Pese ja raasta sitruunan kuori. Sekoita jauhot, leivinjauhe, mausteet ja sitruunan kuori kulhossa keskenään. Vaahdota rasva ja sokeri toisessa kulhossa. Vatkaa kananmunat yksitellen vaahtoon. Yhdistä kerma ja maito keskenään. Sekoita jauhot ja kerma-maitoseos taikinaan.
Jauhota työalusta ja kauli tai taputtele taikina noin 1 ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä kiekkoja esimerkiksi juomalasilla (Ø 7–8 cm). Paina kunkin kiekon keskelle sormella reikä ja levitä sitä hieman suuremmaksi.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa 170–180-asteiseksi. Tarkista öljyn lämpötila mittarilla tai vaalealla leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Käytä donitsien käsittelyyn reikäkauhaa tai kahta lusikkaa. Kypsennä 2–3 donitsia kerrallaan öljyssä noin 2 minuuttia, käännä ja jatka kypsennystä 1–2 minuuttia. Nosta donitsit talouspaperin päälle valumaan. Kuorruta jäähtyneinä.
Sitruunainen salmiakkitoffeekuorrutus
Kuori salmiakkitoffee-karamellit kääreistään pinnoitettuun kattilaan odottamaan. Murskaa turkinpippurit paksussa muovipussissa esimerkiksi lihanuijalla tai vasaralla. Pese sitruuna ja vuole kuoren keltaisesta osasta suikaleita sitrusraudalla tai kuorimaveitsellä. Leikkaa leveät suikaleet ohuemmiksi.
Kaada kerma toffeiden joukkoon kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen noin 10–15 minuuttia tai kunnes toffeet ovat täysin liuenneet ja kuorrute sopivan sakeaa. Lisää noin 2/3 turkinpippurirouheesta. Kaada kuorrute kulhoon.
Kasta donitsit nopeasti kuorrutteeseen. Voit myös valuttaa kuorrutuksen lusikalla donitsien päälle. Ripottele pinnalle turkinpippurirouhetta ja sitruunankuorisuikaleita.
Suolakinuskikuorrutus
Mittaa kerma sekä fariini- ja kidesokeri kattilaan. Keitä kinuskia hiljalleen noin 15 minuuttia (110-asteiseksi). Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi, vaniljasokeri ja suola kinuskiin. Anna jäähtyä haaleaksi.
Valuta kinuski donitsien päälle. Ripottele pähkinärouhetta pinnalle.
Kahden suklaan kuorrutus
Paloittele suklaa ja voi pieneen kattilaan. Lisää siirappi. Kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Kasta donitsit kuorrutteeseen tai valuta kuorrute lusikalla donitsien päälle.
Sulata valkosuklaa ja lusikoi se tukevaan muovipussiin. Anna suklaan jähmettyä jonkin verran, leikkaa pussin toiseen kulmaan pienenpieni reikä ja pursota valkosuklaaraitoja tumman suklaakuorrutuksen päälle.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
210
878
8,1 g
4,6 g
29,9 g
12,6 g
0,8 g
4,0 g
0,4 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1 kpl Sitruunan kuori,
2 tl Kardemummaa,
1 l Rypsiöljyä,
1 kpl Sitruunan kuori,
2 dl Kermaa,
1 dl Fariinisokeria,
0,5 dl Kidesokeria,
1 rkl Voita,
1 tl Vaniljasokeria,
0,25 tl (1/4 tl) hiutalesuolaa,
1 dl Pähkinä- tai mantelirouhetta,
200 g Taloussuklaata,
100 g Voita,
2 rkl Vaaleaa siirappia,
50 g Valkosuklaata.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli