Munkit

arvosana5/5

(2)arviota
20 Kappaletta

Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Mehevät, kotitekoiset munkit ovat helppo ja perinteinen vappuherkku. Pehmeä taikina ja sopivan kuuma öljy takaavat suussa sulavan lopputuloksen.

Ainekset

MääräAinesosa
50 gmargariinia
2 1/2 dlmaitoa
25 ghiivaa
1 kplkananmuna
1 dlsokeria
2 tlkardemummaa
1/2 tlsuolaa
7 dlvehnäjauhoja

Paistamiseen

1 lrypsiöljyä

Pinnalle

hienoa sokeria

Valmistus

  1. 1

    Ota margariini pehmenemään huoneenlämpöön. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola.

    MääräAinesosa
    50 gmargariinia
    25 ghiivaa
    2 1/2 dlmaitoa
    1 kplkananmuna
    1 dlsokeria
    2 tlkardemummaa
    1/2 tlsuolaa
  2. 2

    Lisää noin 5 dl jauhoja ja vaivaa taikinaa pari minuuttia. Lisää sitten pehmeä rasva ja loput jauhot. Alusta, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhosta. Kohota liinan alla noin puoli tuntia.

    MääräAinesosa
    50 gmargariinia
    7 dlvehnäjauhoja
  3. 3

    Kumoa taikina leivinalustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyörittele pötköksi ja leikkaa 20 palaksi. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla kaksinkertaiseksi noin 20 minuuttia.

  4. 4

    Kuumenna öljy korkeareunaisessa padassa tai kattilassa 170–180 asteiseksi. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, testaa sopiva lämpötila tiputtamalla pieni paahtoleipäpala öljyyn. Kun leipä ruskistuu kauniisti minuutissa, voit aloittaa munkkien paistamisen.

    MääräAinesosa
    1 lrypsiöljyä
  5. 5

    Kypsennä munkit noin kolme kerrallaan öljyssä 2–3 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta kypsät munkit reikäkauhan avulla padasta ja pyöritä sokerissa lautasella tai paperipussissa.

Vinkki: Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä. Jos rasva leimahtaa, tukahduta se kattilan kannella. Älä koskaan käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl Kardemummaa, Hienoa sokeria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Piia Arnould
24.7.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä