Kaikki kiva loppuu aikanaan – niin myös kesäloma. Kun huvit on huviteltu, on monen pankkitilillä vastassa surullinen näky.
”Suomalaisilla on keskimäärin kuukauden kesäloma, ja silloin moni haluaa tehdä jotain normaalista poikkeavaa. Nykyaikana se maksaa entistä enemmän”, sanoo S-Pankin asiantuntija Emilia Simola.
Lomakaudella menot voivat kasvaa, vaikkei tekisikään mitään kovin erityistä. Kun esimerkiksi työpaikkojen, oppilaitosten ja päiväkotien edulliset tai jopa ilmaiset ruoat jäävät tauolle, voi pelkkä ruokakauppalasku lohkaista kuukausibudjetista entistä suuremman siivun.
Ja mitä enemmän grillaa tai herkuttelee ulkona, sitä suuremmaksi loma-ajan menot voivat huomaamatta kasvaa.
Lomakauden menoihin kannattaakin varautua ennalta. Jos aloitat säästämisen ensi vuoden kesälomaan jo nyt, voi kasassa olla loman koittaessa mukava potti.
Kannattaako lomasäästöt sijoittaa?
Jos säästät joka kuukausi kymppejä, on ensi keväänä koossa satasia. Jos saat kuukausittain sivuun satasia, on säästössä parhaimmillaan tuhansia euroja. Jos aiot käyttää säästösi alle kahden vuoden kuluessa, kannattaa niitä kerryttää erilliselle säästötilille. Simola kehottaa tekemään itsensä kanssa sopimuksen siitä, ettei rahoihin kosketa ennen kesäloman alkua.
”Säästötilitalletuksille on viime aikoina maksettu jonkin verran korkoa. Niin ei ole ollut vuosikausiin.”
S-Pankki maksoi alkukesällä säästötili-talletuksille 0,5–2,25 prosentin korkoa. Säästötilin etu sijoituksiin verrattuna on se, että rahat voi nostaa käyttöön kulutta ja viiveettä silloin, kun niitä tarvitsee – esimerkiksi festari- tai matkalippujen tullessa tarjoukseen.
Säästötililtä rahat voi nostaa kulutta.
Jos säästät yli kahden vuoden päähän, kannattaa rahat sijoittaa rahastoihin. Odotus on, että ne kerryttävät pidemmällä aikavälillä enemmän tuottoa kuin säästötili, Simola sanoo. Maltillisen riskin rahastoissakin vuotuinen tuotto-odotus on 3–4 prosentin luokkaa.
”Yleensä rahastojen ja osakkeiden tuotto syntyy vuosien saatossa, kun ne kerryttävät korkoa korolle. Jos aloittaa säästämisen nyt, ei tuottoa välttämättä ehdi kertyä ensi kesäksi tai sijoitusten osto-, myynti- tai hallinnointikulut voivat nousta tuottoja suuremmiksi.”
Näinkin helppoa säästäminen voi olla
Lähtökohtaisesti Simola ei suosittele rahastosijoittamista, jos säästää alle vuoden päähän. Yksi poikkeus tähän kuitenkin on. S-Pankin asiakkaiden kannattaa lyhyelläkin aikavälillä harkita Säästäjä-palvelua, jossa säästöt sijoitetaan rahastoihin, Simola sanoo.
”Säästäjässä esimerkiksi Bonuksen voi ohjata suoraan säästöön, ja lisäksi palveluun voi automaattisesti siirtää pienen omavalintaisen rahasumman aina, kun maksaa kortilla. Säästäjä on kätevä tapa laittaa rahaa sivuun vähän huomaamatta.”
Palveluun voi ohjata myös vapaavalintaisia säästösummia silloin, kun itse haluaa. Jos esimerkiksi laadit kuukausibudjetin ja kuun lopussa tililläsi on vielä rahaa, voit siirtää summan sivuun Säästäjä-palveluun tulevaa kesää varten. Säästäjän voi ottaa käyttöön helposti S-mobiili-sovelluksessa.