Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säästettävä summa kannattaa laittaa sivuun heti kuun alussa ennen kuin rahat ehtivät kulua muihin menoihin.

Nuori pääsee alkuun vaikka 15 eurolla ja hyöty on suuri – Katso asiantuntijan vinkit säästämisen aloittamiseen

Teksti:
Anne Ventelä
Kuvat:
Suvi Suitiala (kuvitus)
Julkaistu: 23.5.2023
|
Muokattu: 23.5.2023
Nuori ehtii säästämään todella pitkäjänteisesti, jolloin aika voi olla rahaakin arvokkaampi tekijä. Ihan pienilläkin säästöillä voi kerryttää puskuria vuokravakuutta, välivuotta tai unelmien lomamatkaa varten.

Luulitko, että suunnitelmallinen sijoittaminen on vain hyvätuloisten aikuisten hommaa?

Se ei pidä paikkaansa, sanoo S-Pankin asiantuntija Emilia Simola. ”Nuorena tulot ovat usein pienet, mutta niin ovat yleensä menotkin. Pienilläkin säästöillä voi kerryttää puskuria vuokravakuutta, välivuotta tai unelmien lomamatkaa varten.”

Etenkin pitkäjänteisessä sijoittamisessa aika voi olla rahaakin arvokkaampi tekijä. Mitä pidempään pienetkin summat ovat kiinni tuottavissa sijoituksissa, sitä suuremmaksi potti ehtii kasvaa.

Mutta miten sijoittamisessa pääsee alkuun? Ja millaisia summia pitäisi sijoittaa, jotta sijoittamisessa on järkeä?

Säästötili ei aina ole paras vaihtoehto

Rahaa voi aina säästää pankkitilille. Säästötili on fiksu valinta, jos säästää esimerkiksi tulevan syksyn lomareissuun tai vuoden kuluttua koittavaan muuttoon. S-Pankissa säästötilin voi avata oman käyttötilin rinnalle maksutta.

”Jos kuitenkin säästää noin kahden vuoden päähän tai kauemmas tulevaisuuteen, kannattaa harkita sijoittamista”, Simola sanoo.

Säästötilillä inflaatio syö rahan arvoa. Sijoittaminen tarkoittaa rahan kiinnittämistä johonkin, minkä arvon odotetaan selkeästi kasvavan – esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin.

Osake on pieni omistusosuus yksittäisestä yrityksestä. Rahasto on puolestaan kokoelma erilaisia rahoitustuotteita, esimerkiksi osakkeita. Sijoittamisessa olennainen etu on korkoa korolle -ilmiö. Kun esimerkiksi rahasto-osuuksista kertyvä tuotto jää rahastoon sisään, myös tuotto kasvaa tuottoa. Näin pottiin kertyy säästetyn rahan lisäksi tälle kertynyt tuotto ja tuotoille kertyneet tuotot.

”Mitä pidemmän aikaa sijoittaa, sitä enemmän korkoa korolle ehtii kertyä. Nuorten kannattaa harkita sijoittamista erityisesti tämän takia”, Simola sanoo.

Näin sijoittamisessa pääsee alkuun

Sijoittamisen voi aloittaa helposti S-Pankin verkkopankissa tai S-mobiilissa. S-Pankin asiakaspalvelijoilta saa henkilökohtaista neuvontaa puhelimitse, jos mikä tahansa sijoittamisessa askarruttaa.

Sijoittaminen aloitetaan suunnitelmalla: mitä varten säästät ja kuinka pitkäksi aikaa voit kiinnittää rahasi sijoituksiin? Tämän jälkeen on aika miettiä summaa. Paljonko pystyt laittamaan sivuun niin, että arki olisi silti mielekästä ja elämiseen jää rahaa?

"Kun säästämisestä tulee pysyvä tapa, siihen on helppo palata, vaikka joskus tulisi taukoa."

Alkuun pääsee vaikka 15 eurolla kuukaudessa. Summa kannattaa laittaa sivuun heti kuun alussa ennen kuin rahat ehtivät kulua muihin menoihin. Kun säästämisestä tulee pysyvä tapa, siihen on helppo palata, vaikka joskus tulisi taukoa, Simola sanoo.

”Jos saa rahaa esimerkiksi lahjaksi tai kausityöstä, voi siitäkin laittaa osan sivuun.”

Sijoittamiseen sisältyy aina riski siitä, että sijoitusten arvo laskee. Siksi kannattaa sijoittaa vain sen verran, mitä on varaa hävitä, Simola muistuttaa.

Seuraavaksi on aika miettiä, mihin rahat käytännössä sijoittaa. Aloittelijalle Simola suosittelee useimmiten rahastoja. Niihin voi tutustua ja sijoittaa S-Pankin kautta.

”Rahastojen arvon kehityksestä vastaa ammattimainen rahastonhoitaja. Osakesijoittajan pitää itse perehtyä yritysten toimintaan ja markkinatilanteeseen, jotta osaa tehdä fiksuja sijoituspäätöksiä”, Simola summaa.

Rahastoissa on paljon eroja. Esimerkiksi toisissa tuotto-odotukset ja samalla riski arvon laskulle ovat suurempia kuin toisissa. Myös rahastojen kulut vaihtelevat. Kulut avataan selkeästi kirjallisissa rahastoesitteissä, joihin kannattaa perehtyä huolellisesti.

Rahastosijoittamisen voi aloittaa S-mobiilissa

Rahasto-osuuksia voi ostaa suoraan S-mobiilin kautta. Osakkeita S-Pankki ei välitä, vaan niitä ostaakseen tulee kääntyä toisen palveluntarjoajan puoleen.

S-mobiilissa säästämistä voi myös automatisoida. Esimerkiksi mahdolliset S-ryhmän ostoista kertyvät Bonukset voi ohjata suoraan rahastoihin. S-mobiilista löytyvän Säästäjän avulla säästöön voi ohjata myös vapaavalintaisen rahasumman jokaisesta S-Etukortti Visalla tehdystä korttimaksusta esimerkiksi niin, että aina, kun kortilla maksaa, menee euro säästöön.

Sijoittaminen on mukaansatempaavaa touhua. Sitä kannattaa kuitenkin tehdä maltilla, Simola muistuttaa.

Paljonko saisi säästöön kymmenessä vuodessa?

Esimerkki 1

S-Pankin S-Tilille talletetaan kesällä 2023 yhteensä 500 euroa kesätyörahoja ja sen jälkeen 50 euroa kuukaudessa kymmenen vuoden ajan.

Säästössä on kesällä 2033 yhteensä 6 055 euroa.

Esimerkki 2

Edellisen esimerkin rahat sijoitetaan kesällä 2023 rahastoon, jonka tuotto-odotus on 5,5 % vuodessa. Säästetty summa vuonna 2033 on 6 055 euroa ja sijoitusten odotettu tuotto 2 308 euroa.

Säästössä on yhteensä 8 808 euroa.

Esimerkki 3

S-Pankin Säästäjä-palvelulla laitetaan sivuun S-bonukset, kuusi euroa kuukaudessa, ja kuukauden jokaisesta 20 korttiostosta yksi euro. Rahat sijoitetaan rahastoon, jonka tuotto-odotus on 7,5 % vuodessa. Säästetty summa vuonna 2033 on 3 600 euroa ja tuotto 1 698 euroa.

Säästössä on yhteensä 5 298 euroa.

Kokeile omia laskelmia www.s-pankki.fi/saastolaskuri

Lue myös

Lisää aiheesta