Helpot sämpylät
Noin 2 tuntia (josta 20 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteiset sämpylät syntyvät helposti muutamasta aineksesta. Pehmeiden sämpylöiden salaisuus on löysä taikina ja pitkä kohotusaika.
| 6 dl | vettä |
| 50 g | hiivaa |
| 2 tl | suolaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1/2 dl | kotimaista-rypsiöljyä |
| 13 dl | kotimaista-sämpyläjauhoja |
- 1.
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota hiiva veteen. Lisää suola ja sokeri. Sekoita joukkoon puolet jauhoista. Vatkaa haarukkavatkaimella tasaiseksi seokseksi.
- 2.
Lisää loput jauhot ja öljy. Sekoita ja vaivaa taikinaa käsin, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Peitä kulho ja anna kohota noin tunnin ajan lämpimässä paikassa.
- 3.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Puolita taikina ja pyöritä kaksi tankoa. Jaa tangot paloiksi, yhdestä tangosta tulee 14 palaa. Nosta palat leivinpaperoiduille pelleille (kaksi pellillistä). Kohota sämpylöitä peitettynä noin 30 minuuttia.
- 4.
Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Sämpylät ovat kypsiä, kun ne ovat saanet väriä ja pohja kumisee koputettaessa.
Helpot sämpylät
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 20 min aktiivista)
Perinteiset sämpylät syntyvät helposti muutamasta aineksesta. Pehmeiden sämpylöiden salaisuus on löysä taikina ja pitkä kohotusaika.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 6 dl | vettä |
| 50 g | hiivaa |
| 2 tl | suolaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1/2 dl | kotimaista-rypsiöljyä |
| 13 dl | kotimaista-sämpyläjauhoja |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota hiiva veteen. Lisää suola ja sokeri. Sekoita joukkoon puolet jauhoista. Vatkaa haarukkavatkaimella tasaiseksi seokseksi.
Määrä Ainesosa 6 dl vettä 50 g hiivaa 2 tl suolaa 1 rkl sokeria 13 dl kotimaista-sämpyläjauhoja - 2
Lisää loput jauhot ja öljy. Sekoita ja vaivaa taikinaa käsin, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Peitä kulho ja anna kohota noin tunnin ajan lämpimässä paikassa.
Määrä Ainesosa 1/2 dl kotimaista-rypsiöljyä - 3
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Puolita taikina ja pyöritä kaksi tankoa. Jaa tangot paloiksi, yhdestä tangosta tulee 14 palaa. Nosta palat leivinpaperoiduille pelleille (kaksi pellillistä). Kohota sämpylöitä peitettynä noin 30 minuuttia.
- 4
Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Sämpylät ovat kypsiä, kun ne ovat saanet väriä ja pohja kumisee koputettaessa.
Ravintosisältö
97
Energiaa kcal
408
Energiaa kj
2,1 g
Rasvaa
0,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
15,6 g
Hiilihydraatteja
0,6 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
3,1 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
97
Energiaa kcal
408
Energiaa kj
2,1 g
Rasvaa
0,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
15,6 g
Hiilihydraatteja
0,6 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
3,1 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























