Mitä työntekijät voivat oppia toisiltaan, kun toisella on alalta työkokemusta 15 vuotta, toisella kahdeksan kuukautta?
Mikkelin Amarillon vuoropäällikkö Essi Hyytinen, 39, ja salityöntekijä Grace Nyirankwano, 20, pohtivat asiaa yhdessä ennen työvuoron alkua.
”Säästä jalkoja”, toteaa Essi tärkeimpänä ohjeenaan.
Se on oleellinen neuvo, sillä tarjoilijan työ on täynnä liikettä: nostamista, kantamista, portaissa kulkemista ja pujottelua pöytien väleissä. Kiireisinä iltoina askelmittarin lukemat ovat hurjia.
Grace naurahtaa muistellessaan viime kesää. Uutena työntekijänä hän kulki keittiön, ruokasalin ja terassin välillä parhaimmillaan – tai pahimmillaan – helposti yli kymmenen kilometriä yhden työvuoron aikana.
Kun konkari ja kisälli ovat samassa työvuorossa, naisten välillä käy savolaisittain ”hirveä pälätys”.
”Saan kaikki villiintymään täällä”, Grace nauraa vieressä.
Amarillon auringonpaisteeksi kuvaillun Gracen vahvuusaluetta on asiakaspalvelu. Hankalatkin asiakastilanteet hoituvat puhumalla, eikä hän jää murehtimaan virheitä. Essi sanoo muuttuneensa Gracen myötä rennommaksi.
Grace puolestaan ihailee Essin rauhallisen varmaa ongelmanratkaisukykyä tilanteessa kuin tilanteessa. Kokemus on kartuttanut myös tehokkaan työskentelyn tekniikkaa. Essin käsissä 0,6 litran oluttuoppeja kulkee kerralla kahdeksan, ilman, että juomat läikkyvät.
Kesätyöntekijät ovat ravintola-alalle elintärkeitä. S-ryhmän ravintoloihin palkataan tulevanakin kesänä iso joukko kausityöntekijöitä. Monelle kesätyöpaikka voi olla myös tie pidempään työsuhteeseen.
Gracelle ensimmäinen kesä ravintolatyössä oli mieluinen, ja hän on jatkanut töitä osa-aikaisesti. Viime jouluna Grace valmistui lukiosta, ja keväällä alkaa lukeminen pääsykokeisiin. Gracen unelmana on lääkärin ammatti.
Essi puolestaan on jo unelmatyössään. Hänellä oli nuorena kaksi urahaavetta: tarjoilija tai poliisi.
”Valinta oli lopulta helppo, kun en yltänyt poliisikoulun pituusrajaan.”
Kesätyöllä oli iso merkitys myös Essin uralle. ABC:llä vietetty kesä 13 vuotta sitten johti monipuoliseen uraan S-ryhmän eri ravintoloissa.
Yksi tulevan kesän kohokohdista on perinteiset St Michel -ravit, jolloin Mikkeli täyttyy ravivieraista. Grace aikoo olla silloin töissä, sillä viime vuoden kokemuksella luvassa on kesän paras päivä.
”Oli sikahauskaa. Tein lopulta 12 tunnin päivän, kun en malttanut lähteä kotiin”, Grace kertoo ja nauraa.
S-ryhmä palkkaa kesäksi 2025 noin 18 000 kesätyöntekijää.
Hakuaika vaihtelee osuuskaupoittain.
Lue lisää hakemisesta täältä.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.