Maustesokeroidut vappumunkit

Nappaa talteen!
Piristä perinteiset munkkirinkilät kierittelemällä ne vaniljalla, kanelilla tai kardemummalla maustetussa sokerissa.
| 50 g | margariinia |
| 1/2 kpl | (25 g) hiivaa |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| Paistamiseen | |
|---|---|
| 1 l | rypsiöljyä |
| Koristeluun | |
| 3 dl | sokeria |
| 2 tl | kanelia, kardemummaa tai vaniljasokeria |
- 1.
Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna, sokeri, suola, kardemumma ja rasva. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia ja nosta takaisin kulhoon. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin tunti.
- 2.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Leivo pötköksi ja jaa noin 12 palaan. Pyöritä palat palloiksi, tee keskelle reikä ja muotoile renkaiksi. Laita leivinpaperin päälle uunipellille ja peitä liinalla. Anna munkkien kohota lämpimässä paikassa noin tunti.
- 3.
Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Voit tarkistaa öljyn lämpötilan mittarilla tai leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Uppopaista muutama munkki kerrallaan kullanruskeiksi. Käännä paiston puolivälissä, jotta munkit paistuvat tasaisesti. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
- 4.
Sekoita kulhossa 3 desiä sokeria ja 2 tl haluamaasi maustetta. Pyöritä lämpimät munkit maustetussa sokerissa.
- 5.
Vinkki: Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä. Jos rasva leimahtaa, tukahduta se kattilan kannella. Älä koskaan käyttää vettä rasvapalon sammuttamiseen.
Maustesokeroidut vappumunkit
Piristä perinteiset munkkirinkilät kierittelemällä ne vaniljalla, kanelilla tai kardemummalla maustetussa sokerissa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 50 g | margariinia |
| 1/2 kpl | (25 g) hiivaa |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
Paistamiseen | |
| 1 l | rypsiöljyä |
Koristeluun | |
| 3 dl | sokeria |
| 2 tl | kanelia, kardemummaa tai vaniljasokeria |
Valmistus
- 1
Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna, sokeri, suola, kardemumma ja rasva. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia ja nosta takaisin kulhoon. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin tunti.
Määrä Ainesosa 50 g margariinia 1/2 kpl (25 g) hiivaa 2 1/2 dl maitoa 1 kpl kananmuna 1 dl sokeria 1 tl suolaa 1/2 rkl kardemummaa 7 dl vehnäjauhoja - 2
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Leivo pötköksi ja jaa noin 12 palaan. Pyöritä palat palloiksi, tee keskelle reikä ja muotoile renkaiksi. Laita leivinpaperin päälle uunipellille ja peitä liinalla. Anna munkkien kohota lämpimässä paikassa noin tunti.
- 3
Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Voit tarkistaa öljyn lämpötilan mittarilla tai leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Uppopaista muutama munkki kerrallaan kullanruskeiksi. Käännä paiston puolivälissä, jotta munkit paistuvat tasaisesti. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
Määrä Ainesosa 1 l rypsiöljyä - 4
Sekoita kulhossa 3 desiä sokeria ja 2 tl haluamaasi maustetta. Pyöritä lämpimät munkit maustetussa sokerissa.
Määrä Ainesosa 3 dl sokeria 2 tl kanelia, kardemummaa tai vaniljasokeria - 5
Vinkki: Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä. Jos rasva leimahtaa, tukahduta se kattilan kannella. Älä koskaan käyttää vettä rasvapalon sammuttamiseen.
Ravintosisältö
206
Energiaa kcal
863
Energiaa kj
3,8 g
Rasvaa
1,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
36,2 g
Hiilihydraatteja
8,5 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
5,7 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
206
Energiaa kcal
863
Energiaa kj
3,8 g
Rasvaa
1,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
36,2 g
Hiilihydraatteja
8,5 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
5,7 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0,5 pakettia (25 g) hiivaa, 1 tl Suolaa, 0,5 rkl Kardemummaa, 1 l Rypsiöljyä, 3 dl Sokeria, 2 tl Kanelia, kardemummaa tai vaniljasokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























