Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Tapasvartaat ja aioli

Parasta juuri nyt: näiden reseptien avulla hyödynnät kasvikset, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan

Kuukauden ajankohtaisia kasviksia seuraamalla saat napattua ostoskoriin vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat, jotka ovat sekä parhaimmillaan että edullisimmillaan. Löydät ne paraatipaikoilta Prismoista ja S-marketeista, mikä tekee sesongin parhaiden kasvisten suosimisesta helppoa.
Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 20.4.2016
|
Muokattu: 2.5.2023

Tankoparsa

Himoittu sesonkiherkku! Tankoparsa on parhaimmillaan tuoreena, älä siis turhaan säästele. Höyrytä, keitä, paista, paahda, grillaa tai marinoi – kaikki on sallittua! Välty ruokahävikiltä: käytä kuoret ja kannat kasvisliemeen. Kääräise parsanippu kosteaan keittiöpyyhkeeseen jääkaappiin, niin pidennät sen säilyvyyttä.

Grillipaprika Padron

Pikkuisen trendikästä. Pikkupaprikat ovat nyt trendikkäitä! Vihreät pikkupaprikat ovat miedon makuisia, mutta joukossa voi olla myös tulinen yksilö. Valmistaminen on helppoa: grillaa tai paahda pannulla kuumassa öljyssä ja mausta pehmenneet paprikat suolalla. Voit myös täyttää paprikat manchegojuustolla.

Kesäkurpitsa

Monipuolinen vihannes on helppo valmistaa, sillä kesäkurpitsa on ohutta kuorta myöten kokonaan syötävää. Se vaatii siis vain huuhtaisun ja kannan poiston ennen käsittelyä. Kesäkurpitsa maistuu niin raastettuna, paahdettuna, paistettuna, pikkelöitynä, höyrytettynä kuin grillattuna. Kokeile rohkeasti upottaa kesäkurpitsaa keittoihin, pastoihin, paistoksiin, kasvispihveihin, pataruokiin ja taikinoihin.

Suomalainen suippopaprika

Siro suippopaprika on tavallista pulleaa paprikaa makeampi. Siksi se toimii erityisen hyvin tulisten tai suolaisten makujen vastaparina. Voit esimerkiksi halkaista ja täyttää sen chilillä maustetulla jauheliha- tai kasvispaistoksella. Paprikat sopivat myös sellaisenaan syötäviksi esimerkiksi salaateissa, leivän päällä ja dippivihanneksena. Kypsennettynä paprika sopii niin kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, wokkeihin kuin grilliinkin.

Nektariini

Mehukas ja makea kesähedelmä. Nektariini on persikan sileäkuorinen muunnos. Se on kesän ensimmäisiä sesonkihedelmiä. Nektariini on makea sekä hieman hapokas, ja kypsänä erittäin mehukas. Sen lisäksi, että nektariineilla herkuttelee sellaisenaan, niitä kannattaa käyttää salaateissa, kakkujen koristeena ja leivonnassa, pizzan täytteenä tai sellaisenaan grillattuna.

Varhaiskaali

Raikkaan rouskuva varhaiskaali avaa avomaan sesongin. Vaali mehukkuutta ja makua, ja nauti tämä herkkä kaali raakana tai nopeasti kypsennettynä. Varhaiskaalin parhaat puolet pääsevät esiin sellaisenaan salaateissa, pikaisesti paahdettuna, lohkoina grillissä tai keittoihin lisättynä.

Munakoiso

Munakoiso suorastaan imee itseensä makuja! Saat siitä mehevyyttä piirakoihin ja patoihin sekä grilliruokiin. Monipuolista munakoisoa käytetään paljon Intian, Lähi-idän ja Välimeren alueen keittiöissä.

Mansikka

Kookkaat ja maukkaat mansikkakaunottaret maistuvat makoisilta kevään ja kesän juhlien kakuissa. Pilko mansikoita myös salaatteihin ja jälkiruokiin, ja kokeile itse tehtyä mansikka-mangojäätelöä! Toki muhkeat mansikat maistuvat myös sellaisinaan.

Kokkaa myös kalaa!

Mausta tuoreilla yrteillä