Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parasta juuri nyt: näiden reseptien avulla hyödynnät kasvikset, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan

Kuukauden ajankohtaisia kasviksia seuraamalla saat napattua ostoskoriin vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat, jotka ovat sekä parhaimmillaan että edullisimmillaan.
Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 20.4.2016
|
Muokattu: 4.7.2024

Satokauden parhaat kasvikset löydät paraatipaikoilta Prismoista ja S-marketeista, mikä tekee sesongin vihannesten ja hedelmien suosimisesta helppoa. Löydät satokauden parhaat myös ruoan verkkokaupasta osoitteesta s-kaupat.fi.

Avomaankurkku

Avomaankurkusta syntyy vaikka mitä – kuten kesäinen kurkkukeitto, perinteiset mummonkurkut, kurkkuvoileivät tai salaatti... Kurkkua voi dipata tai vaikka kevyesti grillata. Avomaankurkku on tavallista kurkkua lyhyempi, pinnaltaan rosoisempi ja maultaan aromaattisempi.

Kesäkurpitsa

Monipuolinen ja maistuva! Kesäkurpitsa on helppo valmistaa, sillä se on ohutta kuorta myöten kokonaan syötävää. Se vaatii siis vain huuhtaisun ja kannan poiston ennen käsittelyä. Kesäkurpitsa maistuu niin raastettuna, paahdettuna, paistettuna, pikkelöitynä, höyrytettynä kuin grillattuna. Kokeile rohkeasti upottaa kesäkurpitsaa keittoihin, pastoihin, paistoksiin, kasvispihveihin, pataruokiin ja taikinoihin.

Herneet

Kesäinen palkoherne tuo hyvän mielen tullessaan. Herneet voi napostella tietysti sellaisenaan tai käyttää ruoanvalmistuksessa kokonaisena. Kokonaiset palot voi vokata tai keittää nopeasti. Herneet sopivat salaatteihin, pastoihin, risottoihin, keittoihin tai lautasen reunalle lisukkeeksi. Parhaimmillaan herneet ovat heti sadonkorjuun jälkeen nautittuna. Kotona ne kannattaa säilyttää kylmässä.

Porkkananippu

Nami naattia myöten. Porkkanassa on kesän makeimmat aromit sekä runsaasti beetakaroteenia ja kaliumia! Rouskuta pestynä, kiehauta napakaksi tai paahda kylkeen grilliraidat. Saksi vihreät naatit keittoihin, paistoksiin ja salaatteihin. Nippuporkkana säilyy parhaiten parin asteen lämpötilassa.

Vadelma

Makea vadelma sisältää enemmän kuituja kuin kaverinsa mustikka tai puolukka, ja siksi vatsakin rakastaa vadelmia. Mehukas marja maistuu tuoreena sellaisenaan, mutta sopii myös jälkiruokiin, leivonnaisiin ja salaatteihin.

Sipulinippu

Kesäkokkailu alkaa sipulin pilkkomisella. Paistetun sipulin aromi saa veden herahtamaan kielelle, kokeile myös grillissä kokonaisena kypsennettynä. Varhaissipuleista käytetään ruoanlaitossa sekä tyvi eli varsinainen sipuliosa että varret. Hienonna vihreät varret keittojen ja varhaisperunoiden päälle tai sekoita kermaviilin joukkoon käteväksi kastikkeeksi.

Vesimeloni

Kesä ja raikas vesimeloni kuuluvat yhteen. Kylmä vesimeloni on hyvä janonsammuttaja ja vähäenerginen välipala. Keltainen vesimeloni näyttää ulkoapäin samalta kuin punainen lajike, mutta sen maku on punaista hunajaisempi. Vesimelonit sopivat yllättävän moneen: salaatteihin, grilliin, jälkiruokiin, dippailuun ja toki syötäväksi sellaisenaan.

Paraguayos-persikka

Valloittavan makea vaaleamaltoinen paraquayo sopii jälkiruokiin, leivontaan, grilliin ja salaattiin – tai haukattavaksi sellaisenaan.

Mausta tuoreilla yrteillä