Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elämä

Syötkö väärän määrän D-vitamiinia? Näin paljon tarvitset sitä oikeasti

Talvikauden aikana moni saa D-vitamiinin purkista. Kannattaa kuitenkin muistaa oikea annostus.

D-vitamiinikapseleita
D-vitamiinikapseleita
Teksti: Emilia Tukiainen
Kuvat: 123RF Corporate+
13.1.2025 | Päivitetty 13.1.2025

D-vitamiini on elintärkeä vitamiini. Se vaikuttaa lukuisiin kehon toimintoihin, kuten luuston terveyteen, immuunijärjestelmään ja lihasten toimintaan. D-vitamiinin puute voi pahimmillaan aiheuttaa jopa vakavia sairauksia, mutta lieväkin puutos näkyy esimerkiksi heikentyneenä vastustuskykynä ja väsymyksenä.

D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana. Suomen sääolosuhteissa sitä saadaan eniten kesäkuukausina.

Näin paljon D-vitamiinia tarvitaan

Kesällä normaalisti ulkona aikaansa viettävä tarvitsee esimerkiksi Ruokaviraston ja THL:n mukaan talvikaudella D-vitamiinia noin 10-20 µg vuorokaudessa. Vaikka Suomessa aurinkoa ei ole tarpeeksi talvella, saamme D-vitamiinia auringonvalon lisäksi myös ravinnosta. Esimerkiksi kalassa ja D-vitamiinilla täydennetyissä maitotuotteissa on runsaasti D-vitamiinia.

Ruokakaupoissa ja apteekeissa on kuitenkin saatavilla vitamiinivalmisteita, jotka ylittävät reippaasti tämänhetkiset suositukset. Vahvoja D-vitamiineja kannattaakin syödä varauksella, sillä harvalla on oikeasti tarve niin suurelle määrälle.

Euroopan elintarvikeviraston mukaan 100 µg on aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja. Sitä voidaan käyttää vaikeissa vitamiinipuutostiloissa, mutta se on turhan suuri määrä D-vitamiinin päiväsaanniksi. Oman D-vitamiinitasonsa voi mittauttaa helposti verikokeella.

Kiinnitä huomiota myös näihin

D-vitamiini on vain yksi monista välttämättömistä vitamiineista. Sen rinnalla myös muut vitamiinit ovat elintärkeitä, ja esimerkiksi flunssakautena on järkevää kiinnittää erityishuomiota vastustuskykyä parantaviin vitamiineihin. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeimpiä vitamiineja D-vitamiinin lisäksi ovat A-, C-, E- ja K-vitamiinit sekä kaikki kahdeksan eri B-vitamiinia.

  • C-vitamiini: Tukee immuunijärjestelmää ja toimii antioksidanttina. Sitä saa esimerkiksi sitrushedelmistä, paprikoista ja marjoista.

  • B-vitamiinit: Tärkeitä aivojen ja hermoston toiminnalle. Näitä saa esimerkiksi täysjyväviljoista, lihasta, pavuista, pähkinöistä ja siemenistä.

  • A-vitamiini: Tärkeä näkökyvylle ja ihon terveydelle. Sitä löytyy muun muassa porkkanoista, maksasta ja kananmunista.

  • E-vitamiini: Toimii antioksidanttina ja tukee solujen toimintaa. Pähkinät, siemenet ja kasviöljyt ovat hyviä lähteitä.

  • K-vitamiini: Tarvitaan veren hyytymiseen. K-vitamiinia saa vihreistä kasviksista, maksasta ja kasviöljyistä. K-vitamiinia syntyy myös luonnostaan suolistossa.

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on avainasemassa vitamiinien tarpeen täyttämisessä. Lisäravinteita suositellaankin otettavaksi silloin, jos ruokavalio ei riitä täyttämään tarpeita tai jos vitamiinipuutokselle on erityisiä riskitekijöitä. Myös erikoisruokavaliot voivat tuoda tarpeen lisävitamiineille.

Lähteet: Ruokavirasto, Terveyskirjasto, Yliopiston apteekki, THL

Esimerkiksi nämä erilaisilla vahvuuksilla varustellut D-vitamiinivalmisteet löydät S-ryhmän tarjonnasta:

Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!

Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.

Aiheet