Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miehetkin kärsivät vaihdevuosista

Teksti:
Lauri Haapanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Vaihdevuodet käyvät jossain vaiheessa tutuksi kaikille naisille, mutta harva tietää, että myös muutama prosentti miehistä kärsii vaihdevuosista eli myöhäsyntyisestä hypogonadismista, jolloin testosteronin taso laskee poikkeuksellisen paljon.

On täysin normaalia, että seksi ei kiinnosta senioria enää teinipojan tavoin. Noin 40 ikävuoden jälkeen miehisen sukupuolihormonin, testosteronin, taso laskee prosenttiyksikön vuodessa.

Joskus testosteronitason lasku voi kuitenkin olla poikkeuksellisen voimakasta ja oireilla paitsi seksuaalisen halukkuuden alentumisena myös erektiohäiriöinä.

"Jos oireet häiritsevät elämää, voi kyseessä olla myös myöhäsyntyinen hypogonadismi eli kansankielellä miesten vaihdevuodet", sanoo sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi.

Muita vaihdevuosioireita voivat olla väsymys, lihasheikkous ja monet muut hyvin yleiset vaivat, kuten univaikeudet, mielialan vaihtelut, hiusten harveneminen, muistihäiriöt tai vaikkapa lisääntynyt virtsaamisen tarve.

"Täytyy kuitenkin korostaa, että oireet ovat paljon yleisempiä kuin miesten vaihdevuodet."

Naisten vaihdevuodet eli munasarjojen toiminnan päättyminen kuuluvat kaikkien naisten elämään noin 45–55 vuoden iässä, mutta miesten vaihdevuosista kärsii Suomessa vain osa kansasta, Sopin arvion mukaan 25 000–50 000 suomalaismiestä. Tämä vastaa muutamaa prosenttia 35–70-vuotiaista suomalaismiehistä.

Ensin elämäntaparemontti

Miesten vaihdevuosiin viittaavia oireita voivat aiheuttaa myös lukuisat sairaudet ja niiden hoitoon käytetyt lääkkeet sekä henkiset huolet.

"Joskus voi olla aiheellista miettiä esimerkiksi seksuaaliterapeutin kanssa, onko taustalla jotain muuta korjattavaa."

Vaikka oireet johtuisivat nimenomaan testosteronitason liiallisesta laskusta, voi syynä silti olla esimerkiksi tuiki tavallinen ylipaino: runsas rasvakudos nimittäin muuttaa testosteronia estrogeeniksi. Kyse voi olla myös diabeteksesta, uniapneasta tai esimerkiksi D-vitamiinien puutoksesta.

Hoito aloitetaan elämäntapojen muutoksella. Tähän vaiheeseen kuuluvat muun muassa painon pudottaminen, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen sekä säännöllisen liikunnan lisääminen. Nämä alun "hoitomuodot" toimivat itse asiassa ennaltaehkäisynä ja apuna lähes vaivaan kuin vaivaan.

Miesten vaihdevuodet ovat kuitenkin hyvin monisyinen ongelma, eikä diagnoosin tekeminen ole helppoa. Esimerkiksi normaaliksi lukeutuva testosteronitaso vaihtelee eri miehillä, minkä lisäksi yhden ja saman miehen taso vaihtelee eri ajankohtina.

"Yksi lääkärikäynti ei vielä riitäkään vaihdevuosidiagnoosiin."

"Yksi lääkärikäynti ei vielä riitä vaihdevuosidiagnoosiin."

Lääkehoitona testosteroni

Jos seksuaaliseen halukkuuteen ja erektioon liittyvät oireet eivät elämäntaparemontilla helpota ja testosteronitaso on toistuvasti alle viitearvon, voidaan oireita myös hoitaa. Hoito aloitetaan yleensä käyttämällä iholle siveltävää, testosteronia sisältävää geeliä, ja myöhemmin voidaan siirtyä pistoshoitoon.

Vaikea uniapnea tai eturauhasen suurentuma voivat estää hoidon aloittamisen. Hoitoa suunniteltaessa on otettava huomioon myös, että testosteroni nostaa veren hemoglobiinipitoisuutta ja voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Testosteronihoidon sivuvaikutuksena voi ilmetä aknetyyppisiä iho-oireita sekä ärtyneisyyttä.

"Mutta silloin, kun hoito osuu kohdalleen, se muuttaa voinnin ja elämänlaadun ihan toiseksi", Soppi rohkaisee.

Hormonihoito maksaa yleensä parista sadasta eurosta noin tuhanteen euroon vuodessa, ja sitä tulee jatkaa lopun elämää. Lisäksi tarvitaan säännöllisiä lääkärintarkastuksia sekä laboratoriokontrolleja.

"Kun ikää tulee tarpeeksi, seksuaalisuuteen liittyvät asiat eivät välttämättä enää tunnu ajankohtaisilta. Silloin voi olla paikallaan miettiä, onko hoitoakaan tarvetta jatkaa."

Myöhäsyntyinen hypogonadismi eli miesten vaihdevuodet

  • Ota yhteyttä lääkäriin, jos seksuaalisen halukkuuden lasku häiritsee elämääsi ja siihen liittyy potenssiongelmia.
  • Vaihdevuodet todetaan veren testosteronitasosta. Vastaavia oireita voivat aiheuttaa monet muutkin syyt, ja ne tulee aina sulkea tarvittavin tutkimuksin pois.
  • Hoitona käytetään testosteronia pitkinä kuureina. Hoidossa käytettäviä testosteronivalmisteita on saatavilla kerran päivässä iholle annosteltavana geelinä sekä muutamien viikkojen välein lihakseen annettavina pistoksina.

Lisää aiheesta