Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kasvisvartaat ja grillattu chilikastike

Parasta juuri nyt: näiden reseptien avulla hyödynnät kasvikset, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan

Kuukauden ajankohtaisia kasviksia seuraamalla saat napattua ostoskoriin vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat, jotka ovat sekä parhaimmillaan että edullisimmillaan. Löydät ne paraatipaikoilta Prismoista ja S-marketeista, mikä tekee sesongin parhaiden kasvisten suosimisesta helppoa.

Kesäperunat

Keitä kesäperunat sillin tai munasalaatin seuraan, grillaa perunasalaattiin tai paista potut muurikassa. Kokeile mäiskypottuja, eli uunissa paahdettuja, litistettyjä perunoita. Mausta yrteillä, chilillä tai sitruunalla. Muista myös ranskankerman, voin ja sipulin kanssa ravistetut hyrskypotut.

Avomaankurkku

Avomaankurkusta syntyy vaikka mitä – kuten kesäinen kurkkukeitto, perinteiset mummonkurkut, kurkkuvoileivät tai salaatti... Kurkkua voi dipata tai vaikka kevyesti grillata. Avomaankurkku on tavallista kurkkua lyhyempi, pinnaltaan rosoisempi ja maultaan aromaattisempi.

Kesäkurpitsa

Monipuolinen vihannes on helppo valmistaa, sillä kesäkurpitsa on ohutta kuorta myöten kokonaan syötävää. Se vaatii siis vain huuhtaisun ja kannan poiston ennen käsittelyä. Kesäkurpitsa maistuu niin raastettuna, paahdettuna, paistettuna, pikkelöitynä, höyrytettynä kuin grillattuna. Kokeile rohkeasti upottaa kesäkurpitsaa keittoihin, pastoihin, paistoksiin, kasvispihveihin, pataruokiin ja taikinoihin.

Herneet

Kesäinen palkoherne tuo hyvän mielen tullessaan. Herneet voi napostella tietysti sellaisenaan tai käyttää ruoanvalmistuksessa kokonaisena. Kokonaiset palot voi vokata tai keittää nopeasti. Herneet sopivat salaatteihin, pastoihin, risottoihin, keittoihin tai lautasen reunalle lisukkeeksi. Parhaimmillaan herneet ovat heti sadonkorjuun jälkeen nautittuna. Kotona ne kannattaa säilyttää kylmässä.

Porkkananippu

Porkkanassa on kesän makeimmat aromit sekä runsaasti beetakaroteenia ja kaliumia. Rouskuta pestynä sellaisenaan, kiehauta napakaksi tai paahda kylkeen grilliraidat. Saksi vihreät naatit keittoihin, paistoksiin ja salaatteihin.

Sipulinippu

Kesäkokkailu alkaa sipulin pilkkomisella. Paistetun sipulin aromi saa veden herahtamaan kielelle, kokeile myös grillissä kokonaisena kypsennettynä. Varhaissipuleista käytetään ruuanlaitossa sekä tyvi eli varsinainen sipuliosa että varret. Hienonna vihreät varret keittojen ja varhaisperunoiden päälle tai sekoita kermaviilin joukkoon käteväksi kastikkeeksi.

Paprikat

Popsi, popsi paprikaa! Väli-Amerikan suosikkikasvis on hullaannuttanut suomalaiset, nykyään paprikat ovat Suomen suosituimpia vihanneksia. Kokeile eri lajikkeita raakana, paahdettuna tai grillissä. Yllättävää, mutta totta: paprikassa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Paprika maistuu myös lapsille, rouskis!

Vesimeloni

Kesä ja raikas vesimeloni kuuluvat yhteen. Kylmä vesimeloni on hyvä janonsammuttaja ja vähäenerginen välipala. Keltainen vesimeloni näyttää ulkoapäin samalta kuin punainen lajike, mutta sen maku on punaista hunajaisempi. Vesimelonit sopivat yllättävän moneen: salaatteihin, grilliin, jälkiruokiin, dippailuun ja toki syötäväksi sellaisenaan.

Kirsikat

Makea monitaituri. Kiiltäviä, mehukkaita ja makeita. Jos maltat olla syömättä kaikkia kirsikoita sellaisenaan, lisää niitä piiraisiin ja paistoksiin, salaatteihin ja jälkiruokiin. Oletko kokeillut kirsikoita punasipulin ja chilin kanssa? Helppo kirsikkasalsa on nami lisuke kasvis- tai grillipihveille.

Persikat

Monipuoliset persikat sopivat välipaloiksi, jälkiruokiin, salaatteihin, leivontaan ja ruoanlaittoon. Persikka kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Kypsät hedelmät ovat herkkiä kolhuille ja ne kannattaa säilyttää kypsinä jääkaapissa.

Tomaatti

Tomaatti on vuoden nimikkovihannes! Punaposkista kasvista kannattaa popsia monella tapaa, niin makunsa kuin ravintopitoisuutensa vuoksi. Kypsentämätön tomaatti sisältää paljon C-vitamiinia, kun taas kuumentaminen auttaa tomaatin supervoimaa, lykopeenia, imeytymään elimistöön. Pistä siis tomaatti grilliin muiden kesäkasvisten kanssa!

Mansikka

Kookkaat ja maukkaat mansikkakaunottaret maistuvat makoisilta kevään ja kesän juhlien kakuissa. Pilko mansikoita myös salaatteihin ja jälkiruokiin, ja kokeile itse tehtyä mansikka-mangojäätelöä! Toki muhkeat mansikat maistuvat myös sellaisinaan.

Kokkaa myös sesongin kalaa!