Raumalla asuva Anette Dunder, 16, saa säännöllisesti palkkaa ja on ajatellutkin aloittaa säästämisen. Pankkikortin hän sai itselleen jo kuusi vuotta sitten.
”Viime syksystä asti olen ollut ohjaajana Rauman Uimaseuralla. Ohjaan 4–6-vuotiaiden vesiliikuntaa. Minulla on neljä ryhmää joka viikko. Saan työstä palkkaa, joka riittää hyvin menoihini, ja siitä jää ylikin. Lisäksi saan vanhemmilta 20 euroa kuukausirahaa.
Nyt kun saan säännöllisesti palkkaa, olen ajatellut, että voisin laittaa tietyn osuuden säästöön, muualle kuin säästötililleni. En vielä ole päättänyt minne, mutta mietin sitä äidin kanssa.
Voisin laittaa tietyn osuuden säästöön, muualle kuin säästötililleni.
Minulla on ollut pankkikortti kymmenvuotiaasta asti. Olin ensimmäinen luokallani, jolla oli oma kortti. Olen kuulemma pyytänyt sitä itse. Kortti on ehdottomasti kivempi kuin käteinen. Vuoden alussa sain myös omat verkkopankkitunnukset.
Nyt minulla ei ole suuria säästötavoitteita. Viimeksi säästin itselleni uuden puhelimen, se oli aika kallis. Ja vähän aikaa sitten tilasin uudet cheerleading-lenkkarit, jotka maksoivat yli sata euroa. Harrastan kilpacheerleadingia Rauman Cheerleadingseurassa 3–4 kertaa viikossa.
Äiti sanoo minua säästäväiseksi. Minulla on vieläkin rippilahjaksi saatuja rahoja kotona kirjekuorissa. Tykkään saada lahjaksi rahaa. Se on parempi vaihtoehto kuin tavara, jota en tarvitse. Minä kerään tiettyä astiasarjaa, sitä olen usein saanut lahjaksi.
Olen ollut jo kahtena kesänä kesätöissä, Amarillossa tiskaamassa. Raumalta ei ole helppoa saada kesätöitä, mutta minulla on käynyt hyvä tuuri. Viime kesänä olin lisäksi blokkarina Wanhan Rauman Jäätelökaupassa. Ensi kesänkin työpaikasta on jo puhuttu.
Olen ollut jo kahtena kesänä kesätöissä, Amarillossa tiskaamassa.
Rahankäytön olen oppinut vanhemmiltani sekä sosiaalisesta mediasta. Olen jo vuoden pitänyt kirjaa tuloista ja menoista. Olen huomannut, että kun kirjaa kaiken ylös vihkoon, ei välttämättä tee ihan kaikkia tyhmiä ostoksia. Järkevä kulutus on minulle tärkeää. Mutta, jos oikeasti tarvitsen jotakin, ostan sen.”