Donitsit
Noin 1,5 tuntia

Nappaa talteen!
Leivinjauheella kohotetut donitsit syntyvät nopeasti. Kokeile dipata donitsit herkulliseen suolakinuskikuorrutteeseen. Katso vinkit myös salmiakki- ja suklaakuorrutteisiin!
| 1 kpl | sitruunan kuori |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 2 tl | kardemummaa |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 50 g | pehmeää voita tai margariinia |
| 1 dl | sokeria |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1 dl | kermaa |
| 1 dl | maitoa |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1 l | rypsiöljyä |
| Suolakinuskikuorrutus | |
| 2 dl | kuohukermaa |
| 1 dl | fariinisokeria |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 rkl | voita |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1 dl | pähkinäsekoitusta |
- 1.
Pese ja raasta sitruunan kuori. Sekoita jauhot, leivinjauhe, mausteet ja sitruunan kuori kulhossa keskenään.
- 2.
Vaahdota rasva ja sokeri toisessa kulhossa. Vatkaa kananmunat yksitellen vaahtoon. Yhdistä kerma ja maito keskenään. Sekoita jauhot ja kerma-maitoseos taikinaan.
- 3.
Jauhota työalusta ja kauli tai taputtele taikina noin 1 ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä kiekkoja esimerkiksi juomalasilla (Ø 7–8 cm). Paina kunkin kiekon keskelle sormella reikä ja levitä sitä hieman suuremmaksi.
- 4.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai vaalealla leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä donitsien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 2–3 donitsia kerrallaan öljyssä noin 2 minuuttia, käännä ja jatka kypsennystä 1–2 minuuttia. Nosta donitsit talouspaperin päälle valumaan.
- 5.
Valmista suolakinuskikuorrutus. Mittaa kerma sekä fariinisokeri ja sokeri kattilaan. Keitä kinuskia hiljalleen noin 15 minuuttia (110-asteiseksi). Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi, vaniljasokeri ja suola kinuskiin. Anna jäähtyä haaleaksi.
- 6.
Rouhi pähkinät. Kasta donitsit kinsukiin tai valuta kinuski donitsien päälle. Ripottele pähkinärouhetta pinnalle.
Donitsit
Leivinjauheella kohotetut donitsit syntyvät nopeasti. Kokeile dipata donitsit herkulliseen suolakinuskikuorrutteeseen. Katso vinkit myös salmiakki- ja suklaakuorrutteisiin!
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | sitruunan kuori |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 2 tl | kardemummaa |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 50 g | pehmeää voita tai margariinia |
| 1 dl | sokeria |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1 dl | kermaa |
| 1 dl | maitoa |
Lisäksi | |
| 1 l | rypsiöljyä |
Suolakinuskikuorrutus | |
| 2 dl | kuohukermaa |
| 1 dl | fariinisokeria |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 rkl | voita |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1 dl | pähkinäsekoitusta |
Valmistus
- 1
Pese ja raasta sitruunan kuori. Sekoita jauhot, leivinjauhe, mausteet ja sitruunan kuori kulhossa keskenään.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruunan kuori 7 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 2 tl kardemummaa 2 tl vaniljasokeria 1/2 tl suolaa - 2
Vaahdota rasva ja sokeri toisessa kulhossa. Vatkaa kananmunat yksitellen vaahtoon. Yhdistä kerma ja maito keskenään. Sekoita jauhot ja kerma-maitoseos taikinaan.
Määrä Ainesosa 50 g pehmeää voita tai margariinia 1 dl sokeria 2 kpl kananmunaa 1 dl kermaa 1 dl maitoa - 3
Jauhota työalusta ja kauli tai taputtele taikina noin 1 ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä kiekkoja esimerkiksi juomalasilla (Ø 7–8 cm). Paina kunkin kiekon keskelle sormella reikä ja levitä sitä hieman suuremmaksi.
- 4
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai vaalealla leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä donitsien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 2–3 donitsia kerrallaan öljyssä noin 2 minuuttia, käännä ja jatka kypsennystä 1–2 minuuttia. Nosta donitsit talouspaperin päälle valumaan.
Määrä Ainesosa 1 l rypsiöljyä - 5
Valmista suolakinuskikuorrutus. Mittaa kerma sekä fariinisokeri ja sokeri kattilaan. Keitä kinuskia hiljalleen noin 15 minuuttia (110-asteiseksi). Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi, vaniljasokeri ja suola kinuskiin. Anna jäähtyä haaleaksi.
Määrä Ainesosa 2 dl kuohukermaa 1 dl fariinisokeria 1/2 dl sokeria 1 rkl voita 1 tl vaniljasokeria 1/4 tl suolaa - 6
Rouhi pähkinät. Kasta donitsit kinsukiin tai valuta kinuski donitsien päälle. Ripottele pähkinärouhetta pinnalle.
Määrä Ainesosa 1 dl pähkinäsekoitusta
Salmiakkikuorrutus: Murskaa 15 kpl turkinpippureita rouheeksi. Pese 1 sitruuna ja vuole kuoren keltaisesta osasta ohuita suikaleita. Kuori 1 ps (168 g) hopeatoffee-karamelleja kattilaan ja lisää 1.5 dl kuohukermaa. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia. Lisää 2/3 turkinpippurirouheesta. Kasta donitsit kuorrutteeseen. Ripottele pinnalle loput turkinpippurirouheesta ja sitruunankuorisuikaleita.
Kahden suklaan kuorrutus: Paloittele 200 g taloussuklaata ja 100 g voita kattilaan. Lisää 2 rkl vaaleaa siirappia. Kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Kasta donitsit kuorrutteeseen. Sulata 50 g valkosuklaata ja valuta valkosuklaaraitoja tumman suklaakuorrutuksen päälle.
Ravintosisältö
231
Energiaa kcal
965
Energiaa kj
10,3 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,3 g
Hiilihydraatteja
12,3 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
4,5 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
231
Energiaa kcal
965
Energiaa kj
10,3 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,3 g
Hiilihydraatteja
12,3 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
4,5 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kpl Sitruunan kuori, 1 l Rypsiöljyä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























