Donitsit

Arvostele resepti
20 Kappaletta

Noin 1,5 tuntia

Leivinjauheella kohotetut donitsit syntyvät nopeasti. Kokeile dipata donitsit herkulliseen suolakinuskikuorrutteeseen. Katso vinkit myös salmiakki- ja suklaakuorrutteisiin!

Ainekset

MääräAinesosa
1 kplsitruunan kuori
7 dlvehnäjauhoja
2 tlleivinjauhetta
2 tlkardemummaa
2 tlvaniljasokeria
1/2 tlsuolaa
50 gpehmeää voita tai margariinia
1 dlsokeria
2 kplkananmunaa
1 dlkermaa
1 dlmaitoa

Lisäksi

1 lrypsiöljyä

Suolakinuskikuorrutus

2 dlkuohukermaa
1 dlfariinisokeria
1/2 dlsokeria
1 rklvoita
1 tlvaniljasokeria
1/4 tlsuolaa
1 dlpähkinäsekoitusta

Valmistus

  1. 1

    Pese ja raasta sitruunan kuori. Sekoita jauhot, leivinjauhe, mausteet ja sitruunan kuori kulhossa keskenään.

    MääräAinesosa
    1 kplsitruunan kuori
    7 dlvehnäjauhoja
    2 tlleivinjauhetta
    2 tlkardemummaa
    2 tlvaniljasokeria
    1/2 tlsuolaa
  2. 2

    Vaahdota rasva ja sokeri toisessa kulhossa. Vatkaa kananmunat yksitellen vaahtoon. Yhdistä kerma ja maito keskenään. Sekoita jauhot ja kerma-maitoseos taikinaan.

    MääräAinesosa
    50 gpehmeää voita tai margariinia
    1 dlsokeria
    2 kplkananmunaa
    1 dlkermaa
    1 dlmaitoa
  3. 3

    Jauhota työalusta ja kauli tai taputtele taikina noin 1 ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä kiekkoja esimerkiksi juomalasilla (Ø 7–8 cm). Paina kunkin kiekon keskelle sormella reikä ja levitä sitä hieman suuremmaksi.

  4. 4

    Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai vaalealla leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä donitsien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 2–3 donitsia kerrallaan öljyssä noin 2 minuuttia, käännä ja jatka kypsennystä 1–2 minuuttia. Nosta donitsit talouspaperin päälle valumaan.

    MääräAinesosa
    1 lrypsiöljyä
  5. 5

    Valmista suolakinuskikuorrutus. Mittaa kerma sekä fariinisokeri ja sokeri kattilaan. Keitä kinuskia hiljalleen noin 15 minuuttia (110-asteiseksi). Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi, vaniljasokeri ja suola kinuskiin. Anna jäähtyä haaleaksi.

    MääräAinesosa
    2 dlkuohukermaa
    1 dlfariinisokeria
    1/2 dlsokeria
    1 rklvoita
    1 tlvaniljasokeria
    1/4 tlsuolaa
  6. 6

    Rouhi pähkinät. Kasta donitsit kinsukiin tai valuta kinuski donitsien päälle. Ripottele pähkinärouhetta pinnalle.

    MääräAinesosa
    1 dlpähkinäsekoitusta

Salmiakkikuorrutus: Murskaa 15 kpl turkinpippureita rouheeksi. Pese 1 sitruuna ja vuole kuoren keltaisesta osasta ohuita suikaleita. Kuori 1 ps (168 g) hopeatoffee-karamelleja kattilaan ja lisää 1.5 dl kuohukermaa. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia. Lisää 2/3 turkinpippurirouheesta. Kasta donitsit kuorrutteeseen. Ripottele pinnalle loput turkinpippurirouheesta ja sitruunankuorisuikaleita.

Kahden suklaan kuorrutus: Paloittele 200 g taloussuklaata ja 100 g voita kattilaan. Lisää 2 rkl vaaleaa siirappia. Kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Kasta donitsit kuorrutteeseen. Sulata 50 g valkosuklaata ja valuta valkosuklaaraitoja tumman suklaakuorrutuksen päälle.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kpl Sitruunan kuori, 1 l Rypsiöljyä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Piia Arnould
23.7.2018
|
Päivitetty: 14.11.2025

Samankaltaisia reseptejä