Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Taikinan tulee olla paksua, mutta juoksevaa. Kaada taikina tyhjään, puhtaaseen ketsuppipulloon tai pursotinpussiin. Hyvä pursotusaukon halkaisija on noin 3 mm. Leikkaa pursotinpussin kärjestä pala pois. (Käytä halutessasi pursotinpussissa pientä pyöreää tyllaa).
Laita rengasmuotti valurautapataan tai teräskattilaan. Kaada öljyä pataan sen verran, että öljyn pinta jää hieman muotin yläreunaa matalammalle tasolla. Kuumenna öljy 170−180 asteeseen. (Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee pintaan ja öljy alkaa poreilla reippaasti.)
Pursota noin 2 ruokalusikallista taikinaa ristiin rastiin muotin sisään. Kun taikina on jähmettynyt muotoonsa, poista muotti varovasti. Siirrä muotti toiseen kohtaan pataa ja pursota uusi tippaleipä. Paista tippaleipiä noin 1,5 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Nosta kypsät tippaleivät reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään. Siivilöi pinnalle tomusokeria ennen tarjoamista.
Vinkki: Tee tyhjästä pienestä ananastölkistä rengasmuotti. Irrota tölkistä purkinavaajalla kansi ja pohja. Poista paperinen etiketti. Pese ja kuivaa rengas huolellisesti.
Vinkki: Saat tippaleivistä maidottomia, kun valmistat ne simaan tai sitruunalimonadiin. Käytä tällöin taikinaan vain 1 rkl sokeria.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
78
328
1,3 g
0,4 g
13,1 g
3,5 g
0,4 g
3,2 g
0,0 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
(1 tl sitruunankuoriraastetta),
1 l (noin) rypsiöljyä,
tyhjä ketsuppipullo tai pursotinpussi,
teräspihdit,
teräksinen rengasmuotti tai ananastölkki (ks, vinkki),
reikäkauha.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli