Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sima on vapun suosikkijuoma – näin valmistat sitä itse

Vapun juhlajuomana tutun siman tekeminen on hauskaa ja helppoa. Tältä sivulta löydät reseptin niin kuivahiivalla kuin tuoreellakin hiivalla valmistettuun kotitekoiseen simaan. Ja ei kun skoolailemaan!
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 20.4.2020
|
Muokattu: 5.10.2023

Perinteinen vappusima ja sima kuivahiivalla

Perinteisen siman valmistaja pärjää simppeleillä raaka-aineilla: tarvitset sokeria, sitruunaa, vettä sekä pienenpienen nokareen hiivaa, joka saa siman käymään. Usein sima tehdään tuoreesta hiivasta, mutta sen valmistus onnistuu mainiosti myös pienellä hyppysellisellä kuivahiivaa. Kuivahiiva vaatii hieman tuorehiivaa lämpimämmän nesteen, noin 42-asteisen.

Siman valmistus: ohjeet kotitekoisen siman tekemiseen

  • Simaohje kannattaa kaivaa esille hyvissä ajoin ennen vappua, sillä itse tehtynä juoma vaatii noin viikon tekeytymisajan jääkaapissa. Huoneenlämmössä sima valmistuu hiukan nopeammin.
  • Sima pullotetaan puhtaisiin pulloihin, joiden korkit suljetaan löysästi.
  • Kun pullojen pohjalle pudottaa rusinoita, ne kertovat siman valmistumisesta: rusinat nousevat pintaan, kun juoma on valmis.
  • Simaa säilytetään jääkaapissa, ja se säilyy noin viikon.

Tee pikasima tai kokeile herukanlehtisimaa

Tiesitkö, että siman voi valmistaa nopeimmillaan jopa muutamassa tunnissa? Perinteinen sima onnistuu nopeimmillaan neljässä päivässä, mutta kokonaan siman teon unohtaneet simasuut pelastaa parin tunnin pikasima, johon kuplat lainataan kuohujuomasta. Kokeile myös uutta hauskaa tapaa maustaa sima herukan lehdillä. Reseptin löydät artikkelistamme 3 herkkua herukasta.

Mausta mintulla tai pakasta simamehujäitä

Vaihtelua perinteiseen simaan saat maustamalla sitä sitruunan lisäksi esimerkiksi yrteillä. Kotitekoisesta tai kaupan valmiista simasta voi pakastaa myös veikeitä simamehujäitä.

Mitä tarjolle siman kanssa? Katso kaikki vapun herkulliset reseptit ja menut