Imelletty perunalaatikko
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteinen imelletty perunalaatikko eli tuuvinki on helppo valmistaa, kun käytät jauhoista perunalajiketta ja huolehdit oikeasta lämpötilasta.
| 1 1/2 kg | perunaa (jauhoinen lajike) |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 3 dl | maitoa |
| 1 rkl | siirappia |
| 1 tl | suolaa |
| 2 rkl | voita |
- 1.
Pese perunat ja keitä ne kuorineen ilman suolaa kypsiksi. Ota muutama desi keitinvettä talteen. Kuori perunat kuumina ja soseuta kattilassa.
- 2.
Kun perunasose on jäähtynyt hieman mutta on vielä selvästi kädenlämpöistä kuumempi (50–75 astetta), ripottele jauhot soseeseen ja sekoita hyvin. Jos sose tuntuu kuivalta, lisää 1–2 dl soseen lämpöistä keitinvettä. Peitä kattila kannella ja laita 60-asteiseen uuniin. Anna soseen imeltyä 3–6 tuntia. Sekoittele muutama kerta imeltymisen aikana. Jotta imeltyminen onnistuu, lämpötilan on oltava jauhojen lisäyshetkellä ja koko imeltymisen ajan 50–75 astetta.
- 3.
Maista sosetta, ja kun se on sopivasti imeltynyt, lisää noin 60-asteiseksi lämmitettyä maitoa sen verran, että seos muistuttaa paksua velliä. Lisää myös siirappi, suola ja voi.
- 4.
Kumoa seos voideltuun, noin 3 litran uunivuokaan tai kahteen pienempään. Jätä vuokaan reilusti kuohumisvaraa. Kypsennä laatikkoa 175-asteisessa uunissa noin 2–3 tuntia.
Imelletty perunalaatikko
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)
Perinteinen imelletty perunalaatikko eli tuuvinki on helppo valmistaa, kun käytät jauhoista perunalajiketta ja huolehdit oikeasta lämpötilasta.
Ainekset (7 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 1/2 kg | perunaa (jauhoinen lajike) |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 3 dl | maitoa |
| 1 rkl | siirappia |
| 1 tl | suolaa |
| 2 rkl | voita |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Pese perunat ja keitä ne kuorineen ilman suolaa kypsiksi. Ota muutama desi keitinvettä talteen. Kuori perunat kuumina ja soseuta kattilassa.
Määrä Ainesosa 1 1/2 kg perunaa (jauhoinen lajike) - 2
Kun perunasose on jäähtynyt hieman mutta on vielä selvästi kädenlämpöistä kuumempi (50–75 astetta), ripottele jauhot soseeseen ja sekoita hyvin. Jos sose tuntuu kuivalta, lisää 1–2 dl soseen lämpöistä keitinvettä. Peitä kattila kannella ja laita 60-asteiseen uuniin. Anna soseen imeltyä 3–6 tuntia. Sekoittele muutama kerta imeltymisen aikana. Jotta imeltyminen onnistuu, lämpötilan on oltava jauhojen lisäyshetkellä ja koko imeltymisen ajan 50–75 astetta.
Määrä Ainesosa 1 dl vehnäjauhoja - 3
Maista sosetta, ja kun se on sopivasti imeltynyt, lisää noin 60-asteiseksi lämmitettyä maitoa sen verran, että seos muistuttaa paksua velliä. Lisää myös siirappi, suola ja voi.
Määrä Ainesosa 3 dl maitoa 1 rkl siirappia 2 rkl voita 1 tl suolaa - 4
Kumoa seos voideltuun, noin 3 litran uunivuokaan tai kahteen pienempään. Jätä vuokaan reilusti kuohumisvaraa. Kypsennä laatikkoa 175-asteisessa uunissa noin 2–3 tuntia.
Ravintosisältö
230
Energiaa kcal
963
Energiaa kj
4,6 g
Rasvaa
2,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
39,3 g
Hiilihydraatteja
5,4 g
Sokereita
2,1 g
Kuituja
5,9 g
Proteiinia
1,0 g
Suolaa
230
Energiaa kcal
963
Energiaa kj
4,6 g
Rasvaa
2,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
39,3 g
Hiilihydraatteja
5,4 g
Sokereita
2,1 g
Kuituja
5,9 g
Proteiinia
1,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























