Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Runebergin päivän herkuksi leivotaan perinteiset runebergintortut tai niiden muunnokset

Runebergin päivää vietetään 5.2. Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin kunniaksi. Juhlintaan kuuluvat mantelilta ja vadelmalta maistuvat runebergintortut ja niiden herkulliset versiot kakusta kääretorttuun.
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Juha Salminen
Julkaistu: 27.1.2020
|
Muokattu: 22.1.2024

Runebergintortut ja gluteenittomat runebergintortut

Runebergintortut ovat pyöreitä klassikkoleivonnaisia, jotka saavat makua mantelista ja jotka koristellaan tunnistettavasti sokerikuorrutuksella reunustetulla vadelmahillolla.

Helmikuun alussa kauppojen leivonnaishyllyt ja kahvilat tarjoilevat runebergintorttuja, mutta niiden leipominen käy helposti kotonakin. Torttujen korkea muoto vaatii tietynlaisen leivosmuotin, mutta leivokset voi tehdä myös paperisiin muffinivuokiin, kuten tässä reseptissä, tai muffinipellillä, kuten tässä reseptissä.

Gluteenittomiin runebergintorttuihin käytettään gluteenittomia piparkakkuja ja kaurajauhoja.

Runebergintorttujen tarina

J. L. Runebergin nimikkotorttujen kerrotaan olevan alun perin porvoolaisen kondiittorin Lars Asteniuksen luomus. Niiden suosiosta saa kuitenkin kiittää myös Runebergin kirjailijavaimoa Fredrikaa, joka tallensi ohjeen omaan reseptikirjaansa 1850-luvulla nimellä Runebergintortut.

Tarinan mukaan kansallisrunoilija halusi nauttia lempileivoksiaan aamuisin punssin tai snapsin kera – ehkä sen takia tortut kostutetaan usein punssilla, konjakilla tai manteliliköörillä.

Runebergintortun uudet muodot

Viime vuosina kotileipurit ovat innostuneet leipomaan runebergintorttuja monessa muussakin muodossa: kokeile vaikka runeberginkakkua, -kääretorttua ja -vohveleita tai lainaa koristelutyyli alkuvuoden toiseen sesonkileivonnaiseen, laskiaispulliin.

Runebergin päivän menut

Runebergin päivän jälkiruoka on selvä, mutta mitä pääruoaksi? Menuehdotuksiin on koottu konstailemattomia, klassisia annoksia – valitse suosikkisi!

Katso vielä muut helmikuun sesonkiherkut