Salaattivalikoimassa on valinnanvaraa. Lehti- ja keräsalaatti sekä kiinankaali ovat useimmille tuttuja, mutta oletko jo kokeillut tammenlehtisalaattia, makeaa friseetä tai romainea eli roomansalaattia? Salaatit sisältävät vain vähän energiaa ja tuovat siten ateriaan keveyttä sekä makua ja väriä. Osaa salaateista kannattaa lisätä myös lämpimiin ruokiin.
Salaatteja on syöty jo vuosisatojen ajan. Suosituimpiin salaatteihimme kuuluva keräsalaatti polveutuu villisalaatista, jota kasvaa yhä Etelä-Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Se tuotiin jo 1400-luvulla Englantiin, mistä se on levinnyt sittemmin myös Suomeen ja muihin Pohjoismaihin.
Salaatit sisältävät vain vähän energiaa, sillä jopa 95 prosenttia niiden koostumuksesta on vettä. Siksi aterian energiamäärää on helppo vähentää salaattien avulla. Kun puolet lounaslautasesta on täytetty värikkäällä kasvissalaatilla ja muilla kasviksilla, tulee tukevampaa pääruokaa annosteltua automaattisesti vähemmän. 1,5 desilitraa vihersalaattia täyttää suositusten mukaisesti yhden viidestä päivittäisestä kasvisannoksesta.
Keveyden lisäksi salaatit tuovat ruokavalioon myös terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Runsaasti käytettyinä salaatit ovat merkittäviä folaatin, karotenoidien, K-vitamiinin ja kaliumin lähteitä.
Erilaiset salaatit antavat ruoanlaittoon ja aterioihin myös vaihtelevasti makua, rakennetta sekä väriä. Terveellisen ja trendikkään vihersmoothien saa tehtyä helposti tehosekoittimessa lisäämällä pehmeälehtisiä salaatteja muiden kasvisten tai hedelmien sekaan. Monet salaatit sopivat myös lämpimiin ruokiin. Esimerkiksi jää-, jäävuori- ja roomansalaatti kestävät nopeaa kuumennusta pata- ja vokkiruoissa. Salaatti kannattaa lisätä kuuman ruoan joukkoon vasta valmistuksen loppuvaiheessa.