Rahkamunkit
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leivo itse vappumunkit siman seuraksi. Rahka tuo munkkitaikinaan pienen hapokkuuden, joka sopii munkkeihin erinomaisesti. Paista rahkamunkit pieninä palleroina tai pyöräytä niistä perinteiset munkkirinkilät.
| 50 g | margariinia |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| 50 g | (1 pkt) tuorehiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1/4 tl | suolaa |
| 6 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1 l | rypsiöljyä paistamiseen |
| 1 dl | hienoa sokeria pinnalle |
- 1.
Sulata rasva kattilassa. Sekoita rahka ja maito joukkoon. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada seos kulhoon ja liuota hiiva nesteeseen. Sekoita muna, sokeri ja suola joukkoon. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
- 2.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Leivo taikina pötköksi ja jaa 20 palaan. Pyörittele palat pulliksi ja laita leivinpaperille. Voit muotoilla munkit myös munkkirinkilöiksi. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
- 3.
Kuumenna öljy noin 170-asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistolämpömittaria, voit kokeilla öljyn kuumuutta leipäpalalla. Öljy on sopivaa, kun leipä ruskistuu kauniisti parissa minuutissa. Paista munkit öljyssä muutama kerrallaan. Käännä ne paistamisen puolivälissä. Tarkista ensimmäisen munkin kypsyys puolittamalla se. Jos munkki on pinnalta täysin ruskistunut, mutta taikina on sisältä vielä raakaa, niin alenna öljyn lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa. Huomaa, että rinkilöiksi muotoillut munkit kypsyvät hieman nopeammin.
- 4.
Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Sokeroi munkit kuumina.
Rahkamunkit
Leivo itse vappumunkit siman seuraksi. Rahka tuo munkkitaikinaan pienen hapokkuuden, joka sopii munkkeihin erinomaisesti. Paista rahkamunkit pieninä palleroina tai pyöräytä niistä perinteiset munkkirinkilät.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 50 g | margariinia |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| 50 g | (1 pkt) tuorehiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1/4 tl | suolaa |
| 6 1/2 dl | vehnäjauhoja |
Lisäksi | |
| 1 l | rypsiöljyä paistamiseen |
| 1 dl | hienoa sokeria pinnalle |
Valmistus
- 1
Sulata rasva kattilassa. Sekoita rahka ja maito joukkoon. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada seos kulhoon ja liuota hiiva nesteeseen. Sekoita muna, sokeri ja suola joukkoon. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
Määrä Ainesosa 50 g margariinia 250 g (1 prk) maitorahkaa 1 1/2 dl maitoa 50 g (1 pkt) tuorehiivaa 1 kpl kananmuna 1 1/2 dl sokeria 1/4 tl suolaa 6 1/2 dl vehnäjauhoja - 2
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Leivo taikina pötköksi ja jaa 20 palaan. Pyörittele palat pulliksi ja laita leivinpaperille. Voit muotoilla munkit myös munkkirinkilöiksi. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
- 3
Kuumenna öljy noin 170-asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistolämpömittaria, voit kokeilla öljyn kuumuutta leipäpalalla. Öljy on sopivaa, kun leipä ruskistuu kauniisti parissa minuutissa. Paista munkit öljyssä muutama kerrallaan. Käännä ne paistamisen puolivälissä. Tarkista ensimmäisen munkin kypsyys puolittamalla se. Jos munkki on pinnalta täysin ruskistunut, mutta taikina on sisältä vielä raakaa, niin alenna öljyn lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa. Huomaa, että rinkilöiksi muotoillut munkit kypsyvät hieman nopeammin.
Määrä Ainesosa 1 l rypsiöljyä paistamiseen - 4
Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Sokeroi munkit kuumina.
Määrä Ainesosa 1 dl hienoa sokeria pinnalle
Vinkki! Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla aina uppopaistaessasi. Jos öljy on liian kuumaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä ja sammuta liesi. Jos öljy leimahtaa, tukahduta palo kattilan kannella. Vettä ei saa koskaan käyttää öljyn jäähdyttämiseen tai sammuttamiseen.
Ravintosisältö
138
Energiaa kcal
577
Energiaa kj
2,8 g
Rasvaa
1,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,8 g
Hiilihydraatteja
7,3 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
4,7 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
138
Energiaa kcal
577
Energiaa kj
2,8 g
Rasvaa
1,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,8 g
Hiilihydraatteja
7,3 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
4,7 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 l rypsiöljyä paistamiseen, 1 dl hienoa sokeria pinnalle.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























