Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten puuttua lapsen ylipainoon?

Teksti:
Nina Sarell
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Vaikka lapsi olisi lihava, häntä ei saa laihduttaa, toteaa psykologian tohtori Susanna Anglé. Tärkeää on viestittää sanoin ja teoin, että pyöreäkin lapsi on ihana juuri sellaisenaan. Koska ylipaino kuitenkin altistaa sairauksille, tulee aikuisen edistää lapsen terveyttä arkisilla elämäntapamuutoksilla ilman sen suurempaa numeroa.

Pihalla juoksevista lapsista yksi jää aina jälkeen. Kun muut lapset kipuavat ketterästi kiipeilytelineelle, sama lapsi keksii juuri sillä hetkellä maasta jotakin mielenkiintoista ja alkaa tonkia sitä kumisaappaansa kärjellä.

Lasten lihavuus on entistä yleisempää. Suomalaispojista 26 ja tytöistä 21 prosenttia on ylipainoisia tai lihavia. Joka neljännessä lapsiperheessä ollaan yhtäkkiä monimutkaisten kysymysten äärellä: Mikä lasta oikein lihottaa? Pitäisikö asiaan puuttua vai odottaa rauhassa kasvupyrähdystä? Mitä painolle voi ylipäätään tehdä? Ennen pitkään lapsi huomaa olevansa erilainen kuin muut. Mitä sanoa lapselle, jota surettaa olla lihava? Entä, jos häntä aletaan kiusata?

Liikakilot ovat lapselle taakka, jonka kantamiseen tarvitaan koko perheen apua.

Lapsi ei laihduta

Lihavuus voi tuottaa lapsellekin henkisiä paineita. Psykologian tohtori, psykoterapeutti Susanna Anglé kehottaa vahvistamaan pyöreän lapsen itsetuntoa.

"Viestitä lapselle sanoin ja teoin, että hän on ihana juuri sellaisena kuin on."

Vastuuntuntoiset ja rakastavat vanhemmat pistävät usein kampoihin, kun televisio-ohjelma tai mainoskuva antaa ymmärtää, että vain hoikat ovat hyväksyttyjä, onnellisia ja terveitä. Jos lasta kiusataan ylipainon vuoksi, ei pidä hairahtua ajattelemaan, että kaikki muuttuu hyväksi, kun lapsi laihtuu – vikaa on vain kiusaajassa.

Anglé on kohdannut terapeuttina asiakkaita, joilla on muistoja ja kokemuksia "vääränlaisuudesta".

"Syömishäiriöiden syyt ja seuraukset eivät ole yksinkertaisia, mutta niiden pohjalla kytee usein kelpaamattomuuden tunne. Siksi lapsi ei koskaan laihduta, eikä lasta saa yrittää laihduttaa. Jos lapsen painoon puututaan superdieetti-ajatuksella, lapsi tulkitsee olevansa jollain tavalla vääränlainen."

Joskus lapsen painoon on kuitenkin pakko puuttua. Lastenendokrinologian erikoislääkäri, dosentti Marja-Terttu Saha Tampereen yliopistollisesta sairaalasta muistuttaa, ettei lihavuudessa ole koskaan kyse pelkistä ulkonäköseikoista.

"Lihavuus altistaa sairauksille. Tervettä aikuisuutta ei voida odottaa, jos jo lapsuudessa kertyy paljon ylimääräisiä kiloja lastiksi. Voimakkaasti lihovien lasten ja nuorten sokeriaineenvaihdunta häiriintyy, ja seurauksena voi olla tyypin 2 diabeteksen puhkeaminen jo nuorella iällä. Lihavat lapset ovat usein myös lihavia aikuisia, joilla on enemmän sydän- ja verisuonitauteja, rasvoittunut maksa sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksia", Saha luettelee kylmiä faktoja.

Nouseva painokäyrä kertoo, että elintapoihin on kertynyt tekijöitä, jotka voivat myöhemmin uhata lapsen terveyttä. Lapsi saa siis jostain energiaa enemmän kuin ehtii kuluttaa. Aikuisen tehtävänä on selvittää, mikä kääntää käyrää kohti taivasta.

Aikuisen tehtävänä on selvittää, mikä kääntää käyrää kohti taivasta.

Jätä painoasiat ammattilaiselle

Pulleus ja pyöreys kuuluvat luonnostaan tiettyihin ikäkausiin. Vanhemman voi olla hankalaa erottaa, mikä on luonnollista lapsenpyöreyttä ja mikä ei. Missä vaiheessa lapsen painosta täytyy huolestua?

Saha suosittelee jättämään huolestumisen ammattilaisille.

"Kasvukäyrien seuraaminen ei ole vanhempien vaan ammattilaisten tehtävä. Kun käyriä katsotaan yhdessä neuvolan ja koulun terveydenhoitajien kanssa, vanhempien on kuitenkin syytä olla kiinnostuneita. Itse näytän kasvukäyriä aina vanhemmille ja selitän, mitä ne tarkoittavat. Johdonmukainen painonkehitys näkyy vaakasuorana viivana. Jos lapsen pituuspaino eli pituuteen suhteutettu paino alkaa nousta, lapsi lihoo."

Jos lapsen painoon joudutaan puuttumaan, Susanna Anglé neuvoo tekemään sen tavalla, joka ei altista kielteisille käsityksille omasta kehosta tai ruuasta. Hän muistuttaa, että lapsen lihavuus on aina koko perheen asia.

"Arkiliikunta, ruutuaika, unirytmi, välipalat, napostelu – kaikki vaikuttavat. Monia asioita voidaan parantaa arjessa tekemättä niistä minkäänlaista numeroa. Se vaatii kuitenkin vähän vaivannäköä. Vähennä peliaikaa lapsen kanssa yhdessä ja tehkää sen sijaan jotain muuta yhdessä", Anglé ideoi.

Painosta ei lapsen kanssa puhuta, tämä kannattaa muistaa kertoa myös isovanhemmille.

"Paino ei yksinkertaisesti ole se juttu. Fokus täytyisi saada kaikilla tavoin pois lapsen koosta. Hyvinvointi, terveys sekä luonteva suhtautuminen ruokaan ovat sen sijaan keskiössä."

"Viestitä lapselle sanoin ja teoin, että hän on ihana juuri sellaisena kuin on."

Aikuinen hallitsee lapsen painoa

Lapsen painonhallinta on aina aikuisen vastuulla. Lapsen painoa ei pudoteta, vaan energian saanti ja kulutus pyritään tasapainottamaan paremmin.

"Tämä on helppo sanoa, mutta toteuttaminen tuntuu usein monista vanhemmista aivan mahdottomalta. Ruokavalion selvittäminen perusteellisesti paljastaa kuitenkin yllättävästi pieniä asioita, joita muuttamalla päästään oikeaan suuntaan", Saha kertoo.

Painon muutos voi joskus olla hyvinkin jyrkkä. Silloin mietitään, mitä muutoksia elämässä on tapahtunut. Onko ruokarytmi muuttunut, hoitopaikka vaihtunut tai välipalat lisääntyneet? Apua muutokseen saa terveydenhoitajalta tai ravitsemusterapeutilta. Usein keinoiksi riittävät järkevä ateriarytmi, turhien energiapommien purkaminen, terveelliset ateriat ja luontaisen liikkumisen tukeminen. Radikaaleja käänteitä ei tarvita.

Eikö sitten voisi vain jäädä odottelemaan kasvupyrähdystä? Aina se ei kuitenkaan ole riittävä ratkaisu.

"Jos paino nousee pituuteen nähden reippaasti eikä asialle tehdä mitään, puberteetin kasvupyrähdys ei korjaa asiaa. Jos sen sijaan lihomisen syy selvitetään ja elintavat otetaan hallintaan, kasvupyrähdys johtaa suotuisaan tulokseen", Saha kertoo.

Lapsen lihavuus on kissa, jonka nostaminen pöydälle on joskus terveysalan ammattilaisellekin kiusallista. Sahan mielestä sitä ei kuitenkaan pitäisi myöskään sivuuttaa tai kaunistella. Aikuisten kesken asiasta saa ja pitää puhua suoraan.

"Oma kokemukseni on, että asia pitää ottaa vanhempien kanssa rohkeasti esiin. Syyllistäminen on turhaa, sen sijaan tulee etsiä yhdessä mahdollisuuksia puuttua ongelmaan. Kehonkuvaan ja kehitykseen voi tulla häiriöitä siitäkin, jos lihavuus painetaan pimentoon eikä siihen reagoida millään tavalla. Lapsen terve kasvu on meidän kaikkien asia", Saha toteaa.

"Lapsen terve kasvu on meidän kaikkien asia."

Terveen painon kulmakivet

  • Säännöllinen elämänrytmi
  • 4–5 ateriaa, 2–3 lämmintä ruokaa ja pari välipalaa
  • Kasviksia joka aterialla
  • Ei napostelua aterioiden välissä
  • Piilosokerin ja -rasvan välttäminen
  • Päivittäinen aktiivisuus ja puuhastelu, vähintään 1–2 h/päivä
  • 9–13 h unta vuorokaudessa lapsen iän ja unentarpeen mukaan
  • Arvioi lapsen ylipainoa ISO-BMI-laskurilla osoitteessa www.terveyskirjasto.fi
  • Tarkista lapsesi sijainti uusilla suomalaisilla kasvukäyrillä osoitteessa www.kasvukayrat.fi

Lisää aiheesta