Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Selina Suonvieri asuu Helsingissä kimppakämpässä vuokralla ystävänsä kanssa.

Opiskelija Selina, 23: Milloin ASP-tili kannattaa avata?

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Vuokralla asuva Selina Suonvieri pohtii, mitä asioita on syytä ottaa huomioon, kun aloittaa ASP-tilille säästämisen omaa asuntoa varten. 23-vuotias Selina opiskelee tällä hetkellä.

Milloin ASP-tili kannattaa avata?

ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias ensiasuntosäästäjä. Tilille on säästettävä minimissään 150 ja maksimissaan 3 000 euroa neljännesvuosittain vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä. ASP-tilillä on paras säästötilin korko, mitä S-Pankki tarjoaa.

Kuinka paljon asuntoon on oltava omaa rahaa?

10 prosenttia asunnon kauppahinnasta ASP-tilillä tai osittain muulla tilillä. Jos kotia ei osteta ASP-lainalla, voi hakea normaalia asuntolainaa. Tällöin jopa koko asunnon hinta voidaan myöntää lainana, mutta silloin pääsääntöisesti 30 prosentille lainaosuutta tarvitaan lisävakuus ostettavan kodin rinnalle. Koska lisävakuus tarvitaan vain 30 prosenttiin lainamäärästä, varataan sille esimerkiksi vain osa vanhempien omistusasunnon arvosta.

Kuinka suuren lainan ensiasunnon ostaja saa?

Se riippuu takaisinmaksukyvystä. Ovatko tulot säännölliset, onko säästöjä ja millaisiksi työnäkymät ja maksukyvyn kehittyminen arvioidaan? Myös asunnon ikä, kunto ja sijainti vaikuttavat. ASP-lainoille on määritetty asunnon sijaintikunnan mukaiset enimmäislainamäärät.

Miten aloittaa asunnonetsintäprojekti?

Se on hyvä aloittaa asuntonäytön sijaan pankista itselle sopivan lainamäärän kartoituksella. Annamme vinkkejä, millainen ensiasunto kannattaa jälleenmyyntimielessäkin ostaa. Yhteinen etumme on, ettei nuori joudu ahdinkoon liian ison lainan kanssa.

S-pankin kehityspäällikkö Päivi Huttunen neuvoi ensiasunnon laina-asioissa. 

Lue vinkkejä ensiasunnon ostajalle

Lue lisää

Lisää aiheesta