Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Unto Hartikaisen koira on nimeltään Roki. Sen jekkuilu ja elämänilo ovat tarttuvaa sorttia.

Unto menetti koiransa onnettomuudessa – Bonuksilla löytyi apu ikävään

Teksti:
Maarit Rasi
Kuvat:
Reino Hartikainen
Julkaistu: 8.5.2023
|
Muokattu: 8.5.2023
Unto Valta hankki Bonuksilla harrastuskaverikseen harmaan norjanhirvikoiran. Samalla hän sai lievitystä ikävään, jonka edellisen lemmikin menehtyminen oli jättänyt sydämeen.

”Emäntä sanoi, että ei varmana.”

Pielaveteläinen Unto Valta, 75, oli haaveillut metsästyskoirasta jo parin vuoden ajan, mutta vaimo vastusteli. Järki-ihmisenä hän ajatteli koiraan liittyviä velvollisuuksia. Lemmikki olisi varsinainen riippakivi, jos perhe haluaisi lähteä pidemmille ulkomaanmatkoille.

Sydänsurutkin epäilyttivät.

Siellä kahvihuoneessa miehet olivat sanoneet, että kyllä Unskin pitää koira saada.

Perheen edellinen metsästyskoira oli nimittäin menehtynyt tapaturmaisesti kolme vuotta sitten, kun hirvi oli tempaissut eläimen pannasta sarviinsa. Perheenjäsenestä luopuminen oli Vallalle niin kova paikka, että vaimo pelkäsi miehensä terveyden puolesta.

”Minulla on sydänvika, ja koiran menettäminen on raju paikka. Vaimoni vastusti koiran hankintaa vedoten terveydentilaani.”

Vaimo siis epäröi, kunnes Unto Valta kurkkasi pitkästä aikaa S-tililleen. Sinne oli kertynyt 1 500 euroa Bonusta.

”Muistutin vaimoa, että olimme joskus sopineet, että käytämme Bonuksia vain tärkeisiin asioihin.”

Mojova summa oli muodostunut neljän viime vuoden aikana auton tankkaamisesta ABC:llä, ruokaostoksista Prismasta ja kotitilan vakuutuksista LähiTapiolassa. Kaikki ovat S-ryhmän liikkeitä.

Sitten koiran hankinta tuli uudelleen puheeksi, tällä kertaa vaimon työporukan kesken.

”Siellä kahvihuoneessa miehet olivat sanoneet, että kyllä Unskin pitää koira saada, Unto Valta kertoo.

Bonuksilla isäntä sai harrastuskaverin metsään

Perheen Roki-koira on nyt vuoden ikäinen. Liki toista tuhatta euroa maksanut, mutta Bonuksia 1 500 euroa kuluttanut harmaa norjanhirvikoira on juuri niin energinen kuin työlinjaisen koiran voi kuvitella olevan. Jos isäntä unohtaa ostaa pennulle järeän puruluun, koira järsii hetkessä palasiksi vaikkapa pihan hennon koivunoksan.

Valta veikkaa, että Roki taitaa olla sukua majaville. Koiran jekkuilu ja elämänilo ovat selkeästi tarttuvaa sorttia.

Hyvän hirvikoiran tulee toki oppia, ei vain ajamaan, vaan myös pysäyttämään hirvi ja haukkumaan oikeassa paikassa.

Viime syksynä Valta alkoi kouluttaa kasvatistaan hirvikoiraa. Koulutus kestää aikansa, ja toistaiseksi nuori koira on ollut Vallan mukaan liiankin innokas. Kaikesta kuitenkin näkee, että Rokissa on ainesta. Riistan ilmaiseminen haukkumalla on koiralla geeneissä.

”Roki liikkuu metsässä kuin tuulispää. Hyvän hirvikoiran tulee toki oppia, ei vain ajamaan, vaan myös pysäyttämään hirvi ja haukkumaan oikeassa paikassa. Roki on pysäyttänyt hirven jo pariin otteeseen.”

Koirasta, jonka tulosta aviopari ei ollut ensin yhtä mieltä, on tullut koko perheen yhteinen harrastuskaveri.

Hirvenmetsästyskauden ulkopuolella Valta käy Rokin kanssa koiranäyttelyissä, ja vaimo lähtee mukaan reissuille. Automatkoja varten hän on hankkinut Rokille turvavaljaat.

Tärkeintä on, ettei kukaan perheestä ole enää sitä mieltä, että koiran ostaminen oli huono idea.

”Nykyään se taitaa olla niin, että jos jonkun on pakko lähteä, se on ennemminkin mies kuin koira”, Unto Valta sanoo ja nauraa.

Lue lisää

Lisää aiheesta