Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Moni palo saa alkunsa keittiöstä – näin teet keittiöstäsi paloturvallisen

Teksti:
Sector Alarm
Kuvat:
Sector Alarm
Julkaistu: 20.4.2020
|
Muokattu: 8.4.2020
Palojen ehkäisemisessä huolellisuus on kaiken A ja O. Tarkista tästä listasta, onko keittiösi paloturvallisuus kunnossa. Kaupallinen yhteistyö / Sector Alarm

Huolellisuus on tärkein asia paloturvallisuuden kannalta. Älä jätä patoja porisemaan tai kodinkoneita käyntiin ilman valvontaa. Uusi vioittuneet virtajohdot ja korjaa sähkölaitteet, jotka eivät toimi kunnolla.

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa. Se tulee sijoittaa paikkaan, johon savu pääsee esteettä ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Keittiö ei ole hyvä paikka palovaroittimelle, sillä siellä toistuvien virheellisten hälytysten todennäköisyys on erityisen suuri. Hyvä paikka hälyttimelle on esimerkiksi makuuhuoneen ja muiden asuintilojen välissä.

Kodin paloturvallisuutta voi parantaa savuilmaisimen sisältävällä kodin hälytysjärjestelmällä. Ilmaisin reagoi nopeasti savuun ja ilmoittaa siitä hälytyskeskukseen. Näin apu saadaan nopeasti paikalle silloinkin, kun kukaan ei ole kotona.

Varmista seuraavasta listasta, oletko huomioinut keittiösi paloturvallisuuden tarpeeksi hyvin.

Liesi

Kun liesi on kuumana, keskity kokkaamiseen. Ole valppaana ruokaa laittaessasi äläkä jätä kattilaa porisemaan keittolevylle lenkin tai päiväunien ajaksi.

Älä säilytä liedellä mitään. Varmista lisäksi, ettei lieden lähellä ole syttyviä esineitä, kuten talouspaperirullaa, ruokapakkauksia tai patalappuja.

Rasva leimahtaa helposti tuleen, joten pidä kansi lähellä kokatessa ja erityisesti silloin, kun kuumennat rasvaa. Palava rasva tulee aina sammuttaa tukahduttamalla liekit kannella. Rasvapaloa ei koskaan saa sammuttaa vedellä, sillä nopeasti höyrystyvä vesi saattaa aiheuttaa räjähdysmäisen leimahduksen.

Muistathan myös puhdistaa liesituulettimen rasvasta säännöllisesti.

Uuni

Uuniin pätevät monet samat säännöt kuin lieteenkin. Tärkeintä on muistaa, ettei uunia tule pitää päällä valvomatta. Varmista, ettei leivinpaperi osu uunin kuumiin vastuksiin ja leimahda palamaan. Muistathan myös, että voipaperia ei voi käyttää uunissa leivinpaperin korvikkeena.

Älä säilytä uunissa mitään. Uunissa säilytettävät tavarat unohtuvat uuniin kuumentumaan, kun uuni laitetaan päälle.

Puhdista uuni säännöllisesti rasvajäämistä paloturvallisuuden lisäämiseksi.

Tiskikone

Tiskikonettakaan ei tule jättää päälle valvomatta. Palovaaran lisäksi myös vesivuodot ovat riski.

Putkiston ja vettä käyttävien laitteiden kunnossapito on paras keino ehkäistä vesivuotoja. Jos vuoto kuitenkin tapahtuu, on vahinkojen minimoinnin kannalta tärkeää havaita se mahdollisimman pian.

Kodin hälytysjärjestelmään voi yhdistää savuilmaisimen lisäksi myös vesi-ilmaisimen. Se asennetaan paikkaan, josta tilastollisesti alkaa eniten vesivahinkoja, kuten tiskikoneen poistoletkun tai tiskialtaan putkiliitäntöjen alle. Ilmaisin hälyttää, kun sen anturi joutuu kosketuksiin veden kanssa. Näin hälytyskeskus saa tiedon vesivuodosta heti alkuvaiheessa.

Kodin hälytysjärjestelmällä voi myös ohjelmoida astianpesukoneen virran katkeamaan automaattisesti, kun poistut kotoa ja kytket hälytysjärjestelmän päälle.

Jääkaappi ja pakastin

Toisin kuin muita sähkölaitteita jääkaappia ja pakastinta ei voi sammuttaa, kun poistut kotoa. Sen vuoksi niiden paloturvallisuudesta kannattaa huolehtia erityisen hyvin.

Imuroi pölyt kylmälaitteiden takaosasta vähintään kerran vuodessa. Tarkista myös, että laitteet on sijoitettu niin, että ilma pääsee kiertämään tuuletusaukkojen kautta.

Pienkoneet

Kodin hälytysjärjestelmään kuuluvien älypistorasioiden avulla voit hallita keittiön pienkoneita. Esimerkiksi kahvinkeittimen virran voi tarvittaessa sammuttaa mobiilisovelluksen avulla kodin ulkopuoleltakin.

Ole tarkkana leivänpaahtimen kanssa, sillä kuumat vastukset voivat sytyttää liian ohuen leipäviipaleen palamaan. Sähköiskuvaaran vuoksi älä kaiva leipäpaloja paahtimesta metalliesineillä, jos paahdin on seinässä.

Muista myös puhdistaa leivänpaahdin muruista säännöllisesti: irrota töpseli seinästä, tyhjennä murutarjotin ja ravistele kiinni jääneet murut ulos.