Vappu on kevään juhla, jota vietetään myös työväen ja opiskelijoiden juhlana. Vappupäivä on vuosittain 1. toukokuuta, mutta juhlinta alkaa jo edeltävänä päivänä, vappuaattona. Vappuruokaa ja -juomaa nautitaan piknikillä ja brunssilla ravintolassa tai kotona. Moni avaa vappuna myös grillikauden.
Vapun juhlajuoman eli siman valmistus on monelle jokavuotinen perinne, joka aloitetaan hyvissä ajoin ennen vappua. Sima valmistetaan kuivahiivalla tai tuorehiivalla.
Vappuleivonnaisista tunnetuimpia ovat munkit, tippaleivät ja donitsit. Vaihtelua vappuleipojalle tuovat rahkamunkit tai churrot. Jos ei halua valmistaa uppopaistettuja vappuleivonnaisia, munkit ja donitsit onnistuvat myös uunissa. Vappukakun koristelussa saa hullutella! Suolaisina vappuleivonnaisina herkuttellaan pasteijoilla ja suolaisella piirakalla.
Vappuruokiin kuuluu erilaisia salaatteja, hodareita, hampurilaisia ja nakkipiiloja. Perinteistä perunasalaattia voi maustaa italialaisittain, aasialaisittain tai vaikka sipseillä!