Helpot sitruunaiset rahkamunkit
30 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leivo munkit ilman vaivaamista ja kohotusta! Sitruunarahkalla mehevöitetyt ja maustetut pikamunkit nostatetaan leivinjauheella, joten taikina valmistuu tavallista hiivataikinaa nopeammin.
| 50 g | voita tai leivontamargariinia |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 1 tl | kardemummaa |
| 1/4 tl | suolaa |
| 200 g | (1 prk) sitruunarahkaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| Paistamiseen | |
|---|---|
| 1 l | rypsiöljyä |
| Pinnalle | |
| hienoa sokeria | |
- 1.
Sulata rasva ja anna jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää rasva, rahka ja muna jauhoseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaapaise taikinaa lusikalla ja pyörittele jauhotetuin käsin 15 pientä palloa.
- 2.
Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräskattilassa 170–180 asteeseen. (Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee pintaan ja öljy alkaa poreilla reippaasti.) Paista kerrallaan noin 5 munkkia 1 ½–2 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla padasta talouspaperin päälle valumaan.
- 3.
Pyöritä lämpimät munkit sokerissa. Pikamunkit ovat parhaimmillaan tuoreina.
Helpot sitruunaiset rahkamunkit
arvosana4/5
30 min (josta 30 min aktiivista)
Leivo munkit ilman vaivaamista ja kohotusta! Sitruunarahkalla mehevöitetyt ja maustetut pikamunkit nostatetaan leivinjauheella, joten taikina valmistuu tavallista hiivataikinaa nopeammin.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 50 g | voita tai leivontamargariinia |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 1 tl | kardemummaa |
| 1/4 tl | suolaa |
| 200 g | (1 prk) sitruunarahkaa |
| 1 kpl | kananmuna |
Paistamiseen | |
| 1 l | rypsiöljyä |
Pinnalle | |
| hienoa sokeria | |
Valmistus
- 1
Sulata rasva ja anna jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää rasva, rahka ja muna jauhoseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaapaise taikinaa lusikalla ja pyörittele jauhotetuin käsin 15 pientä palloa.
Määrä Ainesosa 50 g voita tai leivontamargariinia 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl sokeria 1 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria 1 tl kardemummaa 1/4 tl suolaa 200 g (1 prk) sitruunarahkaa 1 kpl kananmuna - 2
Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräskattilassa 170–180 asteeseen. (Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee pintaan ja öljy alkaa poreilla reippaasti.) Paista kerrallaan noin 5 munkkia 1 ½–2 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla padasta talouspaperin päälle valumaan.
Määrä Ainesosa 1 l rypsiöljyä - 3
Pyöritä lämpimät munkit sokerissa. Pikamunkit ovat parhaimmillaan tuoreina.
Määrä Ainesosa hienoa sokeria
Vinkki: Voit käyttää taikinaan myös vaniljarahkaa, jonka maustat teelusikallisella sitruunankuorta.
Vinkki: Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä. Jos rasva leimahtaa, tukahduta se kattilan kannella. Älä koskaan käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen.
Ravintosisältö
106
Energiaa kcal
445
Energiaa kj
4,3 g
Rasvaa
2,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,9 g
Hiilihydraatteja
4,8 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
3,7 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
106
Energiaa kcal
445
Energiaa kj
4,3 g
Rasvaa
2,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,9 g
Hiilihydraatteja
4,8 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
3,7 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 l rypsiöljyä, hienoa sokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























