Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Claudia Kokolla on peräti 11 erilaista käyttö- ja etutiliä. Tilejä löytyy eri säästö- ja käyttötarkoituksiin.

Claudia, 27, sijoittaa kuukausittain yli puolet tuloistaan: ”Kaikki voivat säästää vuodessa 10 000 euroa”

Teksti:
Inka Ikonen
Kuvat:
Terhi Korhonen
Julkaistu: 21.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Claudia Kokko oli parisuhteissa, joissa mies maksoi kaiken. Se ei kuitenkaan tuonut onnea. Nyt säästämiseen hurahtanut nainen on sitä mieltä, että kuka vain voi säästää vuodessa kymppitonnin.

Claudia oli jo lapsena säästäväinen. Hän keräsi pulloja ja säästi niistä saamansa rahat. Kun rahaa oli riittävästi, hän osti kaktuksia.

16-vuotiaana Claudia hommasi ensimmäisen työpaikkansa ja on siitä saakka rahoittanut itse kaikki menonsa - tai no, olihan siinä välissä kaksi parisuhdetta, jossa mies maksoi kaiken.

”Nuorempana ajattelin, että ryhdyn kotiäidiksi ja mieheni elättää minut, ja olinkin suhteissa, joissa miehen kukkaron nyörit olivat löysät. Ei se kuitenkaan tehnyt onnellisemmaksi.”

”Ei tarvitse olla rikas johtaja, että voi tehdä haluamiaan juttuja.”

Nyt, vuosia myöhemmin, Claudia onkin sitä mieltä, että kaikilla on mahdollisuus vaurastua ja kehittää omia taloudellisia taitojaan.

”Ei tarvitse olla rikas johtaja, että voi tehdä haluamiaan juttuja. Kuka tahansa voi säästää 10 000 vuodessa.”

Säästöön 1 000 euroa kuukaudessa

Claudia todella innostui säästämisestä, kun hän tapaili pankin varainhoitajaa.

”Hän auttoi minua alkuun ja opetti, mihin rahaa voi sijoittaa. Aloin myös kuunnella sijoittamiseen liittyviä podcasteja ja liityin Facebookissa sijoitusryhmiin.”

Innostus johti siihen, että nyt Claudia laittaa kuukausittain sivuun noin puolet reilun 2 000 euron nettotuloistaan.

”Aloin kuunnella sijoittamiseen liittyviä podcasteja.”

”Ei se tunnu missään. Minulle jää kuitenkin 1 000 euroa elämiseen.”

Claudia tienaa rahansa työskentelemällä Aalto-yliopiston luovan liiketalouden opintojen ohessa noin 50-60 tuntia viikossa. Hän on palkallisessa työharjoittelussa ja tekee lisäksi ilta- ja viikonlopputöitä.

Säästäminen ja sijoittaminen ovat vieneet Claudian mukanaan niin, että hän tekee parhaillaan kandidaatin työtä nuorten sijoittamisesta.

Kolme eri tavoitetta ja 11 tiliä

Claudialla on säästämisessä kolmen eri aikavälin tavoitetta. Lyhytaikaisin säästökohde on parin kuukauden surffimatka, jolle hän lähtee kesän jälkeen. Kahden vuoden sisään tavoitteena on ostaa asunto. Sen Claudia uskoo tuovan vakautta elämään.

Rahastot ovat Claudialle pitkäaikaissäästämistä. Tavoitteena on antaa rahan poikia vuosia, mielellään vuosikymmeniä. Osakesijoittamista hän ei ole vielä aloittanut.

”Se vaatisi hieman enemmän perehtymistä ja vahvaa uskoa tiettyyn yritykseen. Olen valikoinut säästämiskohteiksi rahastoja, joissa ei ole kuluja lainkaan tai ne ovat todella alhaiset.”

Viimeisen vuoden aikana Claudia on saanut tuplattua rahastojen ja asuntosäästöpalkkiotilin varat.

”Vielä viime vuoden alussa rahastoissa oli noin 3 000 euroa, nyt niissä on 6 000. ASP-tilillä rahaa on 11 000 euroa.”

Claudialla on peräti 11 erilaista käyttö- ja etutiliä. Tilejä löytyy eri säästö- ja käyttötarkoituksiin. Yhdelle tilille hän siirtää kuukausittaisen 400 euron käyttörahan, toiselta maksetaan laskut ja kolmannelle hän kerryttää ASP-tilille menevää summaa ennen kuin siirtää sen varsinaiselle ASP-tilille.

Neljäs tili on kuluvaa kevättä varten, kun Claudia keskittyy kandiinsa ja tulot tippuvat. Lapin ja Kööpenhaminan matkoille on omansa. Ja onhan vielä oma tilinsä nimellä Treat your self eli jos Claudia haluaa ostaa itselleen jotain erityistä.

”Jäsentely on auttanut paljon, koska näen, mihin rahat menevät ja paljonko minulla on käyttövaraa.”

Juttu jatkuu kuvan alla.

“En tarvitse enää muiden tukea”

Claudia on nykyisin yhä tietoisempi kuluttaja. Hän ostaa vain tarpeeseen ja suosii silloinkin käytettyä.

”Hyödynnän nettikirppiksiä. Hiljattain sain ilmaiseksi mikron ja television.”

Claudia ei tilaa baarissa kalliita drinkkejä, vaan enemmin juo viinipullon kavereiden kanssa etkoillessa. Hän käy harvoin Helsingissä ulkona syömässä, vaan menee ennemmin reissuillaan ravintoloihin.

Claudia kokee säästämisen takia luopuneensa lähinnä väliaikaisesti omasta tilastaan.

”Olen asunut välillä vanhempien luona säästääkseni vuokrarahat. Mutta se on ollut tietoinen valinta, jotta saisin säästettyä omaan asuntoon mahdollisimman nopeasti. Vanhemmilla on paljon tilaa”, hän sanoo.

Taloudellinen tasapaino on tuonut Claudialle turvaa ja onnea. Kun raha-asiat ovat kunnossa, elämä tuntuu olevan hallinnassa eikä rahasta tarvitse stressata.

”Olen itsenäinen sinkkunainen ja ylpeä siitä, että pärjään omillani. En tarvitse enää muiden, en miehien tai vanhempieni taloudellista tukea.”

Asiantuntijan 5 vinkkiä sijoittamiseen

Vinkit antaa S-Pankin tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila.

1. Aloita sijoittaminen nyt

Montako kertaa olet miettinyt sijoittamisen aloittamista, mutta aina se jää tekemättä? Aloittamista ei kannata lykätä enää eteenpäin vaan varaa jo tänään vartti aikaa ja mieti paljonko pystyt säästämään kuukaudessa.

Sijoittamisen voi aloittaa 10 eurolla kuussa. Aloittelijalle rahastot ovat helppoja, koska niissä on valmis hajautus.

Pelkästään tilille ei kannata säästää, koska talletustilien korot eivät kerrytä tänä päivänä enää juurikaan tuottoa. Inflaatio syö tilille säästettyjen varojen arvoa koko ajan.

Jos rahaa säästää muutaman vuoden päähän tai pidemmälle, kannattaa ainakin pieni osa säästöistä sijoittaa osakemarkkinoille. Niissä on parempi tuotto pitkällä aikavälillä.

Sijoittamisesta kannattaa tehdä säännöllistä ja automaattista. Tämä onnistuu tekemällä säästösopimuksen pankin kanssa.

Uudella S-Pankin Säästäjä-palvelulla pystyy ottamaan käyttöön myös mikrosäästämisen eli säästämään euron jokaisesta korttimaksusta ja halutessaan säästämään automaattisesti S-ryhmän ostoista kertyneen bonuksen.

Lue, miten Säästäjä toimii.

2. Käytä hetki aikaa tutkailuun ja tutustumiseen

Rahaston valintaan voit kysyä apua pankin sijoitusneuvojalta vaikkapa puhelinneuvottelussa. Monet pankit tarjoavat verkkosivuillaan tehtävän testin, jonka avulla voi arvioida omaa riskinsietokykyään.

Jos oma riskinsieto on korkea, kannattaa osakesijoitusten osuutta nostaa. Tämän voi tehdä valitsemalla sellaisen rahaston, jossa osakesijoitusten osuus on korkeampi.

Säästäjä-palvelun avulla aloittelevankin sijoittajan on helppo löytää itselleen sopiva säästökohde, sillä palvelussa tehdään kartoitus omista tavoitteista ja osaamisesta ja kokemuksesta ja sen perusteella käyttäjä saa suosituksen hänelle sopivista sijoituskohteista.

Säästäjän käyttöönotto S-mobiilissa vie vain 5-10 minuuttia.

3. Älä pelkää osakkeita

Osakemarkkinoille sijoittamista ei tarvitse pelätä, vaikka osakkeiden hinnat voivat vaihdella voimakkaastikin. Kun osakkeisiin säästää säännöllisesti ja pitkäjänteisesti, niihin liittyvä riski pienenee ja rahoillensa voi odottaa selvästi parempaa tuottoa kuin jos olisi säilyttänyt rahojaan talletustilillä.

Osakkeisiin voi helposti sijoittaa rahastojen kautta tai suoraan jonkin yrityksen osakkeita ostamalla.

Rahaston kautta osakkeisiin sijoittaminen on helpompaa sillä pienemmätkin kertasijoitussummat riittävät ja kuukausittain säästäminen on helppoa. Rahaston kautta hajautus hoituu automaattisesti eikä tarvitse itse seurata niin aktiivisesti ja perehtyä sijoituskohteisiin, sillä seuraamisen ja sijoitusten tekemisen tekee rahastoa hoitava rahastonhoitaja.

4. Tällaista tuottoa voit odottaa

Useiden tutkimusten perusteella osakemarkkinoiden pitkän aikavälin tuotto-odotus on noin 6-7 prosenttia vuodessa. Jos sijoittaa rahastoon, josta puolet koostuu osakkeista ja toinen puoli vakaammista korkosijoituksista, tuotto-odotus on maltillisempi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että voi tulla kuukausia tai vuosia, kun tuotto on pakkasen puolella. Siksi onkin tärkeää tehdä ajallista hajauttamista eli sijoittaa säännöllisesti kuukausittain. Ajallisen hajauttamisen etu on, että sijoituksia tulee tehtyä sekä korkeampien että matalampien kurssien aikaan. Näin vähenee riski siitä, että sijoituksen olisi sattunut tekemään juuri silloin kun kurssit olivat korkealla.

5. Näin kauan rahojen pitäisi olla sijoituksissa kiinni

Rahastoihin ja osakkeisiin kannattaa alkaa säästää sillä ajatuksella, että rahat saavat poikia siellä vähintään 3-5 vuotta, ennemmin vieläkin pidempään.

Jos kurssit laskevat ja sijoitusten arvo painuu miinukselle, kannattaa olla kärsivällinen ja uskoa, että kyllä ne sieltä taas nousevat. Kannattaa myös miettiä, kuinka pitkäksi aikaa alun perin oli ajatuksena rahoja sijoittaa eikä hermoilla jokaisesta sijoitusten arvon laskusta ja noususta, sillä ne kuuluvat asiaan.

Lue, miten he säästävät

Raha & talous

Lisää aiheesta