Salaattien klassikot perunasalaatista caesariin
Perunasalaatti kuuluu melkein kaikkiin suomalaisiin juhliin: uuteenvuoteen, vappuun ja juhannukseen, piknikeistä ja grillikemuista puhumattakaan. Ei siis ihme, että siitä on kehitelty lukuisia eri versioita. Muita salaattiklassikoita ovat pastasalaatti,, kuskussalaatti, sellerinen waldorfinsalaatti ja talven juhlien noutopöydistä tuttu sienisalaatti.
Ruokaisat salaatit lounaalle, illalliselle ja juhliin
Salaatista saat helposti monipuolisen ja täyttävän lounaan tai illallisen. Kana, lohi, tonnikala ja katkaravut ovat suosituimpia ruokaisten salaattien täytteitä, mutta kannattaa kokeilla myös pavuista, tofusta tai härkiksestä ruokaisuutta saavia salaatteja. Lämpimät salaatit, kuten uunijuuressalaatti ja uunissa paahdettu veriappelsiini-fetasalaatti sopivat erityisen hyvin talven lounaille ja illallisille.
Juhliin voi valmistaa useamman ruokaisan salaatin tai kattaa ainekset erilleen, jolloin jokainen vieras voi koota salaattibaarista haluamansa annoksen. Juhlissa toimivat salaattien klassikot, mutta tarjolle kannattaa tehdä aina myös jokin uusi vaihtoehto. Inspiraatiota kannattaa hakea satokauden kasviksista. Esimerkiksi tuore viikuna ja granaattiomenan siemenet tuovat salaatteihin helposti juhlavuutta ja modernia otetta.
Salaattien uudet ideat
Suurin osa salaateista kootaan vihersalaattipohjan päälle, mutta oikeastaan salaatin ei tarvitse sisältää lehtisalaattia lainkaan. Koko salaatin voi koota grillatuista kasviksista tai kesäkeitosta tutuista kasviksista.
Näppärä tapa koota salaatti lounasta varten on kasata se purkkiin kerroksittain. Kun teet salaatin etukäteen, alimmat kerrokset saavat marinoitua meheviksi, mutta pinnalle kootut salaatinlehdet pysyvät rapeina. Lounastauolla kiepautat vain ainekset ylösalaisin, niin koko salaatti saa pintaansa herkullisen kastikkeen.
Kannattaa muistaa myös raastesalaatit ja slawit, jotka toimivat lisukkeena muutenkin kuin grillikaudella. Maailma on pullollaan kiinnostavia salaatteja, joita on hauska kokeilla omassa keittiössä. Oletko jo testannut esimerkiksi vietnamilaisesta ja thaimaalaisesta keittiöstä inspiraationsa saaneita nuudelisalaatteja?