Rahkamunkit

Arvostele resepti
20 Kappaletta

Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Leivo itse vappumunkit siman seuraksi. Rahka tuo munkkitaikinaan pienen hapokkuuden, joka sopii munkkeihin erinomaisesti. Paista rahkamunkit pieninä palleroina tai pyöräytä niistä perinteiset munkkirinkilät.

Ainekset

MääräAinesosa
50 gmargariinia
250 g(1 prk) maitorahkaa
1 1/2 dlmaitoa
50 g(1 pkt) tuorehiivaa
1 kplkananmuna
1 1/2 dlsokeria
1/4 tlsuolaa
6 1/2 dlvehnäjauhoja

Lisäksi

1 lrypsiöljyä paistamiseen
1 dlhienoa sokeria pinnalle

Valmistus

  1. 1

    Sulata rasva kattilassa. Sekoita rahka ja maito joukkoon. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada seos kulhoon ja liuota hiiva nesteeseen. Sekoita muna, sokeri ja suola joukkoon. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.

    MääräAinesosa
    50 gmargariinia
    250 g(1 prk) maitorahkaa
    1 1/2 dlmaitoa
    50 g(1 pkt) tuorehiivaa
    1 kplkananmuna
    1 1/2 dlsokeria
    1/4 tlsuolaa
    6 1/2 dlvehnäjauhoja
  2. 2

    Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Leivo taikina pötköksi ja jaa 20 palaan. Pyörittele palat pulliksi ja laita leivinpaperille. Voit muotoilla munkit myös munkkirinkilöiksi. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.

  3. 3

    Kuumenna öljy noin 170-asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistolämpömittaria, voit kokeilla öljyn kuumuutta leipäpalalla. Öljy on sopivaa, kun leipä ruskistuu kauniisti parissa minuutissa. Paista munkit öljyssä muutama kerrallaan. Käännä ne paistamisen puolivälissä. Tarkista ensimmäisen munkin kypsyys puolittamalla se. Jos munkki on pinnalta täysin ruskistunut, mutta taikina on sisältä vielä raakaa, niin alenna öljyn lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa. Huomaa, että rinkilöiksi muotoillut munkit kypsyvät hieman nopeammin.

    MääräAinesosa
    1 lrypsiöljyä paistamiseen
  4. 4

    Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Sokeroi munkit kuumina.

    MääräAinesosa
    1 dlhienoa sokeria pinnalle

Vinkki! Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla aina uppopaistaessasi. Jos öljy on liian kuumaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä ja sammuta liesi. Jos öljy leimahtaa, tukahduta palo kattilan kannella. Vettä ei saa koskaan käyttää öljyn jäähdyttämiseen tai sammuttamiseen.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 l rypsiöljyä paistamiseen, 1 dl hienoa sokeria pinnalle.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Ninna Lindström
5.4.2022
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä