellanmål vid femsnåret och därefter lagar vi ofta mat tillsammans. Av naturliga skäl blir det ofta ungerska rätter så som gryta gjord på paprika och potatis", säger hon.