Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Aino Huilaja on asunut jo neljä vuotta kuuden neliön pakussa: ”Hurmio oli isompi kuin osasin odottaa”

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Jerry Ylkänen
Julkaistu: 1.7.2024
|
Muokattu: 1.7.2024
Tulevasta ei tiedä, joten unelmien elämää on syytä elää nyt, sanoo Aino Huilaja. Epämukaviakin hetkiä pakettiautossa asumiseen mahtuu.

Aino Huilaja on asunut kuuden neliömetrin pakettiautossa yli neljä vuotta yhdessä puolisonsa ja koiransa kanssa.

Hänet muistetaan MTV:n uutisankkurina, joka jätti syksyllä 2019 pitkäaikaisen työnsä ja lähti kaipaamansa vapauden perään. ”Hurmio oli isompi kuin osasin odottaa.”

Ensimmäinen matka Eurooppaan päättyi ennenaikaisesti paluuseen Pohjolaan, kun koronarajoitukset sulkivat rajat. Vapauden hurmosta se ei kuitenkaan vienyt. Vanlife, kuten Huilaja asumista pakettiautossa kutsuu, kehittyi luontevaksi tavaksi yhdistää työt ja liikkuva elämäntapa.

Kuluneiden vuosien aikana vapauden merkitys on muuttanut muotoaan. Kun aluksi töitä tehtiin vain välttämättömän toimeentulon verran, pariskunnan yhteisellä tuotantoyhtiöllä on nyt isojakin projekteja, esimerkiksi oman tv-sarjan kuvaaminen. Hurmoksen tilalla on omista valinnoista nauttiminen: oma fyysinen sijainti, työt ja niiden aikataulu ovat lähes täysin Huilajan itsensä päätettävissä.

Koti pyörien päällä tarkoittaa epämukavuuden sietämistä. Vastapainona maailma aukeaa aivan uudella tavalla, mutta sen eteen on nähtävä vaivaa, Huilaja kertoo. Hän tarkoittaa vaeltamista tunturin huipulle katsomaan auringonlaskua tai surffaamisen opettelua talvisen Atlantin aalloilla.

”Arkeen on rakennettava vau-hetkiä. Sellaisia, jolloin tuntee elävänsä täysillä. Muuten säätämistä ei jaksa.”

Tänä kesänä Ranssiksi nimetyn matkailupakun tukikohtana on ollut Keski-Suomi. Syksyn tullen auton keula suunnataan mahdollisesti eteläisempään Eurooppaan. Tai pohjoiseen, jossa Huilajan retkue on kokenut myös arktisen talven tien päällä. Valinnan vapaus on pakuelämässä sekä parasta että pahinta.

”En tiedä, missä olen puolen vuoden päästä. Moni kyllästyy jatkuvaan liikkumiseen ja epävarmuuteen. Minä haluan edelleen kokea ja oppia uusia asioita, joita autossa asuminen mahdollistaa.”

Huilajan koti pysyy pakettiautossa niin kauan kuin siltä tuntuu. Hän toteaa, että maailmassa tai henkilökohtaisesti voi tapahtua milloin vain isoja mullistuksia, ja siksi unelmat on tehtävä todeksi nyt.

ABC palvelee kulkijoita

  • ABC Liikennemyymälöiden yhteydestä löydät palvelut myös karavaanareille ja vanlifesta nauttiville.
  • Useiden liikennemyymälöiden pihamaalla on yöpymismahdollisuus matkaparkissa, runsaasti sähköpistokepaikkoja ja septitankin tyhjennysmahdollisuus.
  • Varmistathan liikennemyymäläkohtaisen palvelutarjonnan: abcasemat.fi

Lue myös