Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ohjeet metsään eksymisen varalle

Teksti:
Irma Heiskanen-Haarala
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Luonnossa liikkuminen on mukavaa, mutta etenkin kokematon eräkävijä saattaa eksyä. Silloin ei pidä kuitenkaan hätääntyä. Kartan ja kompassin lukutaito auttavat, mutta eräretkelle kannattaa valmistautua myös riittävillä varusteilla.

Kokenutkin retkeilijä eksyy joskus. Siitä selviytyminen kuuluu suunnistustaitoon. Hetkellinen eksyksissä olo, jossa ei ole vaaraa, jää jännittäväksi retkeilymuistoksi.

"Metsä on kotoisa ympäristö eikä luontoa tarvitse pelätä, kun tuntee omat kykynsä ja osaa toimia", sanoo espoolainen erä- ja luonto-opas Sami Halén.

"Meillä on vähän turhan optimistinen käsitys omista taidoista lajissa kuin lajissa", hän toteaa.

Usein eksymistä edeltää sarja virheitä: väsymys horjauttaa harkintakykyä, varusteita puuttuu, katoaa tai rikkoutuu. Vaatteet kastuvat ja tulee kylmä. Energia loppuu eikä ole tarpeeksi evästä. Säätila tai pimeän tulo yllättää.

Eksynyt haluaa uskoa, että on menossa oikeaan suuntaan ja jatkaa sinnikkäästi matkaa. Porukassa on yleensä johtohahmo, johon muut luottavat kyselemättä. Joukon vetäjän on vaikea myöntää, ettei tiedä, missä ollaan.

Pysähdy ja huokaise

Eräopas Halénin ensimmäinen vinkki eksyneelle on: hyväksy, että olet eksynyt ja pysähdy. Mieti, milloin viimeksi tiesit, missä olet.

"Jos ollaan polulla, lähdetään takaisin päin. Jos ollaan umpimetsässä, yritetään päätellä, missä suunnassa on tie", Halén neuvoo.

Suomessa retkeilijä liikkuu harvoin niin erämaassa, ettei kymmenen kilometrin säteellä ole yhtään tietä. Ilman karttaa, kompassia ja suunnistustaitoa tielle osuminen on kuitenkin sattuman kauppaa.

Eräretkellä repusta pitäisi löytyä suunnistustarvikkeet, tulentekovälineet, syötävää ja juotavaa sekä takki taukoja varten, sillä pysähtyessä voi tulla kylmä. Navigaattorista ja kännykästä on apua, mutta tekniikka luo myös valeturvallisuutta. Laite voi kolahtaa kiveen, ja akusta saattaa loppua virta.

Kuuntele ja katsele

"Kannattaa olla hiljaa ja kuunnella. Kuuluuko tien jylinää, meneekö lentokoneita ja mihin suuntaan, kuuluuko toisten retkeilijöiden ääniä? Löydätkö kartalta kohteita, joita näet maastossa?", Halén kertoo.

Suunnat saattavat mennä sekaisin, vaikka lähtisi vain nuotiopaikalta vilkaisemaan, löytyykö läheltä sieniä.

Lähellä kohdetta, esimerkiksi autiotupaa, eksyminen selvitetään liikkumalla kasvavaa neliötä: ensin suunnistetaan 50 metriä suoraan pohjoiseen, sitten 50 metriä suoraan länteen, sitten etelään ja itään. Kun neliötä suurennetaan, kohde löytyy.

Kun päivä hämärtyy, hahmojen ääriviivat muuttuvat. Silmä alkaa valehdella, ja ihminen näkee, mitä kuvittelee.

Jos metsästä ei löydä omin neuvoin pois eikä apua ole lähellä, on viisasta soittaa hätänumeroon 112. Hätäkeskus antaa toimintaohjeet ja kertoo, miten pelastaminen hoidetaan.

"Soita asiantuntijalle äläkä kaverille, ellei kaveri ole parkkipaikalla niin lähellä, että auton äänimerkki kuuluu", Halén opastaa.

Soita hätänumeroon, jos et löydä metsästä omin avuin pois ja apua ei ole saatavilla lähellä.

Jos matkapuhelimessa ei ole kenttää tai akku on loppu, kannattaa huutaa apua. Huuto kuuluu kauas, ellei sumu syö ääntä.

Poliisipartiot pelastavat joka syksy retkeilijöitä Espoon Nuuksiosta, ja tunturissa eksyneitä etsitään välillä jopa helikopterin avulla.

Opettele lukemaan karttaa

Hyvältä näköalapaikalta pystyy karttaa, kompassia ja maastoa vertailemalla löytämään oman sijaintinsa.

Käännä kartta kompassin kanssa samaan suuntaan, johon katsot. Kompassin punainen nuoli osoittaa aina pohjoiseen.

Vertaa näkemääsi kartalla näkyviin kohteisiin. Jos löydät kartalta kohteen, joka näkyy maastossakin, tiedät olevasi vastakkaisessa ilmansuunnassa.

Tarkempi paikan määritys onnistuu, jos osaat käyttää kompassia suunnan ottamiseen.

Varaa eräretkelle mukaan

  • kartta ja kompassi
  • puukko ja tulitikut
  • kello ja taskulamppu
  • matkapuhelin, jonka akku on ladattu
  • kesällä vesipullo, talvella lämmintä juotavaa
  • suklaata, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, energiapatukoita tai -geelejä
  • varavaatetta ja taukotakki
  • ensiapupakkaus.

Video: Näin käytät kompassia

Kompassin avulla on helppo suunnistaa, kunhan tietää muutaman perusniksin. Katso ohjeet kartan lukemiseen ja suunnan ottamiseen.