Tippaleivät

arvosana5/5

(3)arviota
16 Kappaletta

60 min (josta 60 min aktiivista)

Tippaleipä on rapea uppopaistettu vappuherkku! Spagettimaiset kiemurat on helppo pursottaa tyhjällä ketsuppipullolla. Hunnuta tippaleivät tomusokerilla ja tarjoa siman kanssa.

Ainekset

MääräAinesosa
3 kplkananmunaa
1 1/2 dlkevytmaitoa
3 - 3 1/4 dlvehnäjauhoja
2 rklsokeria
1 tlvaniljasokeria
(1 tl sitruunankuoriraastetta)

Paistamiseen

1 l (noin) rypsiöljyä

Pinnalle

2 rkltomusokeria

Lisäksi

tyhjä ketsuppipullo tai pursotinpussi
teräspihdit
teräksinen rengasmuotti tai ananastölkki (ks. vinkki)
reikäkauha

Valmistus

  1. 1

    Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Taikinan tulee olla paksua, mutta juoksevaa. Kaada taikina tyhjään, puhtaaseen ketsuppipulloon tai pursotinpussiin. Hyvä pursotusaukon halkaisija on noin 3 mm. Leikkaa pursotinpussin kärjestä pala pois. (Käytä halutessasi pursotinpussissa pientä pyöreää tyllaa).

    MääräAinesosa
    3 kplkananmunaa
    1 1/2 dlkevytmaitoa
    3 - 3 1/4 dlvehnäjauhoja
    2 rklsokeria
    1 tlvaniljasokeria
    (1 tl sitruunankuoriraastetta)
  2. 2

    Laita rengasmuotti valurautapataan tai teräskattilaan. Kaada öljyä pataan sen verran, että öljyn pinta jää hieman muotin yläreunaa matalammalle tasolla. Kuumenna öljy 170−180 asteeseen. (Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee pintaan ja öljy alkaa poreilla reippaasti.)

    MääräAinesosa
    1 l (noin) rypsiöljyä
  3. 3

    Pursota noin 2 ruokalusikallista taikinaa ristiin rastiin muotin sisään. Kun taikina on jähmettynyt muotoonsa, poista muotti varovasti. Siirrä muotti toiseen kohtaan pataa ja pursota uusi tippaleipä. Paista tippaleipiä noin 1,5 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

  4. 4

    Nosta kypsät tippaleivät reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään. Siivilöi pinnalle tomusokeria ennen tarjoamista.

    MääräAinesosa
    2 rkltomusokeria

Vinkki: Tee tyhjästä pienestä ananastölkistä rengasmuotti. Irrota tölkistä purkinavaajalla kansi ja pohja. Poista paperinen etiketti. Pese ja kuivaa rengas huolellisesti.

Vinkki: Saat tippaleivistä maidottomia, kun valmistat ne simaan tai sitruunalimonadiin. Käytä tällöin taikinaan vain 1 rkl sokeria.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: (1 tl sitruunankuoriraastetta), 1 l (noin) rypsiöljyä, tyhjä ketsuppipullo tai pursotinpussi, teräspihdit, teräksinen rengasmuotti tai ananastölkki (ks. vinkki), reikäkauha.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Hanne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Ninna Lindstrom
12.4.2021
|
Päivitetty: 3.10.2025

Samankaltaisia reseptejä