Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kun suuret sähkösyöpöt on huomioitu, Matti Loukkola kannustaa säästämään sähköä myös pienin teoin, esimerkiksi suosimalla LED-lamppuja ja sulkemalla valmiustilassa olevia laitteita.

Kasvava sähkölasku ohjaa säästämään sähköä. Vinkkejä ja ohjeita tulvii, mutta mihin niistä kannattaa keskittyä?

Teksti:
Marianna Salin
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 3.10.2022
|
Muokattu: 11.10.2022
Lämmityksen jälkeen toiseksi tehokkain tapa säästää sähköä on hillitä lämpimän veden kulutusta, kertoo S-ryhmän energiaohjauksesta vastaava Matti Loukkola.

"Tilojen ja käyttöveden lämmitys on kodin ylivoimaisesti suurimpia energia- ja erityisesti sähkösyöppöjä, jos talossa on sähkölämmitys”, sanoo Matti Loukkola.

Hän toimii S-ryhmässä energiaohjauksen päällikkönä ja on nähnyt runsaasti tiukkaa faktaa siitä, mitä termostaattia tai hanaa vääntäessä tapahtuu.

Loukkola kehottaa varmistamaan, ettei kodin lämpötila nouse yli 21 asteeseen. Jos kantti kestää, asuintilojen lämpötilan voi hänen mukaansa laskea turvallisesti ainakin 18 asteen kieppeille. Mutta voiko jonkun huoneen jättää kokonaan lämmittämättä?

”On vaikea yksiselitteisesti määrittää turvallista alinta lämpötilaa, koska se riippuu rakenteista ja ilmanvaihdosta. Jos ilmanvaihto ei riitä, peseytymisestä ja pyykinpesusta tuleva kosteus tiivistyy kylmiin pintoihin, mistä voi seurata kosteusvaurioita.”

Mukava ja kallis lattialämpö

Kosteusriskin vuoksi Loukkola varoittaa erityisesti kylmistä kylpyhuoneista. Varoitus koskee myös niitä kerrostalo-asukkaita, joiden kylpyhuoneet lämpiävät sähkökäyttöisen pyyhekuivaimen tai lattialämmityksen avulla.

”Jos kylpyhuoneessa on myös muu lämmitysjärjestelmä, mukavuutta lisäävän lattialämmityksen voi huoletta sulkea, ja sähköä säästyy huomattavasti.”

Lisäksi Loukkola muistuttaa, että saunoja saa hyvät säästöt myös saunomalla harvemmin.

Huomio suihkuun ja pesukoneisiin

Lämmityksen jälkeen toiseksi tehokkain tapa säästää sähköä on hillitä lämpimän veden kulutusta, Loukkola sanoo.

”Jos käyttövesi lämmitetään sähköllä, pitkät suihkut käyvät hyvin kalliiksi.”

Myös astian- ja pyykinpesukoneen vesi lämpiää sähköllä asunnon muista lämmitysratkaisuista riippumatta. Siksi sähkön kulutusta voi vähentää pesemällä täysiä koneellisia matalissa lämpötiloissa.

”Jos sähkösopimuksessa on eri hinta päivä- ja yösähkölle tai jos ostaa pörssisähköä, kannattaa pesukoneita pyörittää silloin, kun sähkö on edullisimmillaan. Sähkönkuluttaja tukee samalla koko sähköverkon tasapainoa, mikä voi tulla yhä tärkeämmäksi sähkön riittävyyden kannalta.”

Kun suurimmat sähkösyöpöt on huomioitu, Loukkola kannustaa säästämään sähköä myös pienin teoin, esimerkiksi suosimalla LED-lamppuja ja sulkemalla valmiustilassa olevia laitteita.

S-ryhmän energiatalkoot

S-ryhmä laski syksyllä yli tuhannen toimipaikkansa lämpötilaa yhdellä asteella. Lisäksi S-ryhmä varautuu vähentämään sähkönkulutusta valtakunnallisten kulutushuippujen aikana aamukahdeksalta ja iltaviideltä. Lisävinkkejä energian säästämiseen kerätään jatkuvasti henkilöstöltä.

Energiankulutusta on vähennetty S-ryhmän toimipaikoissa 41 prosenttia vuodesta 2010 tähän päivään muun muassa investoimalla energiatehokkuuteen.

S-ryhmä on Suomen kolmanneksi suurin tuulivoiman tuottaja ja suurin aurinkovoiman tuottaja.