Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Haluaisitko oppia sijoittamaan? Näin aloitat

Teksti:
Matti Remes
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 9.6.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Jos sijoittaminen kiinnostaa, mutta et tiedä, miten aloittaisit, lue sijoittamiseen perehtyneen Marja-Leena Haapasen viisi vinkkiä. Näillä pääset alkuun!

Helsinkiläinen Marja-Leena Haapanen jätti viisi vuotta sitten palkkatyönsä ja omistautui sijoittamiselle. Marja-Leenan viittä vinkkiä seuraamalla aloitteleva sijoittaja pääsee vauhtiin – ja kuka tietää, omistautuu jonain päivänä itsekin!

  1. Päätä sijoitussumma. Älä laita kaikkia säästöjäsi pörssiin, ettei osakkeiden arvon vaihtelu vie yöunia.
  2. Valitse kiinnostavat toimialat. Joitakin kiinnostaa it-ala, konepajat tai metsäteollisuus, toisia vaate- tai lääkebisnes. Pohdi valinnoissa myös väestön ikääntymistä ja muita megatrendejä. Ne vaikuttavat toimialoihin pitkällä aikavälillä.
  3. Tutustu bisnekseen. Selvitä, mitä pörssiyrityksiä kyseisellä alalla toimii ja mitkä niistä tuntuvat kiinnostavilta.
  4. Tutki yrityksiä. Onko yrityksellä paljon velkaa? Onko sillä kassassa rahaa ja tilauksia tulossa? Maksaako yritys hyvät osingot vai käyttääkö se voitot nopeaan kasvuun? Entä mikä on yrityksen p/e-luku eli osakkeen hinta suhteessa osakekohtaiseen tulokseen? Tietoa löydät sijoituskirjoista ja -kursseilta sekä yritysten nettisivuilta.
  5. Ala sijoittaa. Avaa pankissasi arvo-osuustili ja huolehdi, että tililläsi on rahaa ensimmäiseen osakeostoosi.

Lisää aiheesta