Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elämä

Tunnetko ilmiön: loma alkaa ja flunssa iskee? Näin sen voi välttää

Huolestuttaako, saatko jouluflunssan? Flunssakausi on päällä, mutta muutamalla keinolla voit mahdollisesti pelastautua tartunnalta.

Flunssainen nainen istuu väsyneenä sängyn reunalla teekuppi kädessään
Flunssainen nainen istuu väsyneenä sängyn reunalla teekuppi kädessään
Teksti: Emilia Tukiainen
Kuvat: Getty Images
11.12.2024 | Päivitetty 12.12.2024

Flunssatartunta menee yleensä itsestään ohi parissa viikossa, mutta se voi harmittomuudestaan huolimatta heikentää oloa merkittävästi.

Vaikka flunssa on useimmiten vaaraton, voi sen seurauksena tulla ikäviä ja pitkäkestoisia jälkitauteja. Paras tapa välttää flunssa on pestä käsiä, vahvistaa vastustuskykyä ja välttää lähikontakteja sairastuneiden kanssa, mutta myös muutama yllättävä keino voi auttaa torjumaan tartuntoja.

Käsihygienia – älä unohda tätä

Käsihygienia on flunssatartuntojen välttelyssä melkeinpä itsestäänselvyys, mutta moni ei siitäkään huolimatta kiinnitä siihen riittävästi huomiota. Kädet tulisi pestä huolellisesti lämpimällä vedellä ja saippualla aina ennen syömistä ja ruoanlaittoa sekä wc-käynnin ja yskimisen tai aivastelun jälkeen.

Erityisen tärkeää on myös se, että muistaa pestä kädet julkisilta paikoilta kotiin saavuttuaan.

Vastustuskyky kuntoon

Jokaisen ihmisen vastustuskyky on erilainen, ja toiset meistä vaan sairastuvat toisia herkemmin. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio sekä erityisesti C-vitamiinin ja sinkin syöminen tukevat immuunijärjestelmää, ja vitamiineja voi lisätä ruokavalioon myös tablettimuodossa.

Jos flunssa pääsee iskemään tai huomaat alkavia flunssaoireita, voit yrittää lyhentää taudin kestoa sinkkiasetaattisuihkeella tai -tableteilla ja inkivääriä sisältävillä terveysshoteilla.

Vältä kasvojesi koskettelua

Kasvojen koskettelu voi herkistää flunssatartunnalle, sillä virukset leviävät helposti limakalvojen kautta. Vältä siis koskettelemasta silmiä, nenää ja suuta, mikäli et ole juuri pessyt käsiäsi.

Erityisesti julkisilla paikoilla kasvojen koskettelua tulee varoa, sillä pinnoilla lymyävät virukset voivat siirtyä huomaamatta käsistä limakalvoille.

Varo stressiä

Jatkuva stressitila heikentää kehon puolustusjärjestelmää. Stressaantuneena vastustuskyky voi hetkellisesti parantua, mutta pitkän kuormituksen seurauksena infektioriski kääntyy nousuun.

Stressaavien ajanjaksojen aikana pyri kiinnittämään huomiota siihen, että saat tarpeeksi palautumisaikaa. Sillä voi olla suora yhteys fyysiseen terveyteesi. Esimerkiksi säännöllinen liikunta voi helpottaa stressiä, mutta vältä kuitenkin ylirasitusta.

Univaje voi altistaa tartunnalle

Harva ymmärtää huomioida sitä, kuinka suuri merkitys unella on vastustuskykyyn ja terveyteen. Monelle tuleekin yllätyksenä, että jatkuva univaje voi heikentää vastustuskykyä ja siten myös altistaa flunssatartunnoille. Kuinka paljon univaje sairastumisriskiä lopulta nostaa, riippuu univajeen tasosta – mitä vähemmän nukut, sitä suuremmaksi riski sairastua flunssaan kohoaa.

Flunssan loitolla pitämiseen on siis miellyttävä keino: nuku tarpeeksi. Tarpeeksi nukkuminen voi parantaa vastustuskykyäsi ja näin ehkäistä flunssaa.

Monesti puhutaan siitä, että sairastuminen yllättää esimerkiksi pitkän työrupeaman päätteeksi. Syyksi epäillään stressin laukeamista, ja on totta, että hetkellinen stressitila voi torjua flunssatartuntoja.

Syy siihen, miksi flunssa yllättää juuri loman alkaessa voi johtua kuitenkin myös univajeesta. Raskas työrupeama voi altistaa huonoille unille, ja univajeen kuormittama vastustuskyky on huomattavasti heikommassa asemassa viruksia vastaan. Heikentynyt vastustuskyky nappaa siis herkemmin esimerkiksi lentokoneessa jylläävät flunssatartunnat.

Lähteet: Terveystalo, Terveyskirjasto, THL

Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!

Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.

Aiheet