Välimerellinen focaccia-voileipäkakku
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tarjoa focaccia välimerellisenä voileipäkakkuna. Ilmava, yön yli kohotettu leipä päällystetään kuohkealla fetavaahdolla ja marinoiduilla kasviksilla.
| Focaccia | |
|---|---|
| 4 dl | vettä |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | sokeria |
| 2 tl | suolaa |
| 1 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| Pinnalle | |
| 1/2 dl | oliiviöljyä |
| Marinoidut kasvikset | |
| 2 dl | kalamata-oliiveja (kivettömiä) |
| 200 g | (1 rs) helmitomaatteja |
| 1 kpl | pieni punasipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 1 kpl | ruukku basilikaa |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| 1/2 tl | kuivattua oreganoa |
| 1/4 tl | sokeria |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Fetavaahto | |
| 150 g | (1 pkt) fetajuustoa |
| 1 1/2 dl | paksua jogurttia |
| Lisäksi | |
| 1/2 kpl | kurkkua |
| oliiviöljyä | |
- 1.
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita jauhot, sokeri, suola ja hiiva kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Taikina saa jäädä löysäksi.
- 2.
Kastele kädet vedellä. Taittele taikinaa nostamalla yhdestä reunasta keskelle. Käännä kulhoa 45 astetta ja nosta taas reuna keskelle. Toista tämä yhteensä 8 kertaa ja jätä taikina lepäämään 10 minuutiksi. Toista taittelu ja taikinan lepääminen vielä 2 kertaa. Viimeisen taittelun jälkeen sivele taikina öljyllä (1 rkl), peitä kulho tuorekelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 8 tunniksi.
- 3.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Öljyä reunat huolellisesti. Kumoa taikina vuokaan ja levitä vuoan reunoille asti. Kohota peitettynä huoneenlämmössä 2 tuntia.
- 4.
Valuta öljy (½ dl) taikinan pinnalle ja painele pintaan kuoppia sormilla. Paista 225-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Irrota varovasti vuoasta ja anna jäähtyä.
- 5.
Valuta oliivit. Huuhtele ja puolita tomaatit. Kuori sipulit. Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi ja hienonna valkosipuli. Pese sitruuna, raasta kuori (1 tl) ja purista mehua (2 rkl). Hienonna basilika. Sekoita marinoitujen kasvisten ainekset kulhossa. Anna maustua vähintään 15 minuuttia.
- 6.
Murenna feta kulhoon. Lisää ½ desilitraa jogurttia ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Sekoita joukkoon loput jogurtista.
- 7.
Huuhtele kurkku. Vedä kurkusta juustohöylällä pituussuunnassa ohuita viipaleita. Puolita viipaleet vielä pituussuunnassa.
- 8.
Nosta focaccia tarjoilulautaselle ja levitä fetavaahto pinnalle. Aseta päälle marinoidut kasvikset. Kääri kurkkuviipaleet rulliksi ja nosta kasvisten joukkoon.
Välimerellinen focaccia-voileipäkakku
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)
Tarjoa focaccia välimerellisenä voileipäkakkuna. Ilmava, yön yli kohotettu leipä päällystetään kuohkealla fetavaahdolla ja marinoiduilla kasviksilla.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Focaccia | |
| 4 dl | vettä |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | sokeria |
| 2 tl | suolaa |
| 1 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
Pinnalle | |
| 1/2 dl | oliiviöljyä |
Marinoidut kasvikset | |
| 2 dl | kalamata-oliiveja (kivettömiä) |
| 200 g | (1 rs) helmitomaatteja |
| 1 kpl | pieni punasipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 1 kpl | ruukku basilikaa |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| 1/2 tl | kuivattua oreganoa |
| 1/4 tl | sokeria |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
Fetavaahto | |
| 150 g | (1 pkt) fetajuustoa |
| 1 1/2 dl | paksua jogurttia |
Lisäksi | |
| 1/2 kpl | kurkkua |
| oliiviöljyä | |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita jauhot, sokeri, suola ja hiiva kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Taikina saa jäädä löysäksi.
Määrä Ainesosa 4 dl vettä 6 dl vehnäjauhoja 2 tl sokeria 2 tl suolaa 1 1/2 tl kuivahiivaa - 2
Kastele kädet vedellä. Taittele taikinaa nostamalla yhdestä reunasta keskelle. Käännä kulhoa 45 astetta ja nosta taas reuna keskelle. Toista tämä yhteensä 8 kertaa ja jätä taikina lepäämään 10 minuutiksi. Toista taittelu ja taikinan lepääminen vielä 2 kertaa. Viimeisen taittelun jälkeen sivele taikina öljyllä (1 rkl), peitä kulho tuorekelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 8 tunniksi.
Määrä Ainesosa 1 rkl oliiviöljyä - 3
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Öljyä reunat huolellisesti. Kumoa taikina vuokaan ja levitä vuoan reunoille asti. Kohota peitettynä huoneenlämmössä 2 tuntia.
Määrä Ainesosa oliiviöljyä - 4
Valuta öljy (½ dl) taikinan pinnalle ja painele pintaan kuoppia sormilla. Paista 225-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Irrota varovasti vuoasta ja anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 1/2 dl oliiviöljyä - 5
Valuta oliivit. Huuhtele ja puolita tomaatit. Kuori sipulit. Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi ja hienonna valkosipuli. Pese sitruuna, raasta kuori (1 tl) ja purista mehua (2 rkl). Hienonna basilika. Sekoita marinoitujen kasvisten ainekset kulhossa. Anna maustua vähintään 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 dl kalamata-oliiveja (kivettömiä) 200 g (1 rs) helmitomaatteja 1 kpl pieni punasipuli 1 kpl valkosipulinkynsi 1 kpl sitruuna (luomu) 1 kpl ruukku basilikaa 1 rkl oliiviöljyä 1/2 tl kuivattua oreganoa 1/4 tl sokeria 1/4 tl mustapippuria rouhittuna - 6
Murenna feta kulhoon. Lisää ½ desilitraa jogurttia ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Sekoita joukkoon loput jogurtista.
Määrä Ainesosa 150 g (1 pkt) fetajuustoa 1 1/2 dl paksua jogurttia - 7
Huuhtele kurkku. Vedä kurkusta juustohöylällä pituussuunnassa ohuita viipaleita. Puolita viipaleet vielä pituussuunnassa.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl kurkkua - 8
Nosta focaccia tarjoilulautaselle ja levitä fetavaahto pinnalle. Aseta päälle marinoidut kasvikset. Kääri kurkkuviipaleet rulliksi ja nosta kasvisten joukkoon.
Vinkki: Focaccia-voileipäkakun leikkaamiseen sopii parhaiten sahateräinen veitsi.
Vinkki: Marinoi kasvikset ja valmista fetavaahto halutessasi jo edellisenä päivänä. Focaccia kannattaa kuitenkin täyttää vasta juuri ennen tarjoamista.
Vinkki: Mikäli valmistat voileipäkakun juhlien noutopöytään, voit halutessasi paistaa focaccian suorakulmion mallisessa uunivuoassa (25 cm x 35 cm), leikata valmiiksi annospaloiksi ja täyttää vasta sen jälkeen.
Ravintosisältö
291
Energiaa kcal
1219
Energiaa kj
13,9 g
Rasvaa
4,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
32,1 g
Hiilihydraatteja
3,5 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
8,1 g
Proteiinia
2,1 g
Suolaa
291
Energiaa kcal
1219
Energiaa kj
13,9 g
Rasvaa
4,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
32,1 g
Hiilihydraatteja
3,5 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
8,1 g
Proteiinia
2,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1.5 tl kuivahiivaa, oliiviöljyä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























