Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kesäinen Esplanadin puisto hurmaa sekä kotimaiset että ulkomaiset turistit.

Koe Helsinki turistin silmin

Teksti:
Rebeca Romero
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.5.2015
|
Muokattu: 25.5.2021
Milloin olet viimeksi ihmetellyt pääkaupunkimme siisteyttä, kiertänyt katsomassa Helsingin nähtävyydet tai ihastellut kaupungin upeaa arkkitehtuuria? Lähde mukaan kiertoajelulle ja näe ystävällinen Helsinki turistien silmin.

Aurinko on noussut tunteja ennen, kuin suuret matkustajalaivat lipuvat Eteläsataman rantaan. Kuhina on alkanut kauppatorilla seitsemältä, ja torimyyjät ovat jo täydessä työn touhussa. Osa helsinkiläisistä vasta heräilee kodeissaan, kun seinien ulkopuolella kaupunki jo hengittää kesäistä aamupäivää. Koko kaupunki on valmis hurmaamaan tulijat tunnelmallaan ja ulkoasullaan.

Ruotsalaiset Olf Hellsten, Stefan Lundström, Johan Ohlson ja Anders Blume ovat saapuneet Helsinkiin Itämerta pitkin. Tänne heidät toi suomalainen sauna.

"Olemme käyneet saunareissuilla Budapestissä, Istanbulissa, Pietarissa ja Riiassa. Suomi tunnetaan maailmalla saunakulttuurin mekkana, siksi halusimme tulla. Emme kuitenkaan uskaltautuneet tänne ensimmäiseksi, sillä suomalaiset ovat niin kovia saunomaan, että oli pakko hakea vauhtia muualta", sanoo Hellsten.

Miehet kuuluvat tukholmalaiseen saunaseuraan ja ovat saaneet Suomen Saunaseuralta kutsun suomalaisiin löylyihin. Ensimmäiseksi he aikovat testata aidon savusaunan meren rannalla Lauttasaaren Vaskiniemessä, ja seuraavana lomapäivänä löylyistä nautitaan Kotiharjun saunassa Kalliossa.

"Ruotsissa saunakulttuuri on vielä lapsenkengissä. Meillä saunotaan, mutta ei niin paljon kuin Suomessa. Ruotsalaiset saunat ovat usein sähkösaunoja. Meidän kokemuksemme mukaan parhaat löylyt saa kuitenkin perinteisessä puulämmitteisessä saunassa", sanoo tukholmalaisryhmän matkanjohtaja Lundström.

Ennen kuin päästämme miehet kiukaan lämpöön, on aika ottaa heidän kanssaan selvää, millaiselta kesäinen Helsinki näyttää matkailijan aurinkolasien läpi.

Tuttu ja turvallinen

Punainen bussi poimii Olympialaiturilta ryhmän turisteja kyytiinsä. Autoon nousee ainakin italialaisia, japanilaisia, venäläisiä ja ruotsalaisia. Myös tukholmalaiset miehet ovat ilmoittautuneet kierrokselle.

"Helsinki on kaunis kaupunki. Tänne pääsee helposti ja edullisesti laivalla, ja erityisesti kesäisin täällä viihtyy pidemmänkin aikaa. Helsinki on ulkomailla, mutta silti tuttu ja turvallinen", Anders Blume perustelee matkakohteen valintaa.

"Osa meistä on ammatiltaan arkkitehtejä, joten haluamme nähdä Helsingin upeaa arkkitehtuuria. Kiertoajelulla siitä saa parhaan kokonaiskuvan", Olf Hellsten jatkaa.

Vaikka nykyisin lomalla halutaan elää paikallisten tapaan, on turisteille tarkoitettu kiertoajelu helppo ja nopea keino nähdä kaupungin päänähtävyydet. Kiertoajeluja järjestävän Strömman opas Essi Räsänen toivottaa turistit tervetulleiksi ensin englanniksi ja sitten ruotsiksi.

Ensimmäisenä bussi suuntaa kohti vehreää Esplanadin puistoa, jossa helsinkiläiset viettävät kesäpäiväänsä mielellään. Keskellä puistoa seisoo J. L. Runebergin patsas, ja itäpäässä loistaa kaunis Ravintola Kappeli, jonka terassilla ihmiset siemailevat aamupäivän kahviaan.

"Matkailija löytää Helsingistä hyvin omaleimaista kaupunkikulttuuria merellisessä ja luonnonläheisessä maisemassa. Helsinkiläiset luovat ilmapiirin, jossa matkailija tuntee helposti olonsa kotoisaksi", kuvailee Visit Helsingin viestintä- ja mediavastaava Laura Saksala.

Helsingissä vierailee vuosittain lähes kaksi miljoonaa yöpyvää matkailijaa. Heistä hieman yli puolet on ulkomailta, suurimpana ryhmänä ovat venäläiset. Matkailijat haluavat tutustua Helsingissä arkkitehtuuriin, designiin, nähtävyyksiin sekä urbaaniin kaupunkiluontoon ja sen tarjoamiin harrastusmahdollisuuksiin. Esimerkiksi Helsingin edustan saaret, kaupungin pyöräily- ja melontareitit, kalastuspaikat sekä uimarannat ja Espoon Nuuksio kiinnostavat turisteja.

Parvekelasit ihmetyttävät

Esplanadilta bussin matka jatkuu Senaatintorille, ja viimeistään nyt loputkin matkailijat kaivavat kameransa esiin. Torin pohjoislaidalla kohoava Tuomiokirkko on yksi Helsingin suosituimmista matkailunähtävyyksistä. Se on osa Helsingin empirekeskustaa ja koko kaupungin symboli.

Ajelun aikana kerrotaan faktoja Suomesta ja Helsingistä sekä kaupungin historiasta. Sauna saa oman osansa. Opas kertoo, että monissa kerrostalohuoneistoissa on ikioma sauna. Hilpeyttä herättää tieto, jonka mukaan Suomessa on niin monta saunaa, että kaikki suomalaiset mahtuisivat yhtä aikaa saunomaan.

"Matkailijat tekevät Helsingistä havaintoja, joihin ei itse välttämättä enää kiinnitä huomiota. Esimerkiksi kaupungin puhtautta ihastellaan. Moni ihmettelee myös parvekelaseja ja kyselee, miksi useissa ikkunoissa on valaisimet", Saksala kertoo.

Ennen kuin saavumme yhteen helsinkiläisten rakkaimmista paikoista, opas kertoo vielä koulutuksesta, sosiaaliturvasta, terveydenhoidosta ja suomalaisesta huipputeknologiasta. Nokiakin mainitaan, vaikka sen loiston päivät ovat jo osin takana.

Pian bussin ikkunoista avautuu postikorttimaisema Kaivopuistoon. Siellä purjeveneet lipuvat Helsingin saarten edustalla, ihmiset lenkkeilevät rannassa ja joku pesee räsymattojaan Suomen kuuluisimmalla mattolaiturilla. Turistien katseet kiinnittyvät rannasta näkyvään Suomenlinnaan, ja kamerat räpsyvät jälleen. Kesäisin matkaoppaat suosittelevat kaikille turisteille lauttamatkaa Suomenlinnaan nauttimaan saaren ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Arkkitehtuuri matkailuvalttina

Auringonvalo leviää alttariseinämälle katon reunaa kiertävästä ikkunarivistöstä. Aivan keskustassa, Fredrikinkadun päässä, on noustu ulos jaloittelemaan, ja nyt ruotsalaisen saunaseuran jäsenet hämmästelevät Temppeliaukion kirkon erikoista arkkitehtuuria. Kallioon louhitun kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Timo ja Tuomo Suomalainen, ja se valmistui vuonna 1969.

Vierailijat ovat haltioituneita kuullessaan, että alttaritauluna on jääkauden aikainen kallionhalkeama. Kirkkosalin kattaa teräsbetonipalkeilla seiniin tuettu, kuparinauhalla verhottu kupoli. Kuparinauhan pituus on kaikkiaan 22 kilometriä.

"Vaikka Helsinki ei ole maailman mittakaavassa kovin suuri kaupunki, täällä on paljon nähtävää. Arkkitehtuuri on ehdottomasti yksi suurimmista matkailuvalteista", Johan Ohlson sanoo.

Ruotsalaisten mielestä toinen matkailuvaltti ovat suomalaiset itsessään.

"Tunnen useita Tukholmassa asuvia suomalaisia ja olen seurustellutkin yhden kanssa. Suomalaiset ovat ystävällisiä ja kohteliaita. Pidän heidän mutkattomuudestaan. He eivät kaunistele tai kiemurtele turhia", sanoo Stefan Lundström.

Visit Helsingin Laura Saksalan mukaan Helsinki yllättää kansainvälisen matkailijan useimmiten myönteisesti.

"Esimerkiksi viime vuonna toteutetun risteilymatkailututkimuksemme mukaan 91 prosenttia Helsinkiin saapuneista kansainvälisistä risteilymatkailijoista oli erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä kokemuksiinsa Helsingissä. Erityisen tyytyväisiä oltiin helsinkiläisten ystävällisyyteen."

Vajaan kahden tunnin kiertoajelun päätteeksi bussi kurvaa takaisin Esplanadin puistoon. Kyytiläiset purkautuvat ulos ja katoavat kaupungin vilinään kukin omille teilleen. Myös saunaseuran jäsenet kiirehtivät hotellille ja vihdoin saunomaan.

Iltapäivällä Helsingin kadut ja terassit täyttyvät ruokailijoista. Terasseilta kantautuva musiikki ja puheensorina sekä keskustan monista ravintoloista leijaileva ruoantuoksu ovat kesäistä Helsinkiä parhaimmillaan. Kaupungin tunnelma hurmaa joka ikisen kulkijan kansallisuudesta riippumatta.

"Helsinkiläiset luovat ilmapiirin, jossa matkailija tuntee helposti olonsa kotoisaksi."

Turistina pääkaupungissa – Helsingin nähtävyydet

3 x takuuvarma turistikohde (punaiset pallot)

  1. Suomenlinna on yksi maailman suurimmista meri­linnoituksista. Varuskuntakaupunki rakennettiin Helsingin edustalle 1700-luvulla, ja se on yhä Suomen suosituimpia nähtävyyksiä.
  2. Temppeliaukion kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Timo ja Tuomo Suomalainen. Kallioon louhittu kirkko on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä.
  3. Tuomiokirkko on osa Carl Ludvig Engelin ja Johan Albrecht Ehrenströmin suunnittelemaa Helsingin empirekeskustaa. Se valmistui vuonna 1852. Kryptassa on vaihtuvia näyttelyitä ja konsertteja.

3 x kulttuurinnälkäiselle (mustat pallot)

  1. Kiasma on Suomen ja lähialueiden johtava nykytaiteen museo. Se kerää ja tekee tunnetuksi oman aikamme taidetta.
  2. Suomen kansallismuseo esittelee suomalaisten vaiheet esihistoriasta nykyaikaan. Merkittävimmät arkeologiset löydöt sekä historialliset kansatieteelliset kokoelmat ovat syntyneet yli 200 vuotta kestäneen keräystyön tuloksena.
  3. Seurasaaren ulkomuseossa voi tutustua menneen ajan asumiseen ja suomalaiseen kansanperinteeseen. Suomen eri maakunnista siirretyt rakennukset kertovat torppareiden, talonpoikien ja säätyläisten elämästä 1700-luvulta viime vuosisadalle.

3 x löylyjen lämpöön (lilat pallot)

  1. Kotiharjun sauna Kalliossa on viimeinen perinteinen puulämmitteinen korttelisauna. Siellä voi peseytymisen lisäksi saada myös hierontaa ja kokeilla perinteistä kansanparannuskeinoa kuppausta.
  2. Yrjönkadun uimahalli on poikkeuksellinen kokemus niin paikallisille kuin vierailijoillekin. Palatsimainen, 1920-luvun klassismia edustava rakennus on Suomen ensimmäinen ja vanhin julkinen uimahalli.
  3. Helsingin Merihaan Kulttuurisauna avautui yleisölle toukokuussa 2013. Puupellettilämmitteiseen saunaan mahtuu kerralla 40 vierailijaa. Löylyttelyn lisäksi voi pulahtaa mereen.

Helsingin matkailijayöpymisten määrä vuonna 2015 asuinmaan mukaan

  • Saksa 166 706
  • Venäjä 151 206
  • Iso-Britannia 141 228
  • Ruotsi 137 172
  • Japani 126 353
  • Yhdysvallat 122 507
  • Kiina 84 291

Lähde: Visithelsinki.fi

Lisää aiheesta