Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Neulotut lapaset – kolme perusohjetta

Teksti:
Novita, Susanna Mertsalmi ja Marina Ahlberg
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 26.10.2015
|
Muokattu: 1.8.2022
Yksilölliset lasten tai aikuisten lapaset syntyvät helposti perusohjetta muuntelemalla. Lapasiin voi tehdä hyvin istuvan kiilapeukalon, helpon aukkopeukalon, tai neuloa lapaset poikittain.

1. Lapanen kiilapeukalolla

Koko: 110 cm (nainen) mies

Lanka: Novita 7 Veljestä 100 (100) 150 grammaa

Puikot: sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan

Tiheys: 21 kerrosta sileää neuletta = 10 cm

Mallineuleet:

  • Joustinneule suljettuna neuleena: neulo vuorotellen 2 o ja 2 n
  • Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein

Vasemman käden lapanen

Luo 32(44)48 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta. Kun joustinneuleen korkeus on 10(11)12 cm, neulo 2 kerrosta sileää neuletta. (Kuva 1.)

Aloita peukalokiilan lisäykset: neulo I puikon silmukat ja II puikon silmukoilla oikein, kunnes puikon lopussa on 4 s. Tee lisäys ottamalla vasemmalle puikolle kahden silmukan välinen lankalenkki (Kuva 2) ja neulomalla se kiertäen oikein (Kuva 3 ja 4), neulo 2 s oikein, tee uusi lisäys ja neulo 2 s oikein.

Jatka sileää neuletta ja toista kiilan lisäyksiä joka 3. krs vielä 3(5)6 kertaa. Kiilan eli lisäysten välillä oleva silmukkaluku lisääntyy aina kahdella silmukalla. (Kuva 5)

Lisäysten jälkeen neulo yksi kokonainen kerros ja seuraavaa kerrosta kiilan alkuun. Siirrä kiilan 10(14)16 s apulangalle odottamaan. Luo kämmentä varten kiilan kohdalle kaksi uutta silmukkaa ja jatka sileää neuletta, kunnes kämmenosan pituus joustimesta eteenpäin mitattuna on noin 11(15)16 cm tai kunnes etusormi peittyy.(Kuva 6)

Nauhakavennukset lapasen kärkeen: neulo I sekä III puikon alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein. Tee kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele hyvin. (Kuva 7)

Oikean käden lapanen

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi eli tee peukalokiila kahden silmukan päähän III puikon alusta.

Peukalo

Ota apulangalla odottavat silmukat työhön ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jaa nämä 12(16)18 silmukkaa kolmelle puikolle ja neulo sileää suljettuna neuleena. (Kuva 8) Kun olet neulonut 3,5(5)5,5 cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus. Neulo joka puikon lopussa 2 s oikein yhteen, kunnes työssä on jäljellä 4 s. Neulo 1 s ja nosta muut silmukat sen yli vasemmalta oikealle. Päättele hyvin. Viimeistele lapaset höyryttämällä ne kevyesti.

2. Lapanen aukkopeukalolla

Koko: 90 cm (110 cm) 130 cm (150 cm) nainen (mies)

Lanka: Novita 7 Veljestä vajaa 100 (100) 100 (100) 100 (150) grammaa

Puikot: sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan

Tiheys: 21 kerrosta sileää neuletta = 10 cm

Mallineuleet

  • Joustinneule suljettuna neuleena: neulo vuorotellen 1 o ja 1 n
  • Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein

Vasemman käden lapanen

Luo 28(32)36(40)44(48) s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 7(8)9(9)10(11) cm. Neulo sileää neuletta 4(4,5)5(5,5)6(6,5) cm.

Merkitse seuraavalla kerroksella peukaloaukko II puikolle seuraavasti: neulo puikon alusta ensin lapasen langalla 1(1)2(2)3(3) s ja neulo seuraavat 5(5)6(6)7(7) s erivärisellä langalla. (Kuva 9)

Siirrä erivärisellä neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja jatka sileää neuletta, (Kuva 10) kunnes kämmenosan pituus joustimesta eteenpäin mitattuna on noin 9(11)12(14)15(16) cm tai kunnes etusormi peittyy.

Tee nauhakavennukset lapasen kärkeen samalla tavalla kuin kiilapeukalolapasessa: neulo I sekä III puikon alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein. Tee kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Oikean käden lapanen

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi eli tee peukaloaukko III puikolle.

Peukalo

Poista erivärinen merkkilanka ja poimi silmukat peukaloaukon ylä- ja alareunasta. Lisäksi poimi peukalon molemmista sivuista lisäsilmukoita siten, että peukaloon tulee yhteensä 12(12)14(14)16(17) s. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena. (Kuva 11)

Kun olet neulonut 3(3,5)4(4,5)5(5,5) cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus. Neulo joka puikon lopussa 2 o yhteen, kunnes työssä on jäljellä 4 s. Neulo 1 s ja nosta loput silmukat vasemmalta oikealle sen yli. Päättele hyvin. Viimeistele lapaset höyryttämällä ne kevyesti.

Poikittain neulottu lapanen

Koko: nuorelle Lanka: Novita 7 Veljestä vajaa 100 grammaa Puikot: sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan Tiheys: 20 s ja 44 krs = 10 cm

Mallineuleet

  • Ainaoikeinneule tasona: neulo silmukat oikealla oikein ja nurjalla oikein
  • Ainaoikeinneule suljettuna neuleena: neulo vuorotellen 1 kerros oikein ja 1 kerros nurin

Oikean käden lapanen

Lapasen kämmenosa neulotaan poikittain lyhennetyillä kerroksilla. Luo 44 s ja neulo ainaoikeaa tasona.

1. krs: Neulo ranteesta päin 43 o, käännä työ ja aloita lyhennetyt kerrokset.

2. krs: Tee langankierto puikolle ja neulo 43 o. Käännä työ.

3. krs: Neulo 42 s ja käännä työ.

4. krs: Tee langankierto puikolle ja neulo 42 o. Käännä työ.

5. krs: Neulo 41 o ja käännä työ.

6. krs: Tee langankierto puikolle ja neulo 41 o. Käännä työ.

7. krs: Neulo 40 s ja käännä työ.

8. krs: Tee langankierto puikolle ja neulo 40 o. Käännä työ.

9. krs: Neulo ensin 40 o. Neulo sitten 4 kertaa peräkkäin langankierto ja sitä seuraava silmukka oikein yhteen = 44 s. Kerros neulottiin kaikilla silmukoilla. Käännä työ.

10. krs: Neulo 34 o ja käännä työ.

11. krs: Tee langankierto puikolle ja neulo 33 o. Käännä työ. Neulo seuraavalla kerroksella äsken tehty langankierto seuraavan silmukan kanssa oikein yhteen.

Toista krs:t 2–11 vielä kaksi kertaa ja neulo sen jälkeen vielä krs:t 2–9. Seuraavalla eli 10. krs:lla tehdään aukko peukaloa varten. (Kuva 12)

Peukaloaukko

Neulo 22 o, ota seuraavat 7 s langalle odottamaan ja luo 7 uutta silmukkaa, odottamaan jätettyjen tilalle. Neulo vielä 5 silmukkaa ja käännä työ. (Kuva 13)

Neulo seuraavaksi 11. krs. Toista krs:t 2–11 vielä kaksi kertaa ja neulo sen jälkeen vielä krs:t 2–9.

Päätä silmukat ja ompele sivusaumat ja lapasten kärjen aukko kiinni. (Kuva 14 ja 15)

Peukalo

Ota odottamaan jätetyt silmukat puikolle, poimi aukon kulmasta 2 s, poimi jokaisesta luodusta silmukasta 1 s ja vielä toisesta kulmasta 2 s = 18 s. (Kuva 16)

Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo ainaoikeaa suljettuna neuleena. Aloita ainaoikeinneule suljettuna neuleena edellisen kerroksen mukaisesti joko oikein tai nurin. Kavenna peukalon ulkosyrjällä (peukaloaukon alakulman kohdalla) joka 2. krs 4 x 1 s neulomalla 2 s oikein yhteen yhteensä neljä kertaa = 14 s.

Jaa silmukat tasaisesti kolmelle puikolle ja neulo, kunnes peukalosta näkyy vain kärki. Kavenna jokaisen puikon alussa 1 s neulomalla 2 oikein yhteen. Neulo yksi kerros. Katkaise lanka, pujota lanka neulan avulla jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele.

Vasemman käden lapanen

Neulo samalla tavalla kuin oikean käden lapanen, mutta käännä työn nurja puoli oikeaksi puoleksi, jotta peukalo asettuu oikeaan kohtaan.

Viimeistele lapaset höyryttämällä ne kevyesti.

Lapasten tekeminen omien mittojen mukaan

Neulo aina mallitilkku ennen kuin ryhdyt tekemään varsinaista työtä. Mallitilkusta näet silmukoiden tiheyden ja voit vaihtaa ohuempiin tai paksumpiin puikkoihin, jos tilkku tuntuu liian kireältä tai löysältä.

Sopivasta mallitilkusta voit laskea neuletiheyden eli kuinka monta silmukkaa tarvitset esimerkiksi 5 tai 10 sentin leveydelle. Lapasissa riittää useimmin kerroksen leveyden mitta, eikä sinun tarvitse huomioida silmukkaketjun korkeutta. Poikkeuksena ovat kuviolliset lapaset, joissa myös korkeudella on merkitystä.

Tarkkaa silmukkamäärää ei saa mittaamalla silmukoita esimerkiksi yhden sentin leveydeltä. Senttiin mahtuu puolikkaita tai 2/3 silmukoita, jotka pystyy laskemaan mukaan leveämmässä mallitilkussa.

Aukkopeukalolapasen tekeminen mittojen mukaan

Mittaa yläkämmenen ympärysmitta aivan peukalon yläpuolelta. Mitta voi olla esimerkiksi 20 cm.

Jos et jaksa neuloa suurempaa mallitilkkua, riittää, kun lasket silmukkamäärän mallitilkusta 5 sentin leveydelle, joka voi olla esimerkiksi 11 silmukkaa.

Kerro 11 s x 2 = 22 s (= silmukkamäärä 10 sentin leveydellä).

Jaa 22 s / 10 = 2,2 s (= 1 sentin silmukkamäärä). Neuletiheys on siis 2,2 s/cm.

Kädenympäryksen silmukkamäärä on esimerkissä 20 cm x 2,2 s/cm = 44 silmukkaa = luo 44 silmukkaa lapasta varten.

Oman luvun voi tarvittaessa pyöristää ja muuttaa tuloksen parilliseksi, jotta saat ranteen joustimen silmukkamäärän täsmäämään.

Mittaa alakämmenen korkeus ja neulo haluamallasi tavalla peukalokohtaan asti. Peukaloa varten tarvitset noin 2/3 osaa yhden puikon silmukkamäärästä, esimerkissä määrä on 7 silmukkaa.

Mittaa yläkämmenen korkeus ohjeesta riippuen niin, että pikkurilli tai etusormi peittyy. Mittaustapaan vaikuttaa lapasen kärkikavennustapa. Neulo kärkeen asti ja kavenna haluamallasi tavalla.

Mittaa peukalo ja neulo, kunnes sormen puolet kynnestä peittyy. Tee kärkikavennus haluamallasi tavalla.

Itselle neuloessa voi pukea puolivalmiin lapasen käteen ja mitata työtä neulomisen ohessa. Samalla kannattaa kuitenkin tehdä muistiinpanoja toista lapasta varten.

Lisää lapasohjeita

Katso myös

Lisää aiheesta