Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Marjapiirakka on kaikkien suosikki ja monipuolinen kuin mikä!

Kukapa ei rakastaisi marjapiirakkaa? Makeat piirakat sopivat arkeen ja juhlaan, isommalle ja pienemmälle porukalle. Voit käyttää mustikkaa, vadelmaa, puolukkaa tai herukoita, täyttää piiraan kermaviilillä, rahkalla tai muruseoksella. Piirakan voi valmistaa niin tuoreista kuin pakastemarjoistakin. Katso marjapiirakkaohjeet!
Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 10.6.2024
|
Muokattu: 28.6.2024

Marjapiirakan pohjaksi murea murotaikina, pehmoinen pullataikina tai helppo valmistaikina

Monikäyttöinen murotaikina sopii mainiosti marjapiirakoille, kuten perinteisessä mamman marjapiirassa. Voit muokata pohjaa lisäämällä vehnäjauhojen joukkoon esimerkiksi ruisjauhoja, mantelijauhoja tai kaurahiutaleita. Lisämakua piirakkapohjaan saa maustamalla sitä kardemummalla tai kanelilla.

Perinteinen pehmeä pullataikina on muhkea vaihtoehto marjapiirakalle: leivo mustikka-vaniljapiirakka tai mummon moderni mustikkapiirakka.

Helpot sekoitettavat taikinat sopivat kesäleivontaan ja mökille, kun leipojalle riittää yksi kulho eikä vatkainta tarvita. Helpoimmillaan marjapiirakan makuun pääsee, kun ostaa piirakkapohjan valmiina kaupasta ja täyttää sen suosikkimarjoillaan.

Gluteeniton marjapiirakka onnistuu gluteenittomasta jauhoseoksesta.

Marjapiirakkaan sopivat tuoreet tai pakastetut marjat

Marjapiirakan voi tehdä monista marjoista: mustikka, mansikka, vadelma, puolukka tai musta- ja punaherukka sekä niiden yhdistelmät tuovat vaihtelua leivontaan.

Kesällä marjapiirakoissa pääsee hyödyntämään uuden sadon tuoreita marjoja, mutta pakastemarjoja käyttämällä marjapiirakkaa ei tarvitse talvellakaan unohtaa.

Jos käytätä pakastemarjoja, sekoita niihin yksi ruokalusikallinen perunajauhoja ennen kuin levität marjat taikinalle. Perunajauhot imevät itseensä pakastemarjoista irtoavan nesteen eikä täytteestä tule vetistä.

Marjapiirakan täytteeksi kermaviiliä, rahkaa tai muruseos

Perinteinen kermaviilitäytteinen mamman marjapiirakka on monen suosikki, mutta marjapiirakan voi mehevöittää myös rahkalla, tuorejuustolla, jogurtilla tai ranskankermalla.

Murutaikinan ripottelu piirakan päälle tuo leivonnaiseen mukavaa rapeutta. Murumaiseen päälliseen voi käyttää piirakkapohjan taikinaa tai tehdä sen erikseen esimerkiksi kaurahiutaleista, sokerista ja rasvasta. Purutuntumaa päälliseen tuovat pähkinät tai manteli.

Kokeile myös kannellista marjapiirakkaa, jonka taikinakuori kätkee sisäänsä runsaasti marjoja.

Pellillinen marjapiirakkaa isolle porukalle ja pyöreä piirakka kahvipöytään

Tee kerralla uunipellillinen marjapiirakkaa, jos syöjiä on paljon. Uunivuokiin tai pyöreään piirakkavuokaan tehdyt herkut maistuvat kahvipöydässä.

Marjapiirakan uudet ideat

Marjapiirakan reseptiä voi tuunata monella tapaa – tässä muutamia herkullisia ideoita!

Yleensä marjapiirakka paistetaan täytteineen, mutta raikas vaihtoehto on puolittain paistettu marjapiiras, jossa vain pohja käy uunissa. Marjapiirakan ja juustokakun yhdistävässä leivonnaisessa on molempien parhaat puolet: rapsakka keksipohja ja mehevä, marjaisa täyte. Juhlavamman marjapiirakan saa lisäämällä piiraan päälle marenkihunnutuksen.

Katso myös nämä leivonnaiset