Loppuvuoden juhlien lähestyessä moni pohtii, tuleeko tulevan vuoden toivotukset kirjoittaa yhteen vai erikseen. Kirjoitusasu riippuu siitä, mitä tarkkaan ottaen haluat kirjoituksellasi sanoa.
Oikean vastauksen löydät helposti tällä lauseella: ”Uutenavuotena toivotetaan hyvää uutta vuotta.”
Kun puhumme uusivuosi-sanasta yhteen kirjoitettuna, viittaamme itse juhlapyhään. Yhteen kirjoitettu kirjoitusasu on siis juhlan nimi, kuten vaikkapa joulu tai pääsiäinenkin on.
Sen sijaan, kun kirjoitamme uusi vuosi erikseen, puhumme kirjaimellisesti tulevasta tai juuri alkaneesta vuodesta.
”Hyvää uutta vuotta!” tarkoittaa koko tulevaa vuotta.
”Hyvää uuttavuotta!” viittaa vain vuodenvaihteen juhlintaan.
Ero voi tuntua pieneltä, mutta kieliopin kannalta siinä on suuri ero. Yhdellä välilyönnillä sanan merkitys muuttuu, joten kirjoitusasun kanssa kannattaa olla tarkkana.
Yksinkertainen sääntö auttaa muistamaan: kirjoita yhteen, kun puhut juhlapäivästä, ja erikseen, kun viittaat alkavaan vuoteen. Näin kielioppi pysyy kohdillaan, ja viestisi menee varmasti perille.
Sen sijaan vuodenvaihde-sana kirjoitetaan aina yhteen. Sanalla viitataan ajankohtaan, jolloin vuosi kirjaimellisesti vaihtuu. Myös vuodenvaihteen monet muut termit noudattavat samaa kaavaa. Uudenvuodenaatto, uudenvuodenyö ja uudenvuodenpäivä kirjoitetaan kaikki yhteen.
Myös isot alkukirjaimet mietityttävät monia. Englannin kielessä juhlapyhät kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, mikä aiheuttaa usein hämmennystä. Muistathan kuitenkin, että juhlapyhät kirjoitetaan suomen kielessä aina pienellä.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.