Uunimunkit karkkikuorrutteella
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Paistamalla munkit uunissa säästyt rasvankäryltä ja paistat kerralla enemmän. Mehevien munkkien kuorrutteissa maistuvat kermakaramelli, lakritsi sekä vaahtokarkki.
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 3/4 dl | sokeria |
| 1 tl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| 50 g | voita tai leivontamargariinia |
| Lisäksi | |
|---|---|
| vehnäjauhoja | |
| Voiteluun | |
| 2 dl | rypsiöljyä |
| Kermakaramellikuorrute (6 munkille) | |
| 110 g | (½ ps) kermakaramelleja (omar) |
| 1 dl | (½ prk) kuohukermaa |
| nonparelleja | |
| Kermalakritsikuorrute (6 munkille) | |
| 152 g | (8 kpl) lakritsitoffeepatukkaa (kick) |
| 1 dl | (½ prk) kuohukermaa |
| tyrkisk peber hot & sour -makeisia murskattuna | |
| Vaahtokarkkikuorrute (6 munkille) | |
| 100 g | vaahtokarkkeja |
| 1 rkl | vettä |
| ranskalaisia pastilleja murskattuna | |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita tasaiseksi. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen rasva vaivaamisen loppupuolella. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
- 2.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa ja muotoile tasapaksuksi tangoksi. Jaa taikina 16 yhtä suureen palaan ja pyöritä pulliksi. Litistä pullat ja anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
- 3.
Paina pullien keskelle sormella reikä ja venytä isoiksi rinkeleiksi.
- 4.
Mittaa öljy kulhoon ja kasta munkit siinä. Nosta munkit leivinpaperille pellille ja paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.
- 5.
Mittaa Omar-makeiset ja kerma kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes karkit ovat liuenneet. Anna kiehua matalalla lämmöllä 10–15 minuuttia. Kasta munkit hieman jäähtyneeseen kuorrutteeseen ja ripottele pinnalle nonparelleja.
- 6.
Mittaa Kick-makeiset ja kerma kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes karkit ovat liuenneet. Anna kiehua matalalla lämmöllä 10–15 minuuttia. Kasta munkit hieman jäähtyneeseen kuorrutteeseen ja ripottele pinnalle murskattuja turkinpippureita.
- 7.
Mittaa vaahtokarkit ja vesi mikronkestävään kulhoon. Kuumenna mikrossa (800 W, 30 sekuntia), sekoita ja toista. Kuorrute on valmis, kun vaahtokarkit ovat juuri ja juuri sulaneet. Käytä kuorrute välittömästi. Kasta munkit kuorrutteeseen ja ripottele pinnalle murskattuja ranskalaisia pastilleja.
Uunimunkit karkkikuorrutteella
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Paistamalla munkit uunissa säästyt rasvankäryltä ja paistat kerralla enemmän. Mehevien munkkien kuorrutteissa maistuvat kermakaramelli, lakritsi sekä vaahtokarkki.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 3/4 dl | sokeria |
| 1 tl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| 50 g | voita tai leivontamargariinia |
Lisäksi | |
| vehnäjauhoja | |
Voiteluun | |
| 2 dl | rypsiöljyä |
Kermakaramellikuorrute (6 munkille) | |
| 110 g | (½ ps) kermakaramelleja (omar) |
| 1 dl | (½ prk) kuohukermaa |
| nonparelleja | |
Kermalakritsikuorrute (6 munkille) | |
| 152 g | (8 kpl) lakritsitoffeepatukkaa (kick) |
| 1 dl | (½ prk) kuohukermaa |
| tyrkisk peber hot & sour -makeisia murskattuna | |
Vaahtokarkkikuorrute (6 munkille) | |
| 100 g | vaahtokarkkeja |
| 1 rkl | vettä |
| ranskalaisia pastilleja murskattuna | |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita tasaiseksi. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen rasva vaivaamisen loppupuolella. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 25 g (½ pkt) hiivaa 1 kpl kananmuna 3/4 dl sokeria 1 tl kardemummaa 1/2 tl suolaa 7 dl vehnäjauhoja 50 g voita tai leivontamargariinia - 2
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa ja muotoile tasapaksuksi tangoksi. Jaa taikina 16 yhtä suureen palaan ja pyöritä pulliksi. Litistä pullat ja anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa vehnäjauhoja - 3
Paina pullien keskelle sormella reikä ja venytä isoiksi rinkeleiksi.
- 4
Mittaa öljy kulhoon ja kasta munkit siinä. Nosta munkit leivinpaperille pellille ja paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 dl rypsiöljyä - 5
Mittaa Omar-makeiset ja kerma kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes karkit ovat liuenneet. Anna kiehua matalalla lämmöllä 10–15 minuuttia. Kasta munkit hieman jäähtyneeseen kuorrutteeseen ja ripottele pinnalle nonparelleja.
Määrä Ainesosa 110 g (½ ps) kermakaramelleja (omar) 1 dl (½ prk) kuohukermaa nonparelleja - 6
Mittaa Kick-makeiset ja kerma kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes karkit ovat liuenneet. Anna kiehua matalalla lämmöllä 10–15 minuuttia. Kasta munkit hieman jäähtyneeseen kuorrutteeseen ja ripottele pinnalle murskattuja turkinpippureita.
Määrä Ainesosa 152 g (8 kpl) lakritsitoffeepatukkaa (kick) 1 dl (½ prk) kuohukermaa tyrkisk peber hot & sour -makeisia murskattuna - 7
Mittaa vaahtokarkit ja vesi mikronkestävään kulhoon. Kuumenna mikrossa (800 W, 30 sekuntia), sekoita ja toista. Kuorrute on valmis, kun vaahtokarkit ovat juuri ja juuri sulaneet. Käytä kuorrute välittömästi. Kasta munkit kuorrutteeseen ja ripottele pinnalle murskattuja ranskalaisia pastilleja.
Määrä Ainesosa 100 g vaahtokarkkeja 1 rkl vettä ranskalaisia pastilleja murskattuna
Hyvästi hävikki: Jos karamelli- ja lakritsikuorrutteita jää, niillä voi tehdä munkkien pintaan raitoja.
Ravintosisältö
299
Energiaa kcal
1253
Energiaa kj
19,6 g
Rasvaa
5,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,9 g
Hiilihydraatteja
5,2 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
4,8 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
299
Energiaa kcal
1253
Energiaa kj
19,6 g
Rasvaa
5,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,9 g
Hiilihydraatteja
5,2 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
4,8 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl kardemummaa, vehnäjauhoja, 110 g (½ ps) kermakaramelleja (Omar), nonparelleja, 152 g (8 kpl) lakritsitoffeepatukkaa (Kick), Tyrkisk peber hot & sour -makeisia murskattuna , 100 g vaahtokarkkeja, ranskalaisia pastilleja murskattuna.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























