Ole armollinen itseäsi kohtaan, kehottaa psykiatrian professori Simo Saarijärvi Turun yliopistosta.
Kun syksyn ja talven pimeys painaa päälle, on levolle annettava aikaa. Eihän entisajan maatalousyhteiskunnassakaan tehty talvella kuin korjaus- ja puhdetöitä.
"On hyvä pysähtyä kuuntelemaan itseään ja miettiä, millä tavalla muutun ja millaisia oireita minulla on. Nukunko liikaa vai liian vähän? Miten voin vaikuttaa asiaan?"
Saarijärvi myöntää, että ajat ovat tietysti muuttuneet. Esimerkiksi tietotyössä paineet eivät taukoa vuodenajan vaihduttua. On kuitenkin selvää, että tarvitsemme pimeään aikaan yksinkertaisesti enemmän unta ja lepoa. Moni meistä varastaa nukkumisesta aikaa itselle ja harrastuksille erityisesti silloin, kun työstä ei saa riittävästi mielihyvää ja onnistumisen tunteita.
"Kesällä ihminen voi pärjätä kahdeksan tunnin unilla, mutta pimeään aikaan tarvitseekin tunnin enemmän. Silloin pitää mennä aiemmin nukkumaan. Koska kellojen kääntäminen sekoittaa meitä vuodenaikojen murrosvaiheessa vielä lisää, meidän kannattaisi siirtyä vain yhteen aikaan. Kesä- ja talviajan vuorottelu on erittäin rasittavaa erityisesti vuorotyötä tekeville", Saarijärvi sanoo.