Sima
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Laita vappusima alulle noin viikko ennen tarjoilua. Lisää simaan rusinoita ja laita pullot jääkaappiin. Kun rusinat nousevat pinnalle, juoma on valmista.
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 3 1/2 dl | fariinisokeria |
| 2 kpl | sitruunaa |
| 4 l | vettä |
| 1/8 tl | (nokare) hiivaa |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 2 rkl | sokeria |
| 2 rkl | rusinoita |
- 1.
Pese sitruunat kuumalla vedellä ja harjalla. Vuole kuoren keltainen pintakerros ohuelti talteen. Leikkaa valkoinen kerros terävällä veitsellä pois. Viipaloi hedelmät ja poista siemenet. Laita viipaleet ja keltaiset kuorisuikaleet isoon astiaan. Lisää sokerit.
- 2.
Keitä 2 l vettä, kaada se sitruunan ja sokerin päälle ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Kaada päälle 2 l kylmää vettä. Lisää hiiva kädenlämpöiseen juomaan. Peitä astia kannella ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.
- 3.
Mittaa jokaiseen pulloon noin ½ tl sokeria ja tiputa mukaan muutama rusina. Siivilöi ja pullota sima. Sulje pullot ja laita ne viileään tekeytymään. Sima on valmista noin viikon kuluttua.
Sima
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)
Laita vappusima alulle noin viikko ennen tarjoilua. Lisää simaan rusinoita ja laita pullot jääkaappiin. Kun rusinat nousevat pinnalle, juoma on valmista.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 3 1/2 dl | fariinisokeria |
| 2 kpl | sitruunaa |
| 4 l | vettä |
| 1/8 tl | (nokare) hiivaa |
Lisäksi | |
| 2 rkl | sokeria |
| 2 rkl | rusinoita |
Valmistus
- 1
Pese sitruunat kuumalla vedellä ja harjalla. Vuole kuoren keltainen pintakerros ohuelti talteen. Leikkaa valkoinen kerros terävällä veitsellä pois. Viipaloi hedelmät ja poista siemenet. Laita viipaleet ja keltaiset kuorisuikaleet isoon astiaan. Lisää sokerit.
Määrä Ainesosa 2 kpl sitruunaa 2 1/2 dl sokeria 3 1/2 dl fariinisokeria - 2
Keitä 2 l vettä, kaada se sitruunan ja sokerin päälle ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Kaada päälle 2 l kylmää vettä. Lisää hiiva kädenlämpöiseen juomaan. Peitä astia kannella ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.
Määrä Ainesosa 4 l vettä 1/8 tl (nokare) hiivaa - 3
Mittaa jokaiseen pulloon noin ½ tl sokeria ja tiputa mukaan muutama rusina. Siivilöi ja pullota sima. Sulje pullot ja laita ne viileään tekeytymään. Sima on valmista noin viikon kuluttua.
Määrä Ainesosa 2 rkl sokeria 2 rkl rusinoita
Ravintosisältö
567
Energiaa kcal
2373
Energiaa kj
—
Rasvaa
—
Tyydyttynyttä rasvaa
136,8 g
Hiilihydraatteja
136,8 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
0,5 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
567
Energiaa kcal
2373
Energiaa kj
—
Rasvaa
—
Tyydyttynyttä rasvaa
136,8 g
Hiilihydraatteja
136,8 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
0,5 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 4 l vettä, 0.125 tl (nokare) hiivaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























