Perinteinen sima kuivahiivalla
Useita tunteja

Nappaa talteen!
Kotitekoinen vappusima on helppo valmistaa kuivahiivalla. Pirteä juoma maistuu kevään ja kesän juhlissa, mutta sopii myös boolin tai limsan vaihtoehdoksi ympäri vuoden. Reseptillä valmistuu noin 5 litraa simaa.
| 4 l | vettä |
| 2 kpl | sitruunaa |
| 3 dl | fariinisokeria |
| 3 dl | sokeria |
| 1/4 tl | kuivahiivaa |
| PULLOIHIN | |
|---|---|
| sokeria | |
| rusinoita | |
- 1.
Pese sitruunat hyvin. Kuori kirkkaankeltainen osa ohuelti kuorimaveitsellä. Poista kuoren alla oleva valkoinen kerros terävällä veitsellä, viipaloi hedelmäliha ja poista siemenet.
- 2.
Nosta sitruunaviipaleet ja keltaiset kuoret isoon (vähintään 6 litraa) kattilaan tai sankoon sokerien kanssa. Kiehauta 2 litraa vettä ja kaada sokerien päälle. Sekoita, kunnes sokerit liukenevat. Kaada päälle 2 litraa kylmää vettä. Jäähdytä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (+ 42 astetta). Ripottele hiiva pinnalle ja sekoita hetken päästä nesteen joukkoon. Peitä astia kannella ja jätä käymään vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
- 3.
Siivilöi juoma ja pullota puhtaisiin pulloihin, joiden pohjalle olet lisännyt 1 tl sokeria sekä muutaman rusinan. Sulje pullojen korkit löysästi ja nosta jääkaappiin. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Sima valmistuu jääkaapissa noin 1 viikossa ja huoneenlämmössä noin 3 päivässä.
Kotitekoinen vappusima on helppo valmistaa kuivahiivalla. Pirteä juoma maistuu kevään ja kesän juhlissa, mutta sopii myös boolin tai limsan vaihtoehdoksi ympäri vuoden. Reseptillä valmistuu noin 5 litraa simaa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 l | vettä |
| 2 kpl | sitruunaa |
| 3 dl | fariinisokeria |
| 3 dl | sokeria |
| 1/4 tl | kuivahiivaa |
PULLOIHIN | |
| sokeria | |
| rusinoita | |
Valmistus
- 1
Pese sitruunat hyvin. Kuori kirkkaankeltainen osa ohuelti kuorimaveitsellä. Poista kuoren alla oleva valkoinen kerros terävällä veitsellä, viipaloi hedelmäliha ja poista siemenet.
Määrä Ainesosa 2 kpl sitruunaa - 2
Nosta sitruunaviipaleet ja keltaiset kuoret isoon (vähintään 6 litraa) kattilaan tai sankoon sokerien kanssa. Kiehauta 2 litraa vettä ja kaada sokerien päälle. Sekoita, kunnes sokerit liukenevat. Kaada päälle 2 litraa kylmää vettä. Jäähdytä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (+ 42 astetta). Ripottele hiiva pinnalle ja sekoita hetken päästä nesteen joukkoon. Peitä astia kannella ja jätä käymään vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
Määrä Ainesosa 4 l vettä 3 dl fariinisokeria 3 dl sokeria 1/4 tl kuivahiivaa - 3
Siivilöi juoma ja pullota puhtaisiin pulloihin, joiden pohjalle olet lisännyt 1 tl sokeria sekä muutaman rusinan. Sulje pullojen korkit löysästi ja nosta jääkaappiin. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Sima valmistuu jääkaapissa noin 1 viikossa ja huoneenlämmössä noin 3 päivässä.
Määrä Ainesosa sokeria rusinoita
Ravintosisältö
424
Energiaa kcal
1773
Energiaa kj
—
Rasvaa
—
Tyydyttynyttä rasvaa
102,6 g
Hiilihydraatteja
102,6 g
Sokereita
0,6 g
Kuituja
0,2 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
424
Energiaa kcal
1773
Energiaa kj
—
Rasvaa
—
Tyydyttynyttä rasvaa
102,6 g
Hiilihydraatteja
102,6 g
Sokereita
0,6 g
Kuituja
0,2 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.25 tl kuivahiivaa, sokeria , rusinoita.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























