Munkit
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mehevät, kotitekoiset munkit ovat helppo ja perinteinen vappuherkku. Pehmeä taikina ja sopivan kuuma öljy takaavat suussa sulavan lopputuloksen.
| 50 g | margariinia |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | hiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 2 tl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| Paistamiseen | |
|---|---|
| 1 l | rypsiöljyä |
| Pinnalle | |
| hienoa sokeria | |
- 1.
Ota margariini pehmenemään huoneenlämpöön. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola.
- 2.
Lisää noin 5 dl jauhoja ja vaivaa taikinaa pari minuuttia. Lisää sitten pehmeä rasva ja loput jauhot. Alusta, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhosta. Kohota liinan alla noin puoli tuntia.
- 3.
Kumoa taikina leivinalustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyörittele pötköksi ja leikkaa 20 palaksi. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla kaksinkertaiseksi noin 20 minuuttia.
- 4.
Kuumenna öljy korkeareunaisessa padassa tai kattilassa 170–180 asteiseksi. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, testaa sopiva lämpötila tiputtamalla pieni paahtoleipäpala öljyyn. Kun leipä ruskistuu kauniisti minuutissa, voit aloittaa munkkien paistamisen.
- 5.
Kypsennä munkit noin kolme kerrallaan öljyssä 2–3 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta kypsät munkit reikäkauhan avulla padasta ja pyöritä sokerissa lautasella tai paperipussissa.
Munkit
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Mehevät, kotitekoiset munkit ovat helppo ja perinteinen vappuherkku. Pehmeä taikina ja sopivan kuuma öljy takaavat suussa sulavan lopputuloksen.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 50 g | margariinia |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | hiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 2 tl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
Paistamiseen | |
| 1 l | rypsiöljyä |
Pinnalle | |
| hienoa sokeria | |
Valmistus
- 1
Ota margariini pehmenemään huoneenlämpöön. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola.
Määrä Ainesosa 50 g margariinia 25 g hiivaa 2 1/2 dl maitoa 1 kpl kananmuna 1 dl sokeria 2 tl kardemummaa 1/2 tl suolaa - 2
Lisää noin 5 dl jauhoja ja vaivaa taikinaa pari minuuttia. Lisää sitten pehmeä rasva ja loput jauhot. Alusta, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhosta. Kohota liinan alla noin puoli tuntia.
Määrä Ainesosa 50 g margariinia 7 dl vehnäjauhoja - 3
Kumoa taikina leivinalustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyörittele pötköksi ja leikkaa 20 palaksi. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla kaksinkertaiseksi noin 20 minuuttia.
- 4
Kuumenna öljy korkeareunaisessa padassa tai kattilassa 170–180 asteiseksi. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, testaa sopiva lämpötila tiputtamalla pieni paahtoleipäpala öljyyn. Kun leipä ruskistuu kauniisti minuutissa, voit aloittaa munkkien paistamisen.
Määrä Ainesosa 1 l rypsiöljyä - 5
Kypsennä munkit noin kolme kerrallaan öljyssä 2–3 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta kypsät munkit reikäkauhan avulla padasta ja pyöritä sokerissa lautasella tai paperipussissa.
Vinkki: Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä. Jos rasva leimahtaa, tukahduta se kattilan kannella. Älä koskaan käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen.
Ravintosisältö
522
Energiaa kcal
2183
Energiaa kj
47,3 g
Rasvaa
3,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,4 g
Hiilihydraatteja
4,8 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
3,5 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
522
Energiaa kcal
2183
Energiaa kj
47,3 g
Rasvaa
3,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,4 g
Hiilihydraatteja
4,8 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
3,5 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl Kardemummaa, Hienoa sokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























