Kun suomalainen sairastuu lauantai-iltana, on moni lähiapteekki jo kiinni. Joku odottaa maanantaiaamuun asti saadakseen helpotusta oireisiinsa, toinen ajaa kymmeniä kilometrejä päivystävään apteekkiin.
Ruotsalainen taas hakee oloaan helpottaakseen itsehoitolääkkeitä lähikaupasta.
Se on mahdollista, sillä Ruotsissa toteutettiin vuonna 2009 apteekkiuudistus, joka sallii ilman reseptiä myytävien itsehoitolääkkeiden myymisen kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla. Myös muut kuin proviisorit saavat nykyään omistaa apteekin Ruotsissa. Lisäksi uudistus sai aikaan sen, että ruotsalainen maksaa lääkkeistään usein reilusti suomalaista vähemmän.
Nyt sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan, miten Suomen apteekkijärjestelmää tulisi uudistaa.
Säännelty apteekkiala
Suomessa vahvasti säännelty apteekkimarkkina olisi mahdollista järjestää nykyistä pienemmin kustannuksin ja niin, että lääkkeiden saatavuus parantuisi, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvitys.
Apteekkijärjestelmää säännellään Suomessa nyt niin, että apteekkeja voi perustaa ja omistaa vain proviisori eli farmasian alan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö.
”Apteekkari saa hyvät tulot, jos hänellä on hyvä myyntipaikka.”
Alun perin apteekkien omistamista säänneltiin, koska korkeasti koulutettuja proviisoreja haluttiin houkutella apteekkareiksi pieniin kyliin varmojen tulojen avulla. Varmoja ne olivat siksi, että apteekkilupia myönnettiin – ja myönnetään yhä – kullekin alueelle vain rajallinen määrä.
”Apteekkari saa hyvät tulot, jos hänellä on hyvä myyntipaikka. Millä tahansa muulla alalla viereen tulisi toinen kauppias, mutta apteekin kohdalla näin ei tapahdu. Apteekkari on hyvin suojatussa asemassa”, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusjohtaja Tuulia Hakola-Uusitalo.
Hän kertoo, että proviisorin vastuuta haluttiin aikanaan vahvistaa sillä, että tämä vastasi apteekin toiminnasta omaisuudellaan. Siksi proviisori joutuu edelleen työskentelemään toiminimellä. Hakola-Uusitalon mukaan proviisoriomistukselle ei kuitenkaan ole enää perusteita.
”Lääkäriyrityksenkin saa omistaa joku muu kuin lääkäri.”
Edullisempia lääkkeitä ja laajempaa palvelua
Kuluttajat hyötyisivät apteekkimarkkinan avaamisesta ja nykyistä laajemmasta hintakilpailusta, sillä lääkkeiden hinnat laskisivat ja saatavuus paranisi esimerkiksi pienemmillä paikkakunnilla, sanoo SOK:n suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.
”S-ryhmä on investoinut tietojärjestelmiin ja logistiikkakeskuksiin, ja lisäksi meillä on osaamista ketjutoiminnasta. Mitä enemmän meillä on tuotteita, sitä pienemmät kulut yksittäisiin tuotteisiin kohdistuvat”, Lyytikäinen summaa.
Jos vaatimus apteekin proviisoriomistuksesta purettaisiin ja reseptivapaiden itsehoitolääkkeiden myynti vapautettaisiin, voisi katukuvassa näkyä jatkossa myös S-ryhmän apteekkeja. Ne toimisivat samoin kuin apteekit nykyäänkin. Lisäksi tiettyjä itsehoitolääkkeitä voisi ostaa S-ryhmän myymälöistä ja muista toimipisteistä turvallisesti.
”Meillä on ympäri Suomen yli tuhat markettia ja muuta toimipaikkaa, joissa on laajat aukioloajat. Lisäksi meillä olisi mahdollisuus tarjota apteekkipalveluita verkkoapteekissa sekä puhelin- ja chat-neuvontana vuorokauden ympäri”, Lyytikäinen sanoo.
Hän muistuttaa, että SOK kuljettaa jo nyt lämpösäädeltyä tavaraa koko Suomeen kuutena päivänä viikossa. Jos asiakas siis tilaisi verkkoapteekista lääkkeen illalla, hän voisi saada sen seuraavana aamuna lähikauppaan tai kotiovelle, Lyytikäinen kaavailee.
”S-ryhmä on investoinut tietojärjestelmiin ja logistiikkakeskuksiin, ja lisäksi meillä on osaamista ketjutoiminnasta.”