Parasta juuri nyt: näiden reseptien avulla hyödynnät kasvikset, kun ne ovat parhaimmillaan

Kuukauden ajankohtaisia satokauden kasviksia seuraamalla saat napattua ostoskoriin vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat, jotka ovat sekä parhaimmillaan että edullisimmillaan.

Satokauden kasvikset ja edulliset reseptit – herkkuja sesongin mukaan

Kun haluat kokata maukkaasti ja säästää samalla rahaa, satokauden kasvikset ovat paras valinta. Ne ovat tuoreimmillaan, maistuvimmillaan ja usein myös edullisimmillaan juuri sesongin aikana. Satokauden kasvikset tuovat vaihtelua arjen ruoanlaittoon ja inspiroivat kokeilemaan uusia reseptejä.

Edulliset reseptit syntyvät helposti, kun hyödynnät sesongin antimia – esimerkiksi kesällä kotimaiset tomaatit, kesäkurpitsat ja varhaisperunat, syksyllä juurekset ja kaalit. Näistä syntyy niin keittoja, laatikoita kuin raikkaita salaatteja.

Satokauden parhaat kasvikset löydät paraatipaikoilta Prismoista ja S-marketeista, mikä tekee sesongin vihannesten ja hedelmien suosimisesta helppoa. Löydät satokauden parhaat myös ruoan verkkokaupasta osoitteesta s-kaupat.fi.

Valitsemalla satokauden kasviksia tuet kotimaista tuotantoa, vähennät ruokahävikkiä ja teet arjen ruoanlaitosta ekologisempaa – ja herkullisempaa.

Teksti: Yhteishyvän toimitus
12.2.2025 | Päivitetty 2.12.2025

Bataatti

Makea ja värikäs bataatti on talvikauden herkku. Siitä syntyvät helposti ranskalaiset, samettinen keitto, täyteläinen muusi tai vaikka suosittu bataattilaatikko.

Klementiini

Klementiinin kuori irtoaa helposti eikä klementiinissä ole juuri lainkaan siemeniä, joten siitä on helppo popsia talven C-vitamiinit. Kuori ja viipaloi klementiinejä myös leivonnaisiin, juomiin ja jälkiruokiin.

Puikulaperuna

Kotimainen puikula on maukas, jauhoinen ruokaperuna, jossa on hienoinen mantelinen vivahde. Se sopii erinomaisesti perunalaatikkoon.

Omena Red Delicious

Red Delicious on syvänpunainen ja makea omenalajike, joka hurmaa ulkonäöllään. Se on suosittu jouluomena ja sopii hyvin hedelmä- ja juustotarjottimelle.

Persimon

Oranssinpunainen persimon sopii suolaisiin ja makeisiin ruokiin sellaisenaan tai pannulla karamellisoituna. Kokeile persimonia uuniruoissa ja leivonnassa tai keitä hilloksi, joka sopii erinomaisesti juustojen kaveriksi.

Granaattiomena

Rubiininpunaisesta granaattiomenasta käytetään vain mehukkaat punaiset siemenet. Lisää niitä kastikkeisiin, salaatteihin ja leivonnaisten koristeeksia. Puolita hedelmä ja koputtele siemenet kuoresta kulhoon tai leikkaa ensin hattu pois ja lohko hedelmä osiin, joista siemenet on helppo irrottaa. Granaattiomenan siemenet saavat tarjoilut näyttämään upean juhlavilta!

Porkkana

Kasvisten moniottelija! Käytä edullista porkkanaa perinteisesti ruokiin ja lisukkeeksi. Höystä porkkanalla sämpylät, lettutaikina ja kakku. Kokeile porkkanaraastetta myös hilloon. Porkkanassa on runsaasti beetakaroteenia ja kaliumia.

Punajuuri

Punajuuri on mehevä ja monikäyttöinen makupala. Siitä saa herkullista soppaa ja maukasta pataa. Punajuuren makupareina kannattaa kokeilla juustoja, yrttejä, sitruunaa ja omenaa.

Lanttu

Lanttulaatikko on joulun klassikko, mutta makea lanttu maustaa myös padat ja keitot. Kokeile myös juhlavaa hasselbackan lanttupaistia!

Sitruuna

Sitruuna on kokkaajan ja leipojan suosikkihedelmä! Piristä raikkaalla sitruunalla salaatinkastikkeita, pastoja ja leivonnaisia. Purista mehua kalafileelle ja kanaruokiin. Lisää raastettua sitruunankuorta jälkiruokiin.

Katso kaikki satokauden reseptit