Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miska Viljanen, 24, osti asunnon, vaikka hinta hirvitti: "Lyhennämme mieluummin lainaa kuin maksamme vuokraa"

Teksti:
Anne Ventelä
Kuvat:
Marjaana Malkamäki
Julkaistu: 15.4.2024
|
Muokattu: 15.4.2024
Kerrostalokolmio Nokialta oli kompromissi, mutta pariskunta haluaa säästää rahaa ensi kesän häihinsä.

Miska Viljanen, 24, osti ensimmäisen omistusasuntonsa avopuolisonsa kanssa Nokialta.

”Aloin säästää ensiasuntoa varten vuonna 2018. Olin hiljattain muuttanut Lahdesta Tampereelle avopuolisoni kanssa ja aloittanut restonomiopinnot ammattikorkeakoulussa. Meille oli puolisoni kanssa selvää, että haluaisimme mieluummin ostaa oman asunnon kuin maksaa vuokraa muille. Kummitätini kannusti asuntosäästämiseen mahdollisimman aikaisin.

Tein opintojeni ohessa koko ajan töitä. Siirsin ASP-tilille noin 50 euroa kuukaudessa, hyvinä kuukausina enemmänkin. Lisäksi kummitätini talletti sinne synttäri- ja joululahjarahoja, mikä oli kiva juttu. Valmistuin vuonna 2021, ja menin sen jälkeen armeijaan. Kesästä 2022 saakka olen ollut kokopäivätöissä ja saanut suurempia summia säästöön.

Aloimme seurata asuntojen hintoja kesällä 2023. Meillä on työt Tampereella ja mietimme, pitäisikö rahaa säästää vielä pari vuotta, jolloin voisimme saada paremman asunnon paremmalta paikalta. Tajusimme kuitenkin, että Tampereen hintatasolla emme välttämättä parissa vuodessakaan saisi tarpeeksi rahaa säästöön. Päätimme, että ostamme ensimmäisen asunnon kauempaa ja katsomme, milloin pystymme päivittämään tilannetta.

Puhuimme jonkin verran taloustilanteesta ja korkeista koroistakin. Totesimme, että lyhennämme mieluummin tässäkin tilanteessa omia lainojamme kuin maksamme vuokraa muille. Nykyään maksamme lainanlyhennyksiä ja yhtiövastiketta vähemmän kuin mitä vuokraan meni ennen asunnon ostoa.

Haimme lainalupaukset joulukuussa 2023. Korkosuojauksia emme ottaneet. Kävimme seitsemässä asuntonäytössä, kunnes löysimme Nokian keskustasta ylimmän kerroksen kolmion, jossa on parveke. Isot remontit on tehty, ja hinta oli kohdillaan. Teimme kaupat helmikuussa 2024.

Kerrostalokolmio oli kompromissi, sillä lopullinen haaveemme on omakotitalo ja oma piha. Jossain kohtaa haluamme ehkä kesämökinkin. Jostain on kuitenkin aloitettava. Nyt lyhennämme asuntolainaa ja säästämme rahaa ensi kesänä juhlittaviin häihimme. Sen jälkeen voimme alkaa säästää rahaa vaikka seuraavaan asuntohaaveeseen.”

Paljonko lyhentäisit asuntolainaa vuokrallasi?

Miska asui tyttöystävänsä kanssa vuokralla Tampereella 5,5 vuotta. Halvin vuokra-asunto kustansi 520 euroa kuussa, kallein 960 euroa. Vuokra oli keskimäärin 700 euroa kuukaudessa, ja Miska maksoi tästä puolet. Näin Miska maksoi vuokraa viidessä ja puolessa vuodessa noin 23 100 euroa.

Lue myös

Lisää aiheesta