Airfryer, joka tunnetaan myös nimillä ilmafriteerauskeitin tai kiertoilmakypsennin, ei ole kovin uusi keksintö. Laitteita on ollut olemassa jo yli vuosikymmenen ajan, mutta niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti vasta viime vuosien aikana.
Airfryer toimii kuin tavallinen kiertoilmauuni. Ilma kiertää airfryerissä kuitenkin huomattavasti kiertoilmauunia nopeammin, joten ruoanlaitto on tästä syystä nopeampaa ja tehokkaampaa. Nopeasti kiertävän kiertoilman ansiosta ruoka saa rapean paistopinnan, mutta sisäpuoli pysyy mehukkaana.
Yksi suurimmista syistä airfryerin suosiolle on lupaus terveellisemmästä ruoanlaitosta. Airfryerin kuumalla ilmalla ruokaa voidaan valmistaa huomattavasti vähäisemmällä öljymäärällä kuin esimerkiksi perinteisillä rasvakeittimillä.
Yksi airfryer-kokkailujen kestosuosikki onkin ranskalaiset, joista on aiemmin ollut lähes mahdotonta loihtia rapeita kotikeittiössä. Laitteet ovat kuitenkin hyvin monipuolisia, ja niillä voi perinteisten pikaruokien lisäksi paistaa vihanneksia ja jopa valmistaa jälkiruokia.
Airfryeriä kehutaan usein sen helppoudesta, eikä suotta. Laitteiden suosio perustuu osaksi myös sen kätevyyteen, sillä sen avulla on mahdollista valmistaa tavallista kotiruokaa nopeasti ja vaivatta. Airfryerit vetoavatkin erityisesti niihin, jotka haluavat yksinkertaistaa päivittäistä ruoanlaittoaan.
Airfryerit ovat myös hyvin helppokäyttöisiä. Laitteessa on usein vain lämpötilasäädin, ajastin sekä muutama eri asetus, joka tekee laitteen käytöstä hyvin käyttäjäystävällistä.
Airfryerit ovat nopean lämpenemisensä ansiosta perinteistä uunia energiatehokkaampia. Pienikokoinen laite ei myöskään lämmitä koko keittiötä, ja ruoat valmistuvat sen pienen koon ansiosta myös tavallista uunia nopeammin.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.