Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Jouluinen sitruunakakku

Parasta juuri nyt: näiden reseptien avulla hyödynnät kasvikset, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan

Kuukauden ajankohtaisia kasviksia seuraamalla saat napattua ostoskoriin vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat, jotka ovat sekä parhaimmillaan että edullisimmillaan. Löydät ne paraatipaikoilta Prismoista ja S-marketeista, mikä tekee sesongin parhaiden kasvisten suosimisesta helppoa.
Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 20.4.2016
Muokattu: 29.11.2022

Klementiini

Supersuosittu pikkusitrus! Klementiinin kuori irtoaa helposti eikä klementiinissä ole juuri lainkaan siemeniä, joten siitä on helppo popsia talven C-vitamiinit. Kuori ja viipaloi klementiinejä myös leivonnaisiin, juomiin ja jälkiruokiin.

Granaattiomena

Rubiininpunaisesta granaattiomenasta käytetään vain mehukkaat punaiset siemenet. Lisää niitä kastikkeisiin, salaatteihin ja leivonnaisten koristeeksia. Puolita hedelmä ja koputtele siemenet kuoresta kulhoon tai leikkaa ensin hattu pois ja lohko hedelmä osiin, joista siemenet on helppo irrottaa. Granaattiomenan siemenet saavat tarjoilut näyttämään upean juhlavilta!

Lue lisää ja katso reseptit!

Omena Red Delicious

Punakylkinen jouluomena! Ulkokuoreltaan tummanpunainen ja maultaan makea omena sopii mainiosti juuri jouluomenaksi. Luota klassiseen, jouluiseen makupariin ja yhdistä omena kaneliin omena-piparkakkumoussessa ja jouluomena-vuokapullassa.

Katso kaikki omenareseptit!

Sitruuna

Sitruuna on kokkaajan ja leipojan suosikkihedelmä, jolle on aina käyttöä, myös jouluna. Mausta sitruunalla graavilohirullien täyte tai tee jouluinen sitruunakakku. Piristä raikkaalla sitruunalla myös salaatinkastikkeita, pastoja ja leivonnaisia. Purista mehua kalafileelle ja kanaruokiin. Lisää raastettua sitruunankuorta jälkiruokiin.

Lisää suolaista ja makeaa sitruunasta!

Porkkana

Porkkanassa on runsaasti beetakaroteenia ja kaliumia. Rouskuta pestynä sellaisenaan, kiehauta napakaksi tai paahda uunissa. Porkkanalaatikko on joulupöydän suosikkilaatikko, eikä suotta. Haluaisitko kokeilla myös jotain uutta? Porkkanan makeus sopii erinomaisesti myös maukkaan mureaan veganiseen karjalanpaistiin.

Katso kaikki perinteiset, vegaaniset ja tuunatut joululaatikkoreseptit!

Puikulaperuna

Pisaramaiset puikulat sopivat juhlavaksi lisukkeeksi! Puikulaperunat ovat suosittuja muusiperunoita: niistä valmistuu samettista, lähes keltaista muusia. Tee lisuke keitetyistä tai höyryssä kypsennetyistä puikuloista tai kokeile uunissa paahdettuna. Makeaksi imeltynyt perunalaatikko on joulun erityisherkku.

Katso kaikki perinteiset, vegaaniset ja tuunatut joululaatikkoreseptit!

Lanttu

Lantussa on raakana raikasta kipakkuutta ja kypsänä sen maku pehmenee. Jouluna lanttu katetaan pöytään perinteisesti lanttulaatikon muodossa. Lanttua nimiteetään myös "pohjolan appelsiiniksi", sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia. Lanttu on mainio liemijuures, ja se sopii myös keittoihin, patoihin ja muhennoksiin.

Katso kaikki perinteiset, vegaaniset ja tuunatut joululaatikkoreseptit!

Punajuuri

Punajuuri on mehevä ja monikäyttöinen makupala, joka loistaa jouluna rosollissa. Siitä saa myös herkullista soppaa ja maukasta pataa. Se sopii niin lasagneen kuin leivontaankin. Punajuuren makupareina kannattaa kokeilla valkoisia juustoja, yrttejä, sitruunaa ja omenaa.

Katso kaikki joulun salaattireseptit!

Bataatti

Perunaa makeampi, pehmeämpi ja tärkkelyspitoisempi bataatti on erinomainen kasvissosekeiton aines. Voit kypsentää bataatin myös uuniperunan tai ranskalaisten tapaan - ja käyttää sitä leivonnassa porkkanan paikalla. Tiesitkö, että makea bataatti rakastaa runsaita mausteita?

Katso kaikki perinteiset, vegaaniset ja tuunatut joululaatikkoreseptit!

Viikuna

Tuore viikuna on täyttä tavaraa. Syö viikunoita sellaisenaan, viipaloi niitä jogurtin päälle tai salaatin joukkoon tai tarjoa alkupalana viikunoita ja ilmakuivattua kinkkua. Viikunat ja juustot, varsinkin sinihomejuusto, ovat klassinen makupari. Viikunan voi syödä sellaisenaan, mutta hedelmä kannattaa huuhdella huolellisesti ja jos kuori on paksu, se kannattaa kuoria.

Kokkaa myös sesongin kalaa!