Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Arja ja Matti istuvat mieluusti käsi kädessä päiväkahvien jälkeen.

Arja ja Mika tarvitsevat jatkuvasti useita eri lääkkeitä – rahat ovat tiukassa ennen kuin vuosiomavastuu täyttyy

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Sami Kilpiö
Julkaistu: 15.2.2023
|
Muokattu: 15.2.2023
Arja Marjatsalo-Kyllästinen, 64, ja Mika Kyllästinen, 55, tietävät, kuinka stressaavalta tuntuu, kun rahat eivät tahdo riittää elintärkeisiin lääkkeisiin.

Viime joulukuussa Kemiönsaarella asuvat Arja Marjatsalo-Kyllästinen ja Mika Kyllästinen tekivät perinteisen loppuvuoden tilauksensa paikalliseen Taalintehtaan apteekkiin. He tilasivat kaikki Kela-korvattavat lääkkeet seuraavien kolmen kuukauden ajalle.

”Loppuvuoden tilaus helpottaa elämäämme todella paljon. Apteekkiin tarvitsee mennä seuraavan kerran vasta helmi-maaliskuussa”, Kyllästinen kertoo.

Ja kun tuo kerta seuraavan kerran koittaa, lääkkeiden hinta kirpaisee. Niistä on nimittäin maksettava täysi hinta ennen alkuomavastuun täyttymistä. Tämän jälkeen pariskunta odottaa puolestaan vuosiomavastuun täyttymistä, jotta lääkemenot eivät haukkaisi aivan niin suurta osaa tuloista.

Monioireinen pariskunta

Marjatsalo-Kyllästinen on ollut työkyvyttömyyseläkkeellä vuodesta 2005 ja Kyllästinen vuodesta 2012. Marjatsalo-Kyllästisen yli 30 diagnosoidusta sairaudesta vakavimmat ovat luu- ja sidekudossairaus polydaktylia, Ehlers-Danlosin syndrooma, APC-resistenssi eli tukostaipumus, diabetes ja epilepsia. Kyllästisellä on keuhkoahtaumatauti COPD, astma ja sarkoidoosi.

”Ilman lääkkeitä ja happipulloja Mika ei pysty hengittämään.”

Kyllästinen toimii vaimonsa omaishoitajana. Pariskunnan eläketulot ja omaishoitajakorvaus ovat verojen jälkeen hiukan yli 2000 euroa kuukaudessa. Ennen kuin lääkkeiden vuosiomavastuu täyttyy, lääkkeet voivat viedä kuukausittaisista tuloista liki 500 euroa.

”Ilman lääkkeitä ja happipulloja Mika ei pysty hengittämään. Jos minä en saa lääkkeitäni, voin saada veritulpan tai epilepsiakohtauksen”, Marjatsalo-Kyllästinen sanoo.

Tarkkaa peliä omavastuilla

Moni muukin suomalainen tilaa lääkkeitä seuraaville kuukausille aina vuoden lopussa. Lääkkeistä maksetaan Kela-korvaus jokaiselle suomalaiselle, kun vuosittaiset lääkekulut ylittävät 50 euron alkuomavastuun. Kun vuosittaiset lääkekulut ylittävät noin 600 euron suuruisen vuosi-omavastuun, on kansalaisella oikeus lisäkorvaukseen Kela-korvauksen lisäksi. Se tarkoittaa, että kuluttaja maksaa jokaisesta korvattavasta lääkevalmisteesta vain kiinteän, lääkekohtaisen omavastuun.

Lisäkorvauksen ansiosta jokainen lääkevalmiste maksaa Marjatsalo-Kyllästiselle ja Kyllästiselle vuoden lopussa 2,50–4,50 euroa lääkkeen alkuperäisestä hinnasta riippumatta. Hintavimmat lääkkeet maksaisivat heille muuten lähes 176 euroa Kela-korvauksen jälkeen.

Apteekin kädenojennus

”Jos rahaa lääkkeisiin ei kerta kaikkiaan ole, saamme apteekkariltamme erikoispalveluna joustoa maksuaikaan”, Kyllästinen huokaa.

Ajatus edullisemmista lääkkeistä tuntuu pariskunnasta kaukaiselta.

”Jos meille jäisi enemmän rahaa käteen, ostaisimme terveellisempää ruokaa. Ja ehkä pääsisimme joskus hierontaan tai kävisimme ulkona syömässä”, Marjatsalo-Kyllästinen haaveile

Lue Yhteishyvän apteekkiteeman kaikki jutut:

Lisää aiheesta