Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Uusi menu vapuksi! Perunasalaatit twistillä, parsaa ja vartaita sekä överihyvät munkit

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 9.4.2024
|
Muokattu: 9.4.2024
Helppo vappumenu ilmestyy juhlapäivänä pöytään nopeasti, sillä sen voi tehdä osin valmiiksi jo edeltävänä päivänä. Vältä turha stressi menun vinkkien avulla. Hauskaa vappua!

Vappu on kevään iloisin ja värikkäin juhla, mikä saa näkyä myös tarjottavissa. Yhteishyvän vuoden 2024 vappumenu on värikäs ja tietysti hurjan herkullinen.

Helpota juhlapäivän kiirettä keittiössä valmistelemalla ruokia etukäteen. Tee edellisenä päivänä romescokastike, paista munkit uunissa ja laita koristellut jääpalat jäätymään pakkaseen. Myös perunasalaattien perunat voi keittää päivää etukäteen.

Perunasalaatti

Vappu ei tule ilman isoa kulhollista itse tehtyä perunasalaattia. Kokeile perinteisen perunasalaatin sijaan tai rinnalla tämän vuoden hittejä, eli sipsiperunasalaattia tai rapealla valkosipuli-chiliöljyllä maustettua perunasalaattia.

Sipsiperunasalaatin kermaviilistä ja ranskankermasta tehty kastike maistuu erehdyttävästi sour cream & onion -sipseiltä.

Valkosipuli-chiliperunasalaatti sopii aasialaisten makujen ystävälle. Sen kastike syntyy maukkaan valkosipuli-chiliöljyn, soijan sekä seesamiöljyn herkullisesta makukombosta.

Parsaranskikset

Parsalla herkutellaan pitkin kevättä ja vappuna voikin hieman revitellä tekemällä rapeiksi kuorrutettuja parsaranskalaisia. Parsaranskikiset onnistuvat niin uunissa kuin airfryerissäkin. Esikäsittele parsat normaalisti, eli huuhtele, leikkaa puinen tyvi pois ja kuori tarvittaessa. Leivitä sen jälkeen pankojauhoilla. Tarjoa raikkaan limemajoneesin kanssa, joka onnistuu nopeasti maustamalla kaupan valmismajoneesi limellä ja valkosipulilla.

Kanavartaat

Grillaa (tai paista pannulla, jos grillaussää ei ole otollinen) vappuaterialle kanavartaita, joissa on miedot mausteet. Paista vartaiden seuraksi pieniä padron-paprikoita. Oranssina hehkuva ja maukas romesco-kastike sopii mainiosti broilerille sekä erilaisille kasviksille. Voit tehdä kastikkeen jo edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi.

Uunimunkit karkkikuorrutteella

Munkkeja ilman rasvankäryä! Helpot uunimunkit valmistuvat nopeammin kuin uppopaistetut, sillä pellille mahtuu kerralla enemmän kuin rasvakattilaan.

Munkit kuorrutetaan tänä vuonna makeiksi. Kolmessa erilaisessa kuorrutteessa maistuvat kermakaramelli, vaahtokarkki sekä laku. Koristele kuorrutetut munkit karkkirouheilla tai syötävillä kukilla ja saat koko vappuseurueen henkäisemään ihastuksesta.

Voit myös oikaista, ja tehdä munkit kuorrutusta vaille valmiiksi edellisenä päivänä tai tehdä pelkät kuorrutteet kaupan valmiille munkeille.

Koristele juomat mansikkajääpaloilla

Tee vappujuomiin somessakin ihailua keräävät koristeelliset jääpalat. Jääpalojen koristelussa vain mielikuvitus on rajana, voit käyttää niihin erilaisia marjoja, hedelmiä, tuoreita yrttejä ja syötäviä kukkia.

Kauniit mansikkaruusu-jääpalat tehdään isoon jääpalamuottiin asettelemalla ohueksi viipaloidut mansikat ruusun terälehdiksi ja jäädyttämällä ne pieneen määrään kuohuviiniä.

Vapun iloisen pirskahtelevaan tunnelmaan sopii mansikka-teebellini. Se saa makua mansikan ja samppanjan makuisesta valkoisesta teestä, jonka joukkoon soseutetaan tuoreita mansikoita. Jäähdytetty mansikka-teesose annostellaan laseihin, päälle kaadetaan kuohuviiniä ja juomat viimeistellään jääpaloilla.

Yhteishyvän muut vappumenut