Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Syyslomalla leivotaan! Nämä makeat ja suolaiset herkut onnistuvat koululaiselta

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 2.10.2023
|
Muokattu: 2.10.2023
Tekemistä syyslomalle? Koko perheen leivontahetkissä syntyy maistuvien herkkujen lisäksi ihania yhteisiä hetkiä sekä hauskoja tilanteita. Muffinit, keksit, helpot teeleivät ja pannarit onnistuvat pienellä aikuisen avustuksella tai isommilta lapsilta itsekseenkin.

Suklaiset herkkumuffinit ja välipalaksi sopivat banaanimuffinit

Muffinit ovat jokaisen leivonnasta innostuneen lapsiperheen vakioherkku. Taikina onnistuu monesti vain sekoittamalla ainekset keskenään, eikä esimerkiksi sähkövatkainta välttämättä tarvita.

Välipalaksikin sopivat, vähemmän sokeria sisältävät neljän aineksen muffinit makeutetaan banaanilla ja koristellaan marjoilla. Kunnon herkutteluun sopivat puolestaan pätkismuffinit, joissa taikinan joukkoon käännellään pieneksi pilkottuja pätkiskarkkeja.

Herkkukeksit onnistuvat pieniltäkin leipojilta

Muffinien lisäksi kekseillä saa pienet kokit innostumaan leivonnasta. Kaurakeksit ovat klassikko, joka maistuu hyvin myös aikuisille. Ainekset näihin nopeasti valmistuviin kekseihin löytyvät useimmiten aina kotoa. Ripaus kanelia antaa kaurakekseille herkullisen lämpimän maun.

Helpot suklaakeksit saavat makunsa tummasta kaakaojauheesta ja fariinisokerista. Fariinisokeri tekee myös keksien koostumuksesta herkullisen sitkeän, ja kaurahiutaleet tuovat niihin purtavaa rakennetta.

Keksejä leipoessa on hyvä muistaa, että ne leviävät uunissa hyvinkin paljon, joten yhdelle pellille ei kannata laittaa kuin 6-9 taikinanokaretta kerrallaan.

Murotaikinaa, kinuskia ja suklaata sisältävät miljonäärin leivokset vaativat aikaa jonkin verran enemmän kuin tavalliset keksit, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen. Valmistus on erittäin helppoa, kun leivonnassa käyttää valmista murotaikinaa ja kinuskia.

Pannarit ja letut maistuvat koko perheelle

Letut ja pannarit maistuvat takuulla koko perheelle, varsinkin jos lisukkeita on jokaisen makuun. Yksi haluaa syödä lettunsa tuoreilla marjoilla, toinen hillolla ja kermavaahdolla ja kolmannelle riittää pieni määrä sokeria.

Tuoreet tai pakastemarjat voi sekoittaa myös lettutaikinan joukkoon juuri ennen paistamista, jolloin letuista saa hauskan pilkullisia.

Mustikkalettujen ohje on munaton ja nesteenä käytetään kaurajuomaa sekä soijajogurttia, joten ohje sopii myös vegaaniruokavalioon.

Helpot leipätaikinat valmistuvat sekoittamatta

Kaikki muistavat teeleivät peruskoulun kotitaloustunneilta, eikä ihme, sillä ne ovat yksi helpoimmista asioista, joilla leipomisen voi aloittaa.

Teeleivät voi maustaa ja taikinaan lisätä vaikka mitä mausteita ja raaka-aineita, joilla perusohjetta saa muokattua loputtomasti.

Kokeile raastaa taikinan joukkoon kesäkurpitsaa tai porkkanaa, lisätä juustoraastetta tai vaikka hienonnettuja aurinkokuivattuja tomaatteja.

Skonssit valmistuvat lähes yhtä helposti kuin teeleivät. Taikinaa ei sekoiteta täysin tasaiseksi, vaan rasva nypitään kuivien ainesten joukkoon. Lopputulos on tällöin herkullisen mureneva.