Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vältä sairauksia hoitamalla hampaita – katso hammaslääkärin vinkit

Teksti:
Oral Hammaslääkärit
Asiantuntija:
Oral Hammaslääkäreiden protetiikan erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen ja lasten hammashoidon erikoishammaslääkäri Heikki Alapulli
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 12.1.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Tiesitkö, että hammashoidon laiminlyöminen lisää monien vakavien yleissairauksien todennäköisyyttä ja voi vaikuttaa myös itsetunnon kehitykseen? Nällä erikoishammaslääkäreiden vinkeillä hoidat hampaitasi oikein läpi elämän.

1\. Lapset ja nuoret: aikuisen esimerkki on tärkein

Lapsilla ja nuorilla yleisimpiä suun terveyden ongelmia ovat hampaiden reikiintyminen, ientulehdukset ja purentavirheet. Suun terveys voi vaikuttaa myös itsetunnon kehittymisee: huonoill hampailla ei tee mieli hymyillä.

Hammaslääkärin neuvot

  1. Säännölliset ruokailuajat ja terveellinen kotiruoka tukevat hampaiden hyvinvointia. Paras janojuoma on vesi.
  2. Hampaat tulisi harjata kaksi kertaa päivässä. 0–6-vuotiaille suositellaan lasten fluorihammastahnaa ja sitä vanhemmille aikuisten hammastahnaa. Hammaslääkärissä olisi hyvä käydä noin kerran vuodessa.
  3. Aikuisten esimerkillä on lasten suun terveyteen kaikkein suurin vaikutus. Kun hampaista huolehtiminen on luonteva osa arkipäivää, ei esimerkiksi harjaamisen tärkeyttä tule kyseenalaistettua edes murrosiässä.

2\. Aikuiset: lisää hammastahnaa ja säännöllisesti lääkäriin

Suun terveydellä on suuri merkitys yleisterveyteen. Tutkimusten perusteella kehnossa kunnossa olevat hampaat ja jatkuva ientulehdus vaikuttavat esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien puhkeamisen todennäköisyyteen. Erilaiset elämänmuutokset, kuten armeijan tai opiskelujen aloittaminen, raskaus, ero tai sairastuminen ovat riski myös suun ja hampaiden terveydelle.

Hammaslääkärin neuvot

  1. Aikuisten hampaidenharjauksessa toimii 3 x 3 -sääntö: kahdesti päivässä, kaksi senttimetriä fluoripitoista hammastahnaa, kahden minuutin ajan. Hammastahnaa kannattaa lisätä myös harjauksen aikana. 
  2. Suuveden käyttö ja purukumin pureskelu tuovat raikkaan hengityksen, mutta hampaiden pintaan muodostuvan bakteeripeitteen poistaminen vaatii mekaanista puhdistusta, eli hampaiden harjausta. Käytä sähköhammasharjaa ja puhdista hampaat kahdesti ja hammasvälit vähintään kerran päivässä. 
  3. Hampaiden kunto tulee myös aikuisiällä tarkistuttaa säännöllisesti hammaslääkärin vastaanotolla, jossa tehdää kliininen ja röntegenologinen tutkinus. Hammaslääräki määrittelee yksilöllisesti jokaisen potilaan suun terveyttä tukevan käyntitiheyden.

3\. Ikääntyvät: reagoi suun terveyden ongelmiin ajoissa

Lisääntyvät ikävuoden tuovat usein haastetia suun ja hampaiden terveydelle. Tyypillisiä ongelmia ovat esimerkiksi ikenien vetäytyminen ja hampaiden haurastuminen. Myös erilaiset sairaudet tai lääkitykset voivat  vähentää syljen eritystä ja lisätä iensairauden ja reikiintymisen riskiä. Joissain tapauksisa kyky hoitaa omaa suuta ja hampaita heikkenee.

Hammaslääkärin neuvot

  1. Suunterveys vaikuttaa kokonaisterveyteen ja suun tulehduksilla on todistettavasti yhteyksiä moniin vakaviin sairauksiin. Terveelliset elämäntavat, kuten säännöllinen ateriarytmi, turhan sokerin välttäminen ja maltillinen alkoholinkulutus takaavat hampaiden hyvän kunnon myös vanhemmalla iällä. 
  2. Hoida hampaiden ongelmat ajoissa, oli kyse suun kuivumisesta, iensairauksista tai kokonaisten hampaiden uusimisesta. Viivästynyt hoito tulee kalliiksi terveydelle ja potilaan kukkarolle.
  3. Jos ihminen ei esimerkiksi muistisairauden vuoksi pysty hoitamaan hampaitaan, pitäisi jonkun muun huolehtia tilanteesta. Suun terveyden romahtaminen heikentää yleiskuntoa ja altistaa nopeasti esimerkiksi erilaisille tulehduksille. 

Oral Hammaslääkärit on S-ryhmän yhteistyökumppani.

Lisää aiheesta