Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suomen Punainen Risti tukee käteisavustuksilla Pohjois-Keniassa noin 4000 haavoittuvimmassa asemassa olevaa perhettä.

Nälkäpäivä 2017: Kun auttaa yhtä ihmistä, auttaa monia

Teksti:
Outi Huovinen, Suomen Punainen Risti
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Pitkään jatkunut kuivuus koettelee Itä-Afrikan maita. Keniassa 3,4 miljoonaa ihmistä on välittömän humanitaarisen avun tarpeessa. "Tilanne on vakava, mutta me voimme vaikuttaa. Toivoa ei saa menettää", sanoo Punaisen Ristin avustustyöntekijä Tiia Haapaniemi.

Pohjois-Keniassa Turkanan piirikunnassa jopa kolmannes lapsista on vakavasti aliravittuja. Punainen Risti auttaa kuivuudesta kärsiviä ihmisiä käteisavustuksilla, jotta ihmiset voivat ostaa tarvitsemansa tuotteet nopeasti.

Mitä teet Keniassa Tiia Haapaniemi? 

"Olen työskennellyt Keniassa Suomen Punaisen Ristin palveluksessa vuodesta 2014. Olen tehnyt koko ajan tiivistä yhteistyötä Kenian Punaisen Ristin kanssa, koska meille on tärkeää vahvistaa paikallisia yhteisöjä. Nyt kun kuivuuskriisi todella koettelee Kenian pohjoisosia, tunnemme toistemme tavat toimia ja voimme auttaa tehokkaasti ja nopeasti.

Vuoden 2011 vakavan kuivuuskriisin jälkeen Kenian Punaisessa Ristissä havahduttiin siihen, että emme aina voi vastata näihin samoihin ongelmiin samalla ratkaisulla eli ruoan jakelulla. Aloitimme kehittää tiettyjen pikkukylien resilienssiä eli katastrofikestävyyttä, joka kattaa veden, ravitsemuksen ja sanitaation. Työn tulokset ovat nyt nähtävissä. Niissä kylissä, joissa kehitystyötä tehtiin, on pystytty kuivuudesta huolimatta viljelemään jonkin verran ruokaa. Ihmisiä pitää auttaa akuutissa hädässä, mutta parhaimmillaan pitkäaikainen kehitystyö tuottaa kestäviä tuloksia."

Miten kuivuus näkyy kenialaisten arjessa?

"Olin juuri Pohjois-Keniassa Turkanan maakunnassa ja kuivuus siellä on jokapäiväistä ja näkyvää. Ei ole ketään, jonka elämään kuivuus ei vaikuttaisi.

Turkanassa kaikki tapaamani ihmiset olivat menettäneet eläimiä. Eläimet, esimerkiksi kamelit, vuohet ja aasit, ovat kaiken elämän perusta maaseudulla. Tapasin miehen, jolla oli ennen kuivuutta yli 2000 vuohta, mutta nyt jäljellä enää muutama. Myös eläinten raatoja näkyy teiden pientareilla.

Monet yrittävät löytää uusia elinkeinoja, esimerkiksi viljelemällä kaalia, mutta se ei nyt juuri onnistu kuivuuden takia. Jotkut polttavat puuhiiltä ja myyvät sitä. On paljon ihmisiä, jotka eivät todella tiedä, mitä tehdä seuraavaksi tai mistä perheen seuraava ruoka-annos saadaan.

Tapasin Turkanan alueella ihmisiä, jotka eivät ole syöneet koko päivänä mitään. Kun tätä miettii omalle kohdalle – sinun tai minun – mehän olisimme aivan poikki, emmekä jaksaisi mitään. Silti ihmiset juttelevat paljon, hymyilevät ja jaksavat selvittää asioitaan. Ihmiset ovat toimeliaita, sitkeitä ja tottuneita vaikeisiin olosuhteisiin. On taistelutahtoa ja halua selviytyä."

Miten Punainen Risti auttaa Keniassa?

"Pohjois-Keniassa Turkanan alueella autamme käteisavustuksilla noin 4000 haavoittuvimmassa asemassa olevaa perhettä. Yhdessä paikallisten kyläpäälliköiden, uskonnollisten johtajien ja viranomaisten kanssa olemme tavoittaneet kaikista heikoimmassa asemassa olevat perheet. Perheille lähetetään kerran kuukaudessa 3000 shillinkiä eli noin 25 euroa tekstiviestinä, minkä he voivat lunastaa käteisenä. Tämä on ensimmäinen kerta Keniassa, kun humanitaarisessa kriisissä annetaan ruoka-avustusten sijaan käteistä tässä mittakaavassa.

Viemme ruoka-apua alueille, joissa kaupat tai torit eivät konfliktin takia enää toimi. Vaikeimmille alueille viemme myös kiertäviä ravitsemusklinikoita ja kunnostamme siellä kaivoja."

Miten käteisavustus toimii? Mihin ihmiset käyttävät avun?

"Käteinen toimii hätätilanteessa tehokkaasti, koska ihmiset voivat silloin ostaa juuri sitä, mitä tarvitsevat. Rahan käyttökohdetta ei ole rajattu, mutta seuraamme tarkasti, mihin raha kulutetaan.

Lähes kaikki ostavat ruokaa. Papuja, maissia, jauhoja, teetä, öljyä ja rasvaa. Jonkin verran ihmiset käyttävät sitä myös velkojen maksuun, jos ovat aiemmin joutuneet ostamaan ruokaa velaksi.

Raha menee myös koulutarvikkeisiin. Eräs leskiäiti kertoi käyttäneensä rahaa lapsen kenkiin, jotta lapsi voi mennä kouluun, jonne ei ole asiaa ilman kenkiä. Se on merkittävää myös siksi, että monissa kouluissa tarjoillaan lounas oppilaille.

Käteisavustus ei auta pelkästään perhettä, vaan se myös ylläpitää alueen markkinoita. Torimyyjät ovat tyytyväisiä, sillä myynti piristyy aina kun käteisavustukset on lähetetty. Näin auttamiseen tarkoitettua rahaa ei kulu esimerkiksi ruoan rekkakuljetuksiin.

Keniassa suku ja perhe ovat laajempia käsitteitä kuin Suomessa. Jos joku saa apua, se jaetaan aina isolle joukolle ihmisiä. Kun auttaa yhtäkin ihmistä, auttaa aina monia.

Tilanne on vakava, mutta tiedän, että me voimme vaikuttaa. Kenialaiset eivät menetä toivoa, eikä meidänkään siis pidä."

Auta Nälkäpäivänä

  • Nälkäpäivänä 14.–16.9. kerätään varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Sen turvin apu saadaan nopeasti sinne, missä hätä on suuri.
  • Juuri nyt apua tarvitsevat erityisesti sodan uhrit Jemenissä, Syyriassa ja Irakissa sekä kuivuudesta kärsivät ihmiset Itä-Afrikassa.
  • Suomessa Nälkäpäivään lahjoitetuilla varoilla muun muassa koulutetaan henkisen tuen vapaaehtoisia ja autetaan äkillisten onnettomuuksien, kuten tulipalojen uhreja.
  • Ilmoittaudu mukaan lipaskerääjäksi tai lahjoita osoitteessa nalkapaiva.fi.

Suomen Punainen Risti on S-ryhmän yhteiskunnallinen vastuullisuuskumppani.

Lisää aiheesta

Uusimmat